• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANSVSA: De mâine, medicii veterinari au banii în conturi! Unii funcționari au sabotat plățile!

    Roxana Dobre -

    Medicii veterinari vor primi cel târziu mâine, miercuri – 11 noiembrie, toți banii în conturi! Președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu, a declarat că medicii veterinari de liberă practică, ce au protestat pentru banii prevăzuți în Ordonanța de Guvern 117/220, își vor primi începând de astăzi, marți 10 noiembrie sau cel târziu mâine, miercuri 11 noiembrie, banii în conturi. Chioveanu face acuzații grave, fără precendent, la adresa unor funcționari publici din Agenție care au ”boicotat” punerea în aplicare a Ordonanței și au dus voit la situația creată de medicii veterinari. Pentru acești funcționari, spune Chioveanu, s-a dispus sesizarea organele de urmărire penală pentru a efectua cercetări cu privire la încălcarea atribuțiilor de serviciu!

    ”De ieri a început un protest al medicilor veterinari de liberă practică din întreaga țară și au început în 28 de județe să picheteze sediile Direcțiilor Sanitar-Veterinare pentru că sunt nemulțumiți față de nerespectarea a ANSVSA a contractelor cu medicii veterinari de liberă practică dar și față de subfinanțarea de teren a acestora. Eu prin toate demersurile pe care le-am făcut în calitatea mea de președinte al ANSVSA am insistat ca aceștia să primească suma de 10.000 de lei pentru fiecare contract din bugetul ANSVSA și să se aplice prevederile legale”, a informat șeful ANSVSA.

    Acesta spune că la nivelul instituției mai mulți angajați din cadrul Direcției Economice au ”sabotat” aplicarea legii unii dintre ei intrând în mod ”subit” în concediu medical. ”Din păcate la nivelul instituției s-a stabilit o conduită din partea unor funcționari publici și din partea în special a Direcției economice de a se bloca această prevedere legală. Eu i-am informat pe toți colegii că în data de 6 noiembrie 2020 am înaintat către Ministerul de finanțe cererea pentru deschiderea de credite în sumă totală de 29 .726.721 de lei reprezentând contravaloarea deconturilor privind acțiunile în luna septembrie, conform Ordonanței de Urgență 117/2020.  Deoarece le-am cerut să lucreze 8 ore pe zi și să pună în aplicare prevederile OUG din 28 de angajați ai Direcției Economice aproape 17 au intrat subit în concediu medical”, a mai punctat dr. Robert Viorel Chioveanu.

    Banii intră cel târziu mâine în conturi

    Pe data de 9 noiembrie suma de 29 .726.721 de lei a intrat în contul ANSVSA fiind întocmit borderoul centralizator către DSVJ-uri, a fost vestea bună dată pentru medicii veterinari.

    ”Astăzi am solicitat Trezoreriei decontarea în regim de urgență a sumei totale de 24.527.403 lei care reprezintă drepturile cuvenite pentru munca prestată în condițiile legii ale Ordonanței 117 pentru luna septembrie. Sunt câteva județe care nu au trimis documentația sau nu a fost întocmită corespunzător și aici vorbim despre Bihor, Sibiu care nu au trimis niciun document și astfel suma supusă decontării este zero. Vorbim de județul Galați care au trimis ulterior și a primit toate vizele de control financiar și semnăturile necesare și s-a făcut plata. Pentru Satu-Mare și Brașov au fost documente întocmite separat pentru a se plăti toate aceste drepturi conform Ordonanței 117. În cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine sumele solicitate conform documentelor încheiate cu DSVJ-uri vor intra în conturile acestora pentru a efectua plățile pentru medicii veterinari de liberă practică în condițiile legii”, a mai anunțat Chioveanu.

    Acesta acuză că întârzierea cererilor pentru deschiderea de credite a fost cauzată de un blocaj instituțional din cadrul Direcției economice și coroborat cu toate acțiunile și demersurile unui  secretar general din ANSVSA față de situația respectivă care a general această întârziere.

    ”În consecință am dispus verificarea funcționarilor publici cu atribuții de serviciu în acest sens și sesizarea Comisiei de disciplină, concomitent am solicitat dispunerea unui control urgent de către Ministerul Finanțelor pentru clarificarea aspectelor care au general blocarea precum și prevederile legale încălcate care au dus la imposibilitatea punerii în aplicare a OUG 117/2020. Am sesizat instituțiile și organele de urmărire penală pentru a efectua cercetări cu privire la încălcarea atribuțiilor de serviciu de către funcționarii publici din cadrul ANSVSA. Cu privire la aceste aspecte sesizate nu am competența de a mă pronunța și aceasta revine instituțiilor abilitate desemnate în acest sens. Acest lucru fără precedent care s-a întâmplat la nivelul autorității consider că nu a făcut decât să blocheze o prevedere legală publică în MO și toate aceste aspecte doream să le aduc la cunoștință tuturor medicilor veterinari de liberă practică.

    Reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat încă de duminică – 8 noiembrie, că medicii veterinari își suspendă activitatea pe perioadă nedeterminată. Astfel, mai mulţi medici veterinari din toate județele, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, au protestat în curtea sau în fața Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), cerând majorarea tarifelor pentru manopera prestată de medicii veterinari şi alocarea de fonduri pentru achiziţionarea echipamentelor sanitare de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19.

    Despre protestul medicilor citiți aici: Prima zi de protest național al medicilor veterinari! ”Vom picheta zilnic sediile ANSVSA și DSVSA!”


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri