• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • O mică fermieră a plătit 150 de euro/bucată pentru a aduce în inima Moldovei, gâște franțuzești! Cu ce sunt hrănite păsările care ajung și la 15 kilograme!

  Roxana Dobre -

  O mică gospodină a reușit să investească din pasiune într-o rasă franțuzească de gâște din a căror ficat se prepară cel mai cunoscut pate, foie gras.  Doina Berescu  crește în inima Moldovei, în județul Botoșani, rasa Toulouse, din care pregătește un preparat unic, după o reţetă veche de mai bine de 150 de ani, folosită pentru mesele de sărbătoare ale boierilor de ţară din județ!

  În momentul de faţă, botoşăneanca a cumpărat în jur de 30 de gâşte din rasa Toulouse şi le creşte pe malurile iazului de la Drăguşeni. Doina Berescu spune că toate păsările au un certificat care le demonstrează autenticitatea rasei. Gâştele din rasa Toulouse sunt păsări de carne, cu o greutate de până la 15 kilograme, masive. Numai un singur exemplar costă în jur de 150 de euro. ”Este un proiect pilot pe care l-am dezvoltat la Drăguşeni, în jurul iazului din zonă. Am achiziţionat 30 de gâşte din rasa Toulouse, autentic franţuzeşti. Sunt păsări masive iar ficatul lor are un gust aparte, extraordinar fiind deliciul bucătăriei franţuzeşti, mai ales folosit la prepararea renumitului foie gras. Am fost atrasă de ideea aceasta şi am zis să încerc să fac ceva special. Mai ales că avem această suprafaţă cu iarbă din abundenţă în preajma iazului”, spune Doina Berescu pentru Adevărul.

  Pate unicat din ficat de gâscă

  Proiectul-pilot al Doinei Berescu presupune folosirea ficatului de gâscă din rasa Toulouse, folosit pentru prepararea tradiţionalului foie gras pentru realizarea unui pate unicat, obținut pe baza unor reţete autohtone ale boierilor din zonă, vechi de cel puţin 150 de ani.  ”Noi nu vrem să încercăm să facem o reţetă franţuzească. Asta este specificul lor. Doresc să folosesc ficatul de la aceste gâşte franţuzeşti pentru realizarea unui pate tradiţional, după o reţetă boierească foarte veche, din zona Botoşaniului. Eu sper că va fi un succes”, spune Doina Berescu.

  Mica investitoare spune că are are deja cereri din ţară pentru acest pate românesc cu ficat de gâscă franţuzească, pe scurt foie gras de Botoşani. ”Toate operaţiunile pentru preparea acestui pate sunt manuale şi tradiţionale. Până şi curăţatul penelor de pe gâscă se realizează manual. Încercăm să găsim o formulă de conservare pentru o perioadă rezonabilă având în vedere că este un produs care de regulă se serveşte proaspăt. Avem deja solicitări de la Cluj”, spune botoşăneanca.

  Ce hrană primesc gâștele din rasă franțuzească

  Deşi pentru foie gras, gâştele trec printr-un proces de îndopare, Doina Berescu spune că nu va respecta această practică. Foloseşte însă o reţetă alimentară inedită. Gâştele pasc iarba grasă din jurul iazului, apoi primesc o porţie sănătoasă de hrană pentru peştii din crescătorie – adică un cocktail foarte hrănitor care duce la îngrăşarea naturală a păsărilor. ”Ele păşunează în zonă şi mai apoi primesc o porţie zadravănă din ceea ce se pregăteşte pentru hrănirea peştelui. Adică un amestec de porumb, grâu şi şrot de cânepă”, precizează Doina Berescu.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre rasa Toulouse aici: Creșterea gâștelor de Toulouse, o idee de mică afacere la țară în 2019


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA: În câte tranșe intră banii în conturile fermierilor. Șeful APIA, precizări pentru fermieri! Schimbare importantă pentru subvențiile APIA pe care le încasează fermierii în acest an! Șeful APIA anunță banii transferați în aceste zile în conturile fermierilor și crescătorilor de animale!

  Ultimele știri

  Sondă de explorare pe terenurile agricole din Curtici. Dimitrie Muscă: ”Au cumpărat cu 15.000 euro/ha. Suntem cu ochii pe ei, lumea este speriată!” Bani pentru utilaje și terenuri agricole în 2022. Comisia Europeană a fost notificată! Oier condamnat la închisoare după ce a călcat intenționat cu mașina oile vecinului său!