• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Soiul de roșii românești Cristinica, mândria cercetătorului Costel Vînătoru

  Angelica Lefter -

  Roșiile românești sunt tot mai căutate de consumatorii români, așa că și legumicultorii se străduiesc că pună pe piață tomate care să aibă și gust, dar și să reziste la tarabă. Unul dintre soiurile pe care fermierii români le pot cultiva este Cristinica, un soi semitimpuriu 100% românesc care poartă numele soției celebrului cercetător Costel Vînătoru.

  Cercetătorul Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene de la Buzău a reușit să acumuleze o resursă importantă de peste 2000 de soiuri de tomate, iar o parte sunt omologate ca soiuri românești.

  ”Unul poarta numele soției, Cristinica de la Cristina. Inițial a fost propus sub denumirea de Cristina, nu eu am făcut propunerea, ci colegul meu, Ditu Dumitru, un cercetător valoros. Și el a militat foarte mult pentru realizarea acestei Bănci de gene la Buzău. Văzând cât suflet am pus pentru acest soi și în special soția, fiind profesoară, venea de la școală, se schimba, știa că nu am oameni suficienți la treaba și venea și îmi îngrijea loturile de cercetare. S-a ocupat foarte mult de realizarea acestui soi. Atunci când am mers la OSIM să îl omologăm, dumnealui a propus să îi punem numele soției, știind că m-a ajutat foarte mult. Fiecare soi are istoria lui, aș putea scrie o carte cu fiecare sămânță, cum am reușit să o aduc în unitate la stațiune, care a fost drumul”, a explicat cunoscutul cercetător, profesor, doctor în horticultură, Costel Vânătoru.

  Despre soiul românesc de roșii Cristinica se știe că este un soi semitimpuriu, destinat industrializării, dar și consumului în stare proaspătă. Are o creștere determinată și vigoare medie.

  Tomata Cristinica se pretează foarte bine culturilor din câmp, celor ecologice, dar și în solarii.

  Roșiile Cristinica sunt colorate roșu intens, cu o greutate medie de 80-120 de grame, cu gust dulce-acrișor. Sunt ferme, rezistente la transport și păstrare, iar un potențial de producție ar fi de 35 până la 50 de tone la hectar.

  Plantele din soiul Cristinica sunt viguroase, cu foliaj bogat ce asigură o bună protecție a fructelor. Un atu ar fi că are rezistență la bolile specifice culturii de tomate din România.

  Multe soiuri românești au dispărut de-a lungul timpului și chiar cele importate, pentru care statul a plătit, au pierit în timp, a explicat cercetătorul Costel Vînătoru, șeful Laboratorului de Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Acesta a adăugat că, prin munca sa și a echipei pe care o coordonează, per total, a reușit să omologheze peste 50 de soiuri și hibrizi până acum, care sunt încadrate în catalogul oficial al plantelor de cultură din România, plante reabilitate în cultură, plante de top, soiuri de top sau de specii aclimatizate.


  Te-ar mai putea interesa

  Parlamentul European a adoptat propunerea CE pe NGT, cu interzicerea brevetelor și măsuri de etichetare Corteva Agriscience a lansat biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România Prețurile îngrășămintelor au scăzut, dar fermierii nu au bani să cumpere Oficial! Interzis de astăzi la aplicarea îngrășămintelor pe terenurile agricole. Sunt și excepții! UPDATE. Proprietarul celui mai mare combinat de îngrășăminte din Ungaria – noi declarații despre sistarea producției

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai