• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cine este Adrian Pintea, profesionistul care ar putea fi noul ministru al Agriculturii din partea PNL

    Roxana Dobre -

    Noul ministru al Agriculturii ar putea fi Adrian Pintea, actualul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Pintea se află pe lista scurtă a PNL pentru portofoliul de la Agricultură, iar marele lui avantaj este că are susținerea fermierilor după ce actuala conducere a MADR a dezamăgit producătorii agricoli prin promisiuni neîndeplinite, lipsa unui dialog transparent și blocaje legislative.

    Numele actualului director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost în ultimele zile pe buzelele tuturor fermierilor fiind unul dintre cei nominalizați pentru funcția de ministru al Agriculturii. De profesie inginer zootehnist, Adrian Pintea, conduce de patru ani agenția de plăți care aprobă și plătește sumele pentru ajutoarele de stat, schemele de minimis și subvențiile fermierilor. Iar cum prioritatea zero la Ministerul Agriculturii în acest moment trebuie să fie elaborarea Planului Național Strategic, Pintea este specialistul care are competența de a coordona acest proiect major de care depinde finanțarea agriculturii românești până în 2027.

    Fire neconflictuală, a rezolvat problemele cu banii fermierilor

    Față de celelalte nume de pe lista pentru Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea a câștigat încrederea fermierilor prin profesionalism, iar firea sa neconflictuală este un câștig pentru PNL care a reușit să aibă ”liniște” în ceea ce privește plata subvențiilor și rezolvarea problemelor ce țin de banii fermierilor.

    În plus, Pintea este recunoscut ca un om de echipă, având în coordonare o agenție de plăți care însumează aproape 5.000 de angajați, distribuiți pe 3 nivele organizaționale, central, județean și local.

    A lucrat în privat, în ferme și procesare

    Directorul general al APIA lucrează în domeniul agriculturii încă de la terminarea studiilor și a parcurs toate etapele, atât în mediul privat, cât și în administrația publică, astfel încât cunoaște foarte bine problemele cu care se confruntă fermierii și agricultura din România.

    Adrian Pintea s-a născut la 22 ianuarie 1974 în localitatea Gherla, județul Cluj.  A absolvit Universitatea de Științe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, Facultatea de zootehnie, în 1999. A urmat cursurile de studii aprofundate (master) în Tehnologia de îngrășare a tineretului taurin, în cadrul USAMV Cluj, în perioada 1999 – 2000.

    Din anul 2013 este Doctor în Agronomie cu tema Management şi marketing în agricultură, tot în cadrul USAMV Cluj. În perioada 2002 – 2006 a fost inginer coordonator al activității şi apoi director de fermă zootehnică în județul Vâlcea. În perioada 2006 – 2016 a fost angajat în cadrul Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură centrul Județean Vâlcea, unde a deținut pe rând funcțiile de consilier superior autorizări cereri de plată, Șef Birou inspecții, Director executiv al centrului județean.

    În iulie 2016 a fost numit Director General Adjunct în cadrul APIA –  Aparat Central, iar din data de 22 septembrie 2016 deține funcția de Director General.

    Pintea deține cel mai lung și stabil mandat de director general APIA 

    Încă de la preluarea funcției de Director General al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unul dintre principalele obiective de pe agenda managerială a lui Adrian Pintea a fost îmbunătățirea fluxurilor procedurale și operaționale ale agenției, pentru a crește gradul de predictibilitate a rezultatelor și eficientizare a procesului de absorbție a fondurilor europene și naționale gestionate de APIA.

    O altă prioritate a fost consolidarea an de an a sistemului informatic APIA, unul dintre cele mai complexe din Uniunea Europeană, având în vedere numărul mare de forme de sprijin implementate (peste 100), numărul mare de fermieri gestionați (în medie 900.000) și particularitățile exploatațiilor agricole din România (grad ridicat de fărâmițarea a terenurilor agricole solicitate la plată).

    De subliniat că în acest an, prin resurse proprii, APIA sub conducerea lui Adrian Pintea a dezvoltat modulele necesare ca fermierii să poată depune cererile online.

    Dialog permanent cu Bruxelles-ul

    O altă dimensiune foarte importantă a activității APIA pe care, în calitate de director general Adrian Pintea a monitorizat-o și pentru care a impus un mod de lucru extrem de riguros și responsabil, vizează interacțiunea cu partenerii europeni – Comisia Europeană și Curtea Europeană de Conturi –  instituțiile europene de control, dar și cu Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi a României, în calitate de Organism de Certificare, care derulează misiuniLE de audit în vederea verificării gestionări fondurilor europene alocate României.

    În perioada 15-17 mai 2019, Adrian Pinea a condus lucrările celei de-a 45-a Conferințe a directorilor agențiilor de plăți din Uniunea Europeană, eveniment pe care l-a organizat în parteneriat cu Comisia Europeană în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și la care au participat 127 de delegați din 27 de state membre, 4 țări candidate, precum și reprezentanți ai unor instituții europene de prestigiu, respectiv ai Curții de Conturi Europene (ECA) și ai Comisiei Europene (CE).


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd