• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mită pentru terenuri: 30.000 de euro încasați de doi funcționari ai statului!

    Roxana Dobre -

    Mită pentru terenuri încasată de doi funcționari publici! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi inculpați acuzați de luare de mită, spălarea banilor și complicitate la luare de mită.

    Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Constantin Vintilă, la data faptelor șef al Serviciului juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și Cătălin Preduț la data faptei director executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin și vicepreședinte al comisiei de punere în posesie, constituită la nivelul Comisiei Locale de fond funciar sunt acuzați de procurori.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: În perioada aprilie – mai 2019, inculpatul Constantin Vintilă, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) foloase materiale necuvenite pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere sprijin pentru emiterea a unui titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 5.000 mp situată în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

    Persoana respectivă era îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate în urma unei hotărâri judecătorești definitive.

    Concret, inculpatul Vintilă Constantin ar fi pretins pentru sine de la martor cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp din suprafața de teren aflată în litigiu. În contextul menționat mai sus, dar și ca urmare a presiunilor constante exercitate asupra martorului de către inculpat, la data de 9 iunie 2020, ar fi fost încheiate la notar un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și unul de vânzare-cumpărare a unei părți de 1.000 mp de teren către inculpatul Vintilă Constantin. În realitate, prețul menționat în contractul de vânzare-cumpărare ar fi fost unul fictiv și nu a fost plătit niciodată, documentul respectiv fiind încheiat și autentificat doar pentru a se masca mita primită de funcționar.

    De asemenea, în perioada aprilie – mai 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, și inculpatul Preduț Iancu Cătălin, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins aceleiași persoane cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp tot pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere acesteia sprijin pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate.

    Ulterior, la începutul lunii iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării în modalitatea de mai sus a suprafeței de teren de 1.000 mp, inculpatul Preduț Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani, în numerar – 30.000 de euro, aspect care s-a și concretizat la data de 09 iulie 2020, când a fost constatată infracțiunea flagrantă.

    În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra terenului dobândit de inculpatul Vintilă Constantin în modalitatea de mai sus.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte