• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gavrilă Tuchiluș: fermier Galați: ”Adrian Pintea ar fi cel mai în măsură să fie ministru. Eu am văzut eforturile pe care le-a făcut la APIA să dea banii la timp, chiar și în pandemie”

    Daniel Befu -

    Gavrilă Tuchiluș are patru decenii de agricultură în spate. Cumulat cu fiul său Andrei, absolvent de Economie Agrară ară în jur de 5.000 ha și deține o fermă de vaci de lapte ultratehnologizată, cu o capacitate de 2.000 de capete. Acesta este favorabil propunerii de ocupare a funcției de ministru de către Adrian Pintea.

    ”Sigur că da, sigur că da! Îl recomandă în primul rând experiența pe care a acumulat-o de atâția ani de zile. Au trecut peste el două culori politice la guvernare și a rămas și în al doilea rând știe foarte bine situația din teritoriu a specialiștilor de la APIA, știe și problemele cu care se confruntă fermierii. Vă dau doar un mic exemplu care îmi vine acum în minte: problemele de mutare a blocului fizic șamd. Eu cred că este un om care are cunoștințe despre agricultură mult mai multe decât cel care a fost până acum ministru”, a punctat Tuchiluș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Dintre celelalte variante vehiculate, e exclus Emil Dumitru, subliniază Tuchiluș chiar dacă recunoaște că actualul secretar de stat în Ministerul Agriculturii îi este prieten. ”E exclus. Emil Dumitru a fost bun și pentru Pro Agro și pentru bucățica lui, dar acum s-a schimbat și nu s-a schimbat în bine. A făcut exact ce a făcut și domnul Cioloș când a fost Comisar European, da? Trebuie să analizăm foarte bine când luăm deciziile: fermă mare, fermă mică și fermă de familie. Trebuie să clarificăm foarte bine treaba asta. Vă dau un exemplu. Dacă înainte de venirea dânsului la Minister se spunea: «domne, se dau pe o organizație a udătorilor bani până când fac infrastructura și stația», acum spune, «nu domne, doar 1 milion pe organizație». Păi cu 1 milion ce să faci domne? Și am pus punct. Cu 1 milion de euro nu ai ce să faci într-o organizație în care ai un plot de 2.000 sau 3.000 ha și stația este dotată cu pompe uzate fizic și moral. În al doilea rând, legat de problema fermierilor mari și a fermierilor mici. Știți foarte bine, noi am investit și am luat credite, de am ajuns aici. Am văzut fermieri mici și în Germania și în Olanda și în Franța și în Austria, care trăiesc de pe urma activității pe care o desfășoară, dar nu putem spune fermier omului care are până-n 2 ha, care-și subarendează terenul, el își ia subvenția și mai primește câte ceva și de la fermierul care lucrează terenul”, a mai arătat fermierul din Galați.

    Gavrilă Tuchiluș spune că fermierii au ajuns să fie arătați cu degetul, ceee ce este dureros. ”Mă doare foarte mult să văd că fermierii mari au ajuns să fie arătați cu degetul. Deci pentru ocupantul fotoliului de viitor ministru, domnul Oros e exclus, iar Emil Dumitru doar dacă se reglează și se apleacă asupra asociațiilor profesionale, să comunice cât mai mult și să înțeleagă ceea ce trebuie. Însă sigur că dl Pintea ar fi cel mai în măsură să fie ministru. Eu am văzut eforturile pe care le-au făcut cei de la APIA în frunte cu el și soluțiile pe care le-au găsit ca să dea banii la timp. Este mare lucru. Chiar au făcut lucruri remarcabile, că, în ciuda pandemiei, nu s-a cunoscut că le-a fost perturbată activitatea. Asta cu toate necazurile, că au avut și ei pierderi de vieți omenești și în rândurile lor, acolo. Dar au făcut treabă”, a declarat Gavrilă Tuchiluș.

    Despre argumentele jurnalistului Vlad Macovei de ce Adrian Pintea este cea mai bună soluție pentru șefia Ministerului Agriculturii, puteți citi AICI


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă