Recoltare la superlativ, cu combina IDEAL 9T
agrointeligenta.ro -A doua combină Ideal 9T vândută de General Leasing în România a lucrat în această vară în ferma Agro Edma din Teleorman. Utilajul a recoltat, în medie, 40-50 ha de cereale păioase pe zi.
Ferma Agro Edma SRL din Izvoarele, jud. Teleorman, înfiinţată în anul 2000, exploatează 2.500 ha cu grâu (600 ha), orz (600 ha), rapiţă (600 ha), porumb (300 ha), floarea-soarelui (200 ha) şi muştar (200 ha).
În campania 2020, cu combina Ideal şi cu alte trei combine mai mici, au fost recoltate aproape 2.000 ha cu grâu, orz, rapiţă şi muştar în mai puţin de trei săptămâni.
”Lipsa de personal a fost primul motiv care ne-a făcut să ne gândim la o combină mare, care să înlocuiască alte două mai mici. Avem opt oameni care lucrează pe utilaje, la 2.500 hectare. Dacă lucram în continuare cu patru combine, pierdeam patru oameni doar pentru recoltat. Aşa, avem un om în plus pentru lucrările din campania de vară”, spune Daniel Sandu, şeful fermei Agro Edma.
Ideal 9T: ”Este foarte complexă, dar se reglează uşor”
A ales combina Ideal pentru că a mai avut în fermă atât tractoare, cât şi combine Massey Ferguson şi ştia că se poate baza pe fiabilitatea şi pe performanţele brandului. Combina Ideal are însă caracteristici unice, iar performanţele sunt la superlativ:
”E ceva ce nu a mai avut nici o combină. În primul rând, reglajele automate, foarte importante şi foarte utile, te ajută la calitatea recoltei. Este mult mai uşor să urmăreşti raportul dintre pierderi, curăţenia materialului din buncăr, spărturi şi viteza de înaintare. Alegi un raport între toate acestea, iar combina le corectează singură. Are peste 50 de senzori, camere de luat vederi în interior, înregistrează tot timpul ce recoltează. Este foarte complexă, dar, în acelaşi timp, se reglează uşor. În funcţie de raportul dintre curăţenie, pierderi şi spărtura boabelor pe care noi îl cerem, îşi face automat toate reglajele şi scoate materialul recoltat exact cum îl vrem, iar acest lucru ne-a ajutat la recoltat”, spune Daniel Sandu.
”Pe monitorul tabletei din cabina combinei, operatorul desenează cu degetul într-un triunghi şi combina se autoreglează pentru a obţine parametrii doriţi. De exemplu, am aplicat o viteză de lucru minimă de 5 km/oră şi maximă de 8 km/oră şi am vrut un procent de spărtură sub 1%, apoi am lăsat combina să-şi facă singură treaba. Am reuşit să obţinem consumuri între 1,5 şi 2 litri de combustibil pe tona recoltată, un randament foarte bun”, spune Alexandru Antonesei, manager produs Massey Ferguson în cadrul General Leasing.
Descarcă 14 tone de grâu în 80 de secunde
Combina Ideal ”face cel puţin cât cele două combine mai mici” pe care le mai au în fermă, mai spune Daniel Sandu. Buncărul de 17.000 litri, adică undeva la 14 tone de grâu, este descărcat în mai puţin de un minut şi jumătate. ”Am măsurat în câmp ceea ce ştiam şi din fabrică: descarcă buncărul în exact 80 de secunde”, spune Alexandru Antonesei.
Cel mai mare rotor din piaţă
Combina Ideal 9T are cel mai mare rotor din piaţă: ”practic, boabele nu sunt agresate, au mai mult timp să stea pe rotor, iar în felul acesta evităm spărtura şi corpurile străine din buncăr. Acest lucru este posibil şi datorită sistemului de senzori Ideal Harvest”, explică Antonesei.
Caracteristici unice
Sistemul unic Ideal Balance este alcătuit din două planuri înclinate ce aranjează uniform materialul recoltat şi permite recoltarea pe pante înclinate de până la 14 grade.
Un alt punct forte al combinei Ideal 9T este că are în interior doar 13 curele şi un lanţ, ceea ce înseamnă costuri reduse de întreţinere.
Sistemul Power Flow face ca materialul recoltat să fie alimentat constant, ceea ce oferă o viteză de lucru mai mare. Pentru combina Ideal 9T sunt disponibile headere de recoltat cereale păioase de 10,7 m şi de 12,2 m. Pentru recoltat porumb, tot de la General Leasing pot fi achiziţionate echipamente Olimac sau Ziegler, pe 12 rânduri.
Beneficii pentru clienţii General Leasing
Pe lângă performanţele utilajelor Massey Ferguson, pentru şeful fermei Agro Edma a contat foarte mult şi relaţia cu echipa General Leasing:
”Au sediul aproape de noi, la 45 km, şi ne înţelegem foarte bine cu cei de la punctul de lucru. Vin rapid la orice intervenţie şi au mecanici de care suntem mulţumiţi”, spune Daniel Sandu.
Pentru fiecare client care achiziţionează o combină Ideal 9T, operatorul combinei şi şeful de fermă participă, timp de o săptămână, la instruire în fabrica din Breganze, Italia, unde sunt produse combinele Ideal. Este acelaşi training pe care îl face şi echipa de service General Leasing, plus că văd tot ce se întâmplă pe linia de asamblare. Anul acesta, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, trainingul s-a mutat în câmp, unde managerul de brand a stat zi de zi, timp de trei săptămâni, cât a durat campania de recoltat păioase, pentru a elimina orice eroare de exploatare a noii combine.
MASSEY FERGUSON MF IDEAL 9T
(Versiunea de bază – păioase. Specificaţii standard Europa)
• Motor: MAN stadiul 5; 483 kW/647 CP la 1.900 rpm (ECE R120), 15,2 l; rezervor combustibil 1.250 l, AdBlue 180 l; sistem răcire Air Sense; repartitor putere Drive Center;
• Transmisie hidrostatică: cutie viteze Motion Shift cu 2 rapoarte (lucru/transport) max. 30 km/h, comandă electrică;
• Elevator central: cuplare rapidă heder cu Eyeshot Hook Up; elevator 3 lanţuri, 2 viteze, reglabil; transmisie variabilă la heder, max. 135 kW; reglaj manual unghi tăiere;
• Mecanism treierat: Dual Helix, rotoare Φ600 x 4.838 mm, turaţie 280-1.160 rpm; suprafaţă contrabătător 1,66 mp; suprafaţă separare 2,4 mp; diametru rotor alimentare 600 mm; turaţie rotor alimentare 200-828 rpm;
• Separare: suprafaţă activă/totală 4,06 mp;
• Curăţire: ventilator Triplu Ciclon; suprafaţă totală site 5,4 mp; turaţie ventilator 250-1.400 rpm; 2 fluxuri aer cu viteze diferite; reglaj electric site; indicator retururi;
• Buncăr boabe: Streamer 210 (debit 210 l/sec., volum 17.100 l); descărcare tip turelă; melc 9,15 m pliabil, poziţionare controlată; deschidere reglabilă pentru control debit;
• Tocător paie/pleavă: 56 cuţite; cuplare/decuplare manuală; împrăştietor pleavă;
• Mediu operator: cabină Vision, scaun suspensie pneumatică; control automat climă; oglinzi exterioare încălzite, reglate electric; oglindă suplimentară cu unghi mare; lumină lucru suplimentară; frigider; indicator pierderi; scară acces pliabilă, pivotantă, cu comandă din cabină;
• Comenzi: terminal tactil Color Tech Touch 10.4; autoreglare IDEALharvest™, colectare date în timp real, interpretare, 100% control automat al procesului de lucru; cuplare automată bară tractare; copiere teren cu TerraControl II™ la heder; reglaj automat turaţie rabator; acţionare hidraulică rabator;
• Monitorizare: aplicaţii conectivitate IDEALharvest™ şi Smart Connect™; cameră video spate; AgCommand® Standard + 1 an abonament; Task Doc Basic; măsurare recoltă şi umiditate; pregătită Auto-Guide™.
Header Power Flow 10,7 m
• Masă tăiere: Schumacher, comandă automată nivelare;
• Echipamente: rabator Pick Up cu reglaj turaţie şi reglaje poziţie vertical/orizontal de la maneta multifuncţională; pereţi laterali înalţi şi plăci spate; multicuplă hidraulică; divizori lan tip arc şi torpedo;
• Melc transversal: melc alimentare Superflow cu degete retractabile pe toată lăţimea;
• Opţiuni incluse: cuţit vertical pe partea dreaptă; kit montaj.
Tractoarele Massey Ferguson: 19.000 ore lucrate, fără probleme!
Ferma Agro Edma colaborează cu General Leasing din 2010. Primul tractor Massey Ferguson pe care l-au avut în fermă, model 8450, de 235 CP, a fost dat la buy-back la 19.000 de ore lucrate, fără nici o problemă majoră, ceea ce a fost un motiv suficient de bun ca să îşi înnoiască parcul de utilaje tot cu tractoare Massey Ferguson.
Din 2016, lucrează în fermă cu un tractor Massey Ferguson 7726 Dyna 6 Power Shift, de 225 CP, pe care îl folosesc pentru pregătit terenul cu combinatorul sau cu un disc uşor, pentru efectuarea tratamentelor şi fertilizat.
În toamna lui 2019 au achiziţionat de la General Leasing un pachet de utilaje în valoare de peste 700.000 euro, ce include combina Ideal 9T, două discuri, o maşină de erbicidat şi o maşină de fertilizat, precum şi un tractor Massey Ferguson 8740 Dyna VT, de 380 CP, pentru lucrări grele, cu un disc de 7 m şi scarificator. Negociază deja să mai cumpere de la General Leasing încă un tractor Massey Ferguson de 220-250 CP.
”O caracteristică unică a tractoarelor Massey Ferguson este capacitatea de ridicare la capătul tiranţilor. În cazul seriei 8700, aceasta este de 12 tone, iar modelul 7726 poate ridica 10,5 tone”, spune Alexandru Antonesei.
Află mai multe detalii de la reprezentanții General Leasing, la numărul de telefon: +40 21 233 10 64 sau la adresa de e-mail: info@generalleasing.ro