• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Probabilitate mare ca PNL să păstreze Ministerul Agriculturii. 50% șanse ca Oros să rămână ministru. Chesnoiu (PSD), în pole-position pentru șefia Comisiei de Agricultură

    Vlad Macovei -

    Am vorbit toată dimineața cu cei mai influenți lideri politici care au legătură directă cu agricultura. Atât din PNL cât și din PSD. Situația este fluidă, negocierile sunt la început, pot apărea surprize. Dar fotografia momentului arată astfel: în cazul unui Guvern PNL-USRPLUS-UDMR, ministerul Agriculturii va rămâne la PNL, liberalii fiind conștienți de miza politică uriașă pe care o constituie sectorul agroalimentar.

    Sigur, faptele din ultimul an nu prea au arătat asta, s-au făcut multe greșeli, a fost multă aroganță, s-a jucat după principiul cine nu este cu noi este împotriva noastră. Și ministrul Oros, și secretarii de stat, mai ales Emil Dumitru, au partea lor mare de vină. Dar trecutul e trecut. Oricum, o parte din explicația scorului dezastruos obținut de PNL în județele agricole constă în atitudinea complet aiurea pe care cei care au condus ministerul au avut-o în ultimele luni față de fermieri.

    Și fermierii le-au plătit la vot, cu vârf și îndesat. Poate că și domnul Oros și domnul Dumitru vor învăța lecția pe care fermierii, ca electori, le-au dat-o! Sper sincer asta, pentru că dacă vor înțelege greșelile uriașe, și de strategie și de comunicare, pe care le-au făcut, cei doi cu siguranță au un viitor în deciziile politice pentru agricultura României. Adrian Oros va fi senator și Emil Dumitru, deputat. Depinde doar de ei să învețe din lecțiile anului 2020.

    Așadar, PNL va solicita, conform surselor mele de la cel mai înalt nivel, ca Ministerul Agriculturii să rămână la liberali și că este greu de crezut ca, în timpul negocierilor cu celelalte partide, să renunțe la acest portofoliu. Doar dacă negocierile se complică foarte mult și mizele vor crește exponențial, am putea asista la o răsturnare de situație. Poate un membru USRPLUS sau un independent. Dar în proporție de 75%, Ministerul Agriculturii va rămâne la PNL. Atenție, discutăm doar de cazul în care coaliția de guvernare va fi PNL-USRPLUS-UDMR.

    Șansele cele mai mari, odată cu plecarea lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru, le are tot Adrian Oros, actualul ministru al Agriculturii. Relația Orban-Oros nu a fost extraordinară. Singurul semn de întrebare este dacă organizația PNL Cluj îl va sprijini activ pe Adrian Oros pentru a-l impune în fața noul premier ca cea mai bună soluție politică pentru MADR. Liderii PNL pe care i-am consultat îi dau șanse 50% lui Oros pentru a continua ca ministru. Dacă nu se va merge pe varianta Oros, foarte probabil se va prefera o figură nouă, care nu a fost în conducerea ministerului în acest an. Nini Săpunaru, fostul președinte al Comisiei de Agricultură în perioada 2012-2016, un om echilibrat și rezonabil, ar putea fi o soluție.

    Un alt centru de putere, decizie și influență important pentru agricultură este Comisia de Agricultură din Camera Deputaților. Aici PSD dorește să își păstreze șefia și să se facă o trecere de la actualul președinte Alexandru Stănescu (care a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat de parlamentar) și Adrian Chesnoiu (fostul director general AFIR, proaspăt ales deputat). Și personal cred că ar fi un lucru foarte bun pentru fermieri dacă s-ar întâmpla asta. Este nevoie de un echilibru între forța politică a Ministerului Agriculturii și cea a Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

    Demn de menționat este că Adrian Chesnoiu a intrat într-un conflict dur atât cu Adrian Oros cât și mai ales cu Emil Dumitru, aceștia dorindu-l plecat de la conducerea AFIR imediat după instalarea Guvernului Orban. Au urmat o serie de șicane administrative pe care Chesnoiu le-a suportat cu eleganță. Acum s-a cam întors roata. Un alt om important pentru PSD în Parlament va fi Florin Barbu, fostul director general ANIF, și el ales deputat.

    În ceea ce privește USRPLUS, odată cu ratarea intrării în Parlament a lui George Cățean, omul lor numărul 1 pe agricultură, e greu de crezut că aceștia vor prinde ceva mai mult decât un secretar de stat la minister sau un vicepreședinte în comisie.

    Repet, ce v-am prezentat este o fotografie a momentului. Am încercat doar să vă prezint cum arată lucrurile în prezent în negocierile legate de politica în domeniul agroalimentar și care sunt oamenii-cheie. Situația este volatilă, pot apărea schimbări. Dar astăzi, lucrurile cam așa stau.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!