• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ziarul Financiar: Legea Pământurilor nu va influența strategia străinilor cu firme deja înregistrate în România

  agrointeligenta.ro -

  Legea terenurilor arabile, un act normativ care a inflamat întreaga piaţă agricolă în ultimele luni, a trecut de Parlament, aceasta urmând să ajungă pe biroul preşedintelui Traian Băsescu pentru a fi promulgată şi ulterior publicată în Monitorul Oficial.

  Actul normativ reglementează doar tranzacţiile făcute de persoanele fizice străine din UE şi din România fără să aibă niciun impact asupra investitorilor străini sau locali, care realizează tranzacţiile prin intermediul firmelor înregistrate în România. Legea nu reglementează nici întelegerile făcute între firme şi persoanele fizice.

  Ministerul Agriculturii a trimis în Parlament această lege în condiţiile în care un astfel de act normativ era singura soluţie pentru a limita în vreun fel achiziţiile de teren arabil ale investitorilor străini, odată ce piaţa va fi liberalizată în totalitate începând de anul viitor.

  România şi-a asumat în tratatul de aderare la Uniunea Europeană să deschidă total piaţa funciară începând cu anul 2014, în timp ce alte ţări precum Polonia sau Ungaria au prevăzute derogări de la o astfel de prevedere. În perioada 2007-2013, investitorii străini persoane fizice din UE nu au avut posibilitatea de a achiziţiona teren arabil în România.

  Experienţa trecutului a arătat însă că o bună parte din cei mai mari investitori străini în agricultura românească au fost cei instituţionali. Aceste grupuri au cumpărat terenuri arabile pe piaţa locală pentru a câştiga în viitor din diferenţa dintre preţul de achiziţie şi cel de vânzare dar şi pentru a genera rulaje prin intermediul producţiilor agricole strânse în România.

  Terenurile agricole din România sunt şi de 4-5 ori mai ieftine decât cele din Germania,Marea Britanie sau Olanda, acesta fiind principalul motiv pentru care investitorii străini s-au grăbit să preia suprafeţe pe piaţa locală.

  Deşi nu are un impact major în piaţa tranzacţiilor cu terenuri agricole, legea a trecut de Parlament în cea mai “liberală” formă a sa, cu restricţii minime pentru agricultorii străini.

  Investitorilor nu li se va cere niciun fel de experienţă în agricultură, ei fiind urmând a fi nevoiţi să se supună doar dreptului de preemţiune la achiziţie pe care îl vor avea coproprietarii, arendaşii şi fermierii tineri din comunităţile locale.

  Proiectele de lege anterioare pe această temă impuneau restricţii mai severe prin limitarea proprietăţii persoanelor fizice cetăţeni ai UE la maximum 100 de hectare sau instituirea unei Comisii pe lângă Consiliile Judeţene care să dea sau nu undă verde tranzacţiilor.

  Odată cu noua lege, în subordinea Guvernului va intra şi aşa-numita Autoritate pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare (AARPF), instituţie derivată din Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

  Instituţia urmează să publice pe site-ul propriu ofertele de vânzare şi cumpărare pentru teren arabil, să verifice aplicarea dreptului de preemţiune, dar şi să introducă o bază de date a terenurilor agricole din România. AARPF ar urma să aibă un rol asemănător cu cel pe care îl are SAFER în Franţa, o instituţie care s-a afirmat ca un adevărat arbitru pe piaţa terenurilor din economia agricolă lider al blocului comunitar.

  Sursa: Ziarul Financiar


  Te-ar mai putea interesa

  Consultanță în legumicultură de la specialiștii Marcoser, în cadrul FFExpo 2022 (13-15 octombrie) Gospodăriile cu fosă septică, obligate să se înscrie până pe 30 octombrie într-un registru la Primărie Prima tranșă din subvențiile APIA. Directorul Adrian Pintea – anunț de ultimă oră pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Ofertă RWA Raiffeisen Agro: îngrășăminte cu discount la achiziția de hibrizi de porumb Subvenții APIA 2022: Termen urgent pentru fermierii care vor banii pe pășune! Piață a fermierilor, închisă de ANPC în urma sesizărilor primite de la clienți