• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Medicii veterinari protestează în continuare! Autoritățile le-ar fi livrat doar parțial salariile restante!

    Ramona Dascălu -

    A două săptămână în care medicii veterinari continuă protestele! Medicii veterinari din Iași susțin că vor picheta în continuare în fața sediului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), nemulțumiți de faptul că au primit salariul doar pentru o singură lună. Aceștia spun că deși trebuiau să obțină banii măcar pentru ultimele trei luni, autoritățile de la București au livrat în conturi doar banii pentru luna septembrie 2020. Medicii amenință cu suspendarea activității dacă nu vor fi luate măsuri urgent de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

    Aceștia susțin că vor protesta până vor primi drepturile salariale cuvenite, așa cum prevede Legea 236/2019. Astfel, fiecare din cei 86 de medici din comunele din Iași, de liberă practică, care au contract cu ANSVSA, trebuie să primească suma de 10.000 de lei lunar, începând cu luna august 2020.

    Potrivit vicepreședintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Iași, Mihaela Doina Toma, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a plătit salariile specialiștilor numai pentru luna septembrie 2020. ”Noi am solicitat salariile din luna august până în prezent, deci pentru ultimele trei luni. Prin pichetarea sediilor DSVSA am mișcat ceva, dar nu suficient. Nu a apărut nicio hârtie oficială, salariile s-au plătit doar pentru o lună. O să continuăm să pichetăm sediile DSVSA”, a declarat aceasta.

    Medicii susțin că au nevoie urgentă de acești bani, altfel riscă falimentul. Mai mult, aceștia vorbesc de faptul că ultilitățile, cheltuielile salariale și alte cheltuieli aferente funcționării unui cabinet s-au triplat în ultimii ani, iar din acest motiv medicii veterinari din Iași se tem că nu vor putea acoperi în continuare cheltuielile cu salariile angajaților și cele cu materiale sanitare necesare protejării împotriva COVID-19.

    ”Orice medic veterinar de liberă practică nu-și poate desfășura singur meseria. Avem tehnicieni în spate, farmaciști, contabili, pe care trebuie să-i plătim. Eu am 5 angajați. Un medic, trei tehnicieni și un contabil. Pe toți trebuie să-i plătesc, iar numai contribuțiile la stat pentru salarii sunt de peste 7.500 de lei. Vă dați seama câți bani ne trebuie ca să supraviețuim măcar? Din cauza acestui blocaj noi suntem în faliment”, susține Gabriela Panove, medic veterinar care își desfășoară activitatea în comuna Belcești, județul Iași.

    Printre solicitările medicilor veterinari care protestează se mai numără și adoptarea unor proceduri pentru realizarea inspecțiilor în exploatațiile nonprofesionale, care exced legislației în vigoare și care introduc atribuții și competențe suplimentare medicului veterinar de liberă practică împuternicit prin cadrul aceluiași tarif. De asemenea, medicii mai reclamă lipsa unui răspuns la solicitarea lor de actualizare a tarifelor pentru acțiunile sanitare veterinare contractate cu statul, dar și faptul că nu s-a asigurat echipamentul de protecție și nici nu s-au stabilit proceduri clare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2, în condițiile în care personalul medical veterinar angajat desfășoară zilnic activități care presupun intrarea în gospodăriile proprietarilor de animale.

    Protestul medicilor veterinari a început încă din data de 9 noiembrie în toată țara, în semn de nemulţumire faţă de nerespectarea de către ANSVSA a contractelor încheiate cu medicii veterinari de liberă practică, dar şi faţă de subfinanţarea activităţii de teren a acestora.

    La doar o zi distanță, președintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu, a declarat că medicii veterinari vor avea până pe data de 11 noiembrie toți banii în conturi. 


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri