• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul Ștefan Muscă își vinde ferma de vaci!

  Angelica Lefter -

  Ajuns la capătul puterilor, fermierul Ștefan Muscă a pus anunț că își vinde ferma de vaci. Crescătorul de animale din județul Giurgiu a făcut anunțul public la finele unui an în care afacerea cu lapte l-a adus în prag de faliment.

  De luni bune, Ștefan Muscă nu a mai încasat niciun leu pe laptele livrat, prin cooperativă, către un procesator regional. A protestat în mai multe rânduri, dar a găsit mereu resurse să mai tragă de timp și de el și să continue. Până astăzi, când a anunțat pe pagina sa de Facebook: ”Ferma Muscă vinde ferma zootehnică vaci și vițele – detalii în privat”.

  Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au contactat pe fermierul giurgiuvean pentru a afla ce motiv stă în spatele acestei decizii majore luate acum, de a vinde întreaga fermă.

  ”Nu putem să mai suportăm, n-am luat banii pe lapte de 7 luni de la Lactate Natura, pentru că statul  nu plătește laptele. Procesatorul dă la penitenciare, la spitale, nu vorbim de un manager slab, ci de faptul că nu i se plătește laptele la timp. Guvernanții nu dau banii la timp la penitenciare, la spitale, să poată să facă plata la crescătorii de vaci. Pentru ce să mai ținem vaca de lapte? Vând numai întreaga fermă, 80 de vaci, nu pe capete, am pus preț de vânzare 4.000 de lei pentru fiecare vacă,   per total vin în jur de vreo 220.000 de lei.  Sunt ferm convins că vreau să le dau, eu nu vorbesc în plus, nu mai pot să suport situația din țară! Muncesc pur și simplu gratis de 7 luni, mai am de luat 350.000 de lei de la Lactate Natura. Nu ar fi asta durerea, dar sunt oameni din Cooperativă care nu au alte surse de venit. Eu sunt președinte, eu am condamnat acești oameni, nu au avut de 7 luni nici bani de pâine”, a declarat Ștefan Muscă.

  Președintele Cooperativei Fermierii Patrioți mai spune că sunt crescători de animale care au recurs la acest gest, de vânzare a bovinelor, cu ceva timp în urmă, tocmai pentru că nu mai suportau situația.

  ”Un alt fermier de la Năsturelu, județul Teleorman, a vândut 40 de vaci. În cooperativă mai am 10 băieți, mereu le promit că îi ajut, că poate fac o fabrică de lapte, o linie de procesare, să putem să vindem, dar nu e nimic stabil! Am spus că vom da noi cornul și laptele în zona noastră, iar nu s-a făcut nimic. Ministerul Agriculturii n-a făcut nimic, numai promisiuni, o să facem…dar n-au făcut nimic”, mai spune crescătorul de vaci.

  Procesatorul nu i-a mai plătit laptele

  În luna aprilie, Ștefan Muscă și alți fermieri mici din zonă erau anunțați de procesator că nu li se mai poate asigura plata pe lapte. A fost un moment în care Muscă a decis să nu vrea să renunțe la văcuțe și chiar cu riscul de a lua banii cu întârziere, a continuat să predea laptele către fabrică. Situația s-a agravat pe fondul pandemiei și luna mai l-a găsit pe Muscă în pragul disperării, trimițând un lot serios de vaci la abator.

  An groaznic pentru Ștefan Muscă

  Anul aceasta a fost groaznic pentru Ștefan Muscă nu doar în zootehnie, ci și în cultura mare. În octombrie, agricultorul care a avut secetă a fost obligat să cumpere porumb de la alți fermieri pentru a-i preda către traderi și să scape ferma de la a-i fi executată pentru neonorarea contractului.

  ”Ne-am dus la minister, ne-am întâlnit cu traderi, noi n-am putut să zicem nimic, secretarii de stat le țineau partea.  Eu le explicam fenomenul, că a fost bine până anul acesta și ar trebui să găsim înțelegere, dar n-au vrut nimic! I-am rugat să dea o ordonanță pentru ca traderii să nu ne oblige să le dăm banii. Uite, în alte țări i-a chemat la dialog, le-a explicat fenomenul, au chemat și băncile, i-au obligat să dea fermierilor o prelungire până în 2021, să plătească decât dobânda, iar în 2021 să-și plătească creditul de acum încolo făcut și pe cel vechi să-l reeșaloneze. N-au vrut nimic, că nu e constituțional!”


  Te-ar mai putea interesa

  Dr. Mihai Petcu: ”Am plâns când un coleg m-a sunat că trimite la abator 40 de vaci de lapte” Peste 500 de nave au părăsit Ucraina încărcate cu 12,2 milioane de tone de cereale, de la 1 august Apelul șefului ANZ către toți crescătorii de albine din România

  Ultimele știri

  Rasa de cai Lipițan a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO Tăieri la liliac. Metode și reguli Aplicarea tratamentelor în câmp se va schimba fundamental: O nouă soluție inventată de germani