• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenţii ovine 2021 – noi condiții. ANZ: Efectiv minim de 100 de capete, plată unică pentru berbeci!

    Roxana Dobre -

    Cele mai noi discuții privind plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru ovine și berbeci în 2021. Subvenția mare pe cap de animal s-ar putea schimba semnificativ începând cu noua campanie de plată a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), după cum anunță șeful Agenției pentru Zootehnie (ANZ), ing.Vaida Bela. Noile modificări însă trebuie să treacă și ”testul” unei noi conduceri care urmează să fie numită la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Condiții noi pentru subvenția mare la ovine și caprine în 2021

    În viziunea șefului de la ANZ, subvenția mare pentru oi și berbeci trebuie schimbată din 2021. Acesta a avut mai multe discuții, împreună cu Adrian Oros, vineri 16 octombrie, la Sibiu cu reprezentanți ai Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), iar acestea s-au conturat și pe marginea unor modificări ce ar urma să se facă din 2021 pentru eligibilitatea la Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Discuțiile au continuat ulterior și la Ministerul Agriculturii iar acestea ar urma să fie puse în practică, dacă vor fi susținute și de viitorul ministru al agriculturii, în practică din Campania 2021.

    Despre discuțiile de la Sibiu Agrointeligența-AGROINTEL.RO  a scris în premieră aici: Schimbări SCZ ovine: Subvenții numai pentru oile din COP, berbecii de rasă – plată ”dedicată”!

    ”Rămâne obligativitatea respectării raportului de sexe, de 1 berbec la 35 de oi. În urma acelei discuții de la Sibiu, și ulterior la Minister, eu și domnul ministru susținem ideea să nu mai fie obligativitatea certificatelor de origine pentru berbeci. Și să mergem pe varianta prin care să dăm sprijin cuplat la femelele înscrise în Registrul Genealogic și în Controlul Oficial al Performanțelor (COP) cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani și efectiv pe exploatație de minim 100 de femele (pragul este acum de minim 150/capete n.r) care se încadrează în această categorie, cumulat. Și până la 650 de capete (pragul maxim este în prezent de 500 capete n.r). Urmând să introducem o schemă nouă de plată pentru berbeci cu certificat de origine, o plată acordată o singură dată în cursul vieții animalului, în momentul în care are toate testele făcute, inclusiv filiația și are performanțele trecute în certificatele zootehnice și se dovedește că este un animal valoros din punct de vedere a ameliorării. Aceste modificări se află în stadiul de discuții și se vor reglementa când vom stabili modificările la Ordinul 619”, ne-a adus precizări dr.ing. Bela Vaida.

    În prezent, Sprijinul Cuplat Zootehnic se acordă crescătorilor de ovine pentru un efectiv minim de 150 de capete și un maxim de 500 de capete. Pentru exploatațiile din zona montană, SCZ se plătește de la 60 de animale în sus, până la plafonul de 500 de capete. Crescătorii de ovine trebuie să dețină un berbec cu ceritificat de origine la 35 de ovine. Vârsta animalelor din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare și maxim 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci la data-limită de depunere a cererii unice.

    Mai mult, efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registru Național al Exploatațiilor (RNE) la data depunerii cererii unice de plată. O altă regulă de eligibilitate prevede că animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute până la data de 23 septembrie 2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.

    Pentru campania 2020, oierii primesc pentru SCZ un cuantum de minim 17,92 euro/cap de animal.

    Adrian Oros: ”Să oprim odată această nebunie a certificatelor false de origine”

    Șeful de la agricultură a subliniat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 17 noiembrie, că ”sunt foarte multe lucruri de corectat pentru a da încredere crescătorilor”.

    ”Sunt foarte multe activități. Noi în Programul Național de Dezvoltare, noul PNS, am pus toate soluțiile pe care le vedem legat de relansarea zootehniei și de modul în care trebuie făcută ameliorarea, cum anume. Să oprim odată această nebunie a certificatelor false de origine. Sunt foarte multe lucruri de corectat pentru a da încredere crescătorilor că tot ce se face prin Minister, Registrele de ameliorare, se face în interesul lor. Pentru că dacă nu există încredere este foarte greu să faci lucruri”, a spus ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA