Clubul Fermierilor Români se implică în cazul fermierilor înșelați de firma Z&A Agriculture!
Roxana Dobre -Cazurile fermierilor înșelați de firma Z&A Agriculture KFT, cu sediul în Ungaria, prin intermediul firmei corespondente din România – Z&A Logistic S.R.L., cu sediul în județul Arad, au intrat și în atenția Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris mai multe articole în care a avertizat producătorii agricoli despre ”capcana” în care pot cădea prin contractele cu agentul economic. Fenomenul periculos din piața de utilaje agricole ne-a fost adus în atenție prima dată în august anul trecut de către reprezentanții unei exploatații agricole din județul Dolj, localitatea Băilești despre care am scris pe larg.
Despre cazurile fermierilor păgubiți de Z&A Agriculture puteți citi în articolele:
După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut cunoscute aceste cazuri, Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă a început o campanie națională de informare și reprezentare a intereselor fermierilor păgubiți ca urmare a neonorării unor contracte de achiziții de utilaje agricole. Clubul informează printr-un comunicat remis vineri, 13 noiembrie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că a fost sesizat de unul dintre membrii Asociației cu privire la neexecutarea unor contracte de furnizare echipamente agricole de către firma Z&A Agriculture KFT, cu sediul în Ungaria, prin intermediul firmei corespondente din România – Z&A Logistic S.R.L., cu sediul în județul Arad.
”Până în momentul de față, 5 fermieri din zona de vest a țării au apelat la ajutorul Clubului în a-i reprezenta pentru soluționarea acestei dispute, însă din informațiile disponibile în presă, situația se pare că are ramificații și în alte regiuni, precum Botoșani sau Dolj. Reprezentanții acestor societăți, Zamaro Federico, cetățean italian, și Aioanei Marcel-Sorin, cetățean român, contactează fermierii de pe teritoriul României, cu precădere din vestul țării, cărora le propun vânzarea de echipamente agricole, le percep un avans din valoarea totală a contractului, apoi nu livrează echipamentele contractate”, se arată în comunicat.
Înșelăciunile s-au produs în perioada 2019-2020, în mai multe județe ale României
Potrivit Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, conform informațiilor obținute de la fermieri, firmele nominalizate mai sus au acționat similar în perioada 2019-2020, în mai multe județe ale României, provocând fermierilor importante prejudicii financiare, nerecuperate până în prezent. Pagubele se situează între 3.000 și 60.000 de euro per fermier, în funcție de valoarea contractelor inițiale.
”Au existat multiple încercări de recuperare a prejudiciului, de la apeluri și mesaje telefonice, la plângeri penale pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Există o serie de dosare deschise, în special în Bihor și Dolj. Clubul Fermierilor Români, în virtutea rolului său activ de reprezentare și promovare a intereselor membrilor Clubului precum și a fermierilor din România, informează pe această cale agricultorii din România cu privire la riscurile unor astfel de colaborări și invită fermierii care se află în situația descrisă și au fost păgubiți ca urmare a neonorării contractelor de către firmele menționate mai sus să semnaleze aceste situații pe e-mail la office@cfro.ro”, se mai arată în textul citat.