• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Gabi Mațoi a încheiat campania de recoltare mulțumit de producții, nu și de prețuri

    Angelica Lefter -

    Fermierul Gabriel Mațoi a încheiat campania de recoltare devreme, așa cum ne-a obișnuit an de an, fiind printre primii care încep recoltatul la orzoaică și grâu, continuând cu celelalte culturi. Anul acesta s-a declarat mulțumit de producții, însă nu și de prețurile cu care poate valorifica cerealele.

    Gabi Mațoi din Islaz, județul Teleorman, lucrează aproximativ 500 de hectare de cultură mare. Chiar dacă a fost un început de vară ploios, agricultorul a reușit să intre la recoltat și să ducă treaba până la capăt. Porumbul la irigat arată și el bine, de aceea singura problemă rămâne legată de prețurile mici de pe piața cerealelor.

    Citiți și: De unde vine forța fermierului Gabi Mațoi. Strategia de succes a unei ferme performante din sudul României

    Recolte bune, dar prețuri mici la cereale pe piața internă

    Clima din ce în ce mai schimbătoare care a adus și secetă în zonă, l-a determinat pe Gabriel Mațoi să dezvolte un proiect pentru irigații, care se află aproape de final, o parte din acesta funcționând deja pentru culturile sale, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Am încheiat campania de recoltare și sunt mulțumit, ceea ce mă nemulțumește sunt prețurile mici. Anul acesta am avut orzoaică, grâu, rapiță și mazăre. Porumbul este la irigat în mare parte. Am finalizat proiectul cu stația de irigare, mai am de montat un pivot, iar altuia i-am dat drumul, funcționează. Am avut 260 de hectare de grâu, 100 de hectare de orzoaică de toamnă, 11 hectare de mazăre, 70 de rapiță. Prețurile sunt jos la ora actuală. Spre exemplu, grâul a plecat cu 0,87 lei/kg și a ajuns la 0,74 lei/kg la ora aceasta. Rapița văd că a luat-o și ea în jos, de la 2.200 lei/tonă plecarea, am înșeles că este pe la 2.100 acum. Orzul oricum a avut preț mic”, a specificat fermierul teleormănean.

    Precontractele, o plasă de siguranță

    Gabi Mațoi a menționat că a semnat pentru unele producții contracte cu traderi, în avans, ceea ce a făcut ca aceștia să respecte prețurișe puțin mai ridicate din înțelegerea parafată, altfel dezamăgirea ar fi fost și mai mare.

    ”Am avut precontracte cu traderii la rapiță și la orzoaică. Am ieșit mai bine așa decât dacă aș fi vândut producția după recoltare. În ceea ce privește transportul, am propriul meu transport, nu pot spune dacă s-a scumpit. Se știe că în campanie, întotdeauna prețurile cerealelor sunt mai mici, dar sperăm să crească după ce se termină campania. Anul trecut, spre exemplu, la orzoaică, a fost și producția mai bună, dar și prețurile”, a afirmat Gabriel Mațoi.

    Citiți și: Orzoaica aduce primii bani în ferma lui Gabi Mațoi. Cum reușește fermierul să fie mereu primul la recoltat

    Campania de recoltat, întârziată cu două săptămâni, din cauza vremii

    Potrivit agricultorului, campania din anul acesta s-a desfășurat cu o întârziere de două săptămâni, din cauza ploilor.

    ”Campania s-a decalat anul aceasta cu două săptămâni, iar asta pentru noi este un lucru bun. Temperaturile au fost mai scăzute, apă mai multă și producția mai mare. Sper să nu avem o vară toridă. La porumb nu pot să vă spun când încep culesul, acum este perioada înfloritului. Faptul că irig îmi dă speranță că voi face porumb, 50 de hectare de porumb din 60 sunt la irigat”, a conchis fermierul Gabriel Mațoi, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Furturi de amploare de pe terenurile agricole. Întâlnire convocată cu fermierii unei comune În urma articolului Agrointeligența, Guvernul va amâna obligația micilor fermieri de a trece la e-Factura Un procesator român de lapte a ajutat peste 1.000 de mici fermieri să treacă la e-Factura: ”A înțeles toată lumea”

    Ultimele știri

    Fermieri, loviți în plin de scumpiri: crește TVA pentru pesticide și îngrășăminte, se scumpește motorina Micii fermieri – minimis de 15.000 euro/fermă pentru achiziția de utilaje agricole. Cererile, până pe 31 iulie Îngrășămintele cu azot s-au scumpit brusc în iulie. Fermierii nu se încumetă să cumpere