• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA începe plata pentru fermierii care au cerut subvenția de 7.000 euro/fermă!

    Roxana Dobre -

    Schemă de plăți pentru fermieri deblocată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat într-o postare pe pagina personală de Facebook că micii producători din zootehnie, legumicultură și pomicultură vor beneficia de compensări în baza Măsurii 21.

    ”Începând cu 25 noiembrie, practic, peste câteva zile, vor intra în conturile a peste 120.000 de beneficiari din sectorul agricol aproximativ 150 de milioane de euro. Sunt fonduri binevenite pentru susținerea producătorilor români, greu încercați de criza provocată de COVID 19. De asemenea, modificăm prin ordonanță de urgență Legea 69 din 2016 privind achizițiile publice verzi, astfel încât achizițiile publice pentru nevoile locale să se poată face de la producători locali. Am gândit această măsură în sprijinul micilor producători locali”, a precizat ministrul Agriculturii astăzi, miercuri – 18 noiembrie, în cadrul unor consultări cu reprezentanții asociațiilor de legumicultori, mici producători și apicultori din România, pe tema problemelor și a soluțiilor de susținere a acestor sectoare.

    Potrivit unui grafic prezentat de MADR, în cadrul Măsurii 21 au fost depuse 122.986 de fermieri unici dintre care: sectorul bovine – 44.960 de cereri, sectorul ovine/caprine: 40.067 de cereri și sectorul legume/fructe și cartofi – 46.451 de cereri.

    Iată care sunt schemele pentru care se fac plăți pentru Măsura 21:

    Ajutorul de maxim 7.000 euro pe ferma bovine

    Pentru fermierii care dețin între 5 și 90 capete de bovine se fac plăți prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia Covid 19, prin care se acordă fonduri fermierilor din sectorul zootehnic respectiv sectorul bovin (inclusiv bubaline), în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora.

    Beneficiarilor li s-a cerut să fie fermieri activi conform definiției din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1307/2013, respectiv a legislației naționale și să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020. Mai mult, fermierii trebuie să dețină minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în RNE, cu condiția de a avea înscrise minim 5 UVM (Unitate Vită Mare) femele adulte din specia bovine pe exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia bovine pentru care se solicită sprijin trebuie să aibă vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.

    Ajutorul per beneficiar va fi de maxim 7.000  de euro și poate fi acordat în funcție de dimensiunea exploatației, astfel:

    Ajutorul de maxim 2.500 euro pe ferma ovine sau caprine

    Pentru crescătorii de ovine/caprine pragul minim a fost de 50 capete femele adulte din specia ovine sau minimum 50 capete femele adulte caprine, înregistrate în RNE, la data de 1.07.2020, pe unitate de producție / exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia ovine sau caprine pentru care se solicită sprijin temporar cu caracter excepțional, trebuie să fi avut vârsta de minimum 12 luni la data de 1 iulie 2020.

    Exemplu: Dacă în exploatația cu cod ANSVSA figurează înregistrate la data de 1.07.2020 50 de capete femele adulte din specia ovine și 30 de capete fermele adulte din specia caprine, sprijinul temporar cu caracter excepțional se va acorda doar pentru 50 capete ovine (nu pot fi cumulate efective de oi și capre  din una sau 2  exploatații să rezulte minimul de 50 capete).

    Sprijinul pentru sectorul ovine sau caprine/exploatație în funcție de numărul total de ovine și caprine eligibile este:

    Ajutorul de maxim 5.000 euro pentru sectorul legume/fructe

    Pentru sectorul vegetal solicitantul trebuia să fi depus cerere unică de plată în campania 2020, pentru una sau mai multe culturi aferente următoarelor coduri de cultură (APIA):

    Au putut beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii) legumicultorii care:

    Pentru beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe și cartofi cultivate în câmp:

    De specificat că legumicultorii pot beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, atât pentru legume cultivate în câmp, fructe și cartofi cât și pentru legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii). Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020.

    Valoarea sprijinului pentru sectorul legume, fructe şi cartofi/exploatație în funcție de suprafața eligibilă este:

    1. a) legume cultivate în câmp, fructe și cartofi
    1. b) legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii)

    Conform Ghidului Măsurii 21, publicat de APIA, termenul maxim până la care statul membru poate plăti suma forfetară este de 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA