Fermierii ieșeni nu vor să audă de impozite pe animale sau pământ: „Să vină la noi să încerce să ia banii”
agrointeligenta.ro -*”Să vină pe 31 decembrie să-mi ia banii”, au spus cei din Ruginoasa. *La Prisăcani, oamenii nu au auzit de norme de venit pentru agricultori. *”Nu se mai satura de bani”, au spus sătenii din Răducăneni
Foamea de bani a Guvernului Ponta s-a lovit de nepăsarea fermierilor ieșeni. Mulți dintre săteni habar nu au despre norma de venit sau despre impozitul pe care trebuie să-l plătească pentru animalele și terenul pe care îl au. Anul acesta, introducerea impozitului pe animale, culturi agricole sau familii de albine i-a cam luat pe nepregătite.
„Și așa de abia scot ceva bani, de unde să le mai dăm?”
Puțini erau sătenii din Ruginoasa care știau de taxele ce trebuie plătite statului. „Am trei vaci. Am înțeles că trebuie să dau bani pentru ele. Am să vând una și scap de impozit”, a susținut Constantin Panaite. Omul a aflat despre impozitul pe capete de animale de la fiul său, plecat în Italia. La unul din barurile din localitate, țăranii nu auziseră despre asa ceva. „Cum să le dau bani? Vin ei să ducă vacile la păscut? Vin ei să cultive pământul? Și așa de abia scot ceva bani, de unde să le mai dăm? Se revine la perceptori”, au spus mai mulți săteni adunați la un pahar de vin. Mai hotărâți pareau cei „din deal”, obișnuiți cu munca în țarină. „Să vina pe 31 decembrie, dimineața, să ne ceară banii. Avem să-i întampinăm conform tradiției”, au spus câțiva dintre săteni.
Turmele de oi vor fi împărțite între rude
La Lungani sunt vreo 12 stâni de oi. Ciobanii nu au auzit nimic despre noile taxe, deși acestea sunt în vigoare de aproape un an. „Am vreo 300 de oi. Păi decât să le dau bani lor, mai bine le vând rudelor mele. Mi-au rupt lupii vreo câteva, am deja pierderi, ce să mai dau statului?”, s-a plâns Valeriu Matei, cioban din Goești. Nici colegii lui de breaslă nu vor să plătească impozitul. „Le dau pe degeaba, decât să dau bani la stat”, au spus aceștia. Nici prin Prisăcani, oamenii nu cunoșteau prevederile Codului Fiscal. „Păi de unde să plătesc, maică? Eu de abia pot să lucrez pământul, l-am dat în arendă. Să plătească cei care au, că eu nu am”, „Am păsări în bătătură, dar și pentru astea trebuie să dau bani? Nu am auzit de asa ceva”, spuneau sătenii. In Raducaneni, multe persoane au sustinut ca nu au pamant sau animale ori familii de albine pentru care sa plateasca taxele. „Nu avem, ca suntem saraci. Praful din curte, asta pot lua”, au sustinut trei locuitori prezenti la Primarie pentru a-si ridica adeverinte de la rolul agricol.
Unde-i lege, nu-i tocmeală
Toți fermierii care au mai mult de 50 de oi sau 25 de capre vor fi impozitați. Fiecare sătean care are trei vaci va plăti, de asemenea, impozit. Prisăcarii cu mai mult de 50 de familii de albine vor contribui și ei la buget. Dacă ai mai mult de două vaci sau bivolițe, șase porci și 100 de păsări de curte, statul îți va lua taxă pe cap de animal. Cultivatorii de viță-de-vie cu peste un hectar vor plăti impozit către stat. La fel și cei care cultivă cartofi, sfeclă de zahar, hamei sau alte plante oleaginoase pe mai mult de două hectare, ori legume pentru boabe sau pomi fructiferi pe mai mult de 1,5 hectare. Nici plantele ornamentale sau florile nu au fost scutite de impozit daca sunt cultivate pe mai mult de 0,3 hectare. Pentru toate acestea au fost stabilite normele de venit dupa care se calculează impozitul datorat statului.
Anul acesta, normele de venit au fost destul de mici, adica 2.900 de lei pentru cartofi, 2,326 de lei pentru legume cultivate in camp sau 5.117 lei pentru cele cultivate in spatii protejate mai mari de 0,2 hectare. Pentru fiecare vaca sau bivolita peste numarul prevazut de lege ca fiind scutit de impozit, taranii vor plati impozit conform normei de venit de 453 de lei pentru vaci, respectiv 356 de lei pentru bivolite. La albine, norma de venit a fost fragmentata. In intervalul 50-100 de familii, norma de venit este de 70 de lei, pentru mai mult de 100 de familii norma de venit a urcat la 98 de lei de familie de albine.
Pentru anul viitor, Executivul a anuntat cresterea acestor norme de venit, concomitent cu intensificarea actiunilor pentru strangerea taxelor si impozitelor aferente. Cu alte cuvinte, pe spinarea taranilor vor apasa biruri mai grele.
Sursa: Bună ziua Iași