• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier confirmat cu Covid-19: ”Sunt disperat! Nu are cine să aibă grijă de animale, îmi mor pe capete!”

  Angelica Lefter -

  Un fermier cu peste 1.200 de ovine și caprine, obligat să rămână izolat peste cele 14 zile recomandate, din cauza COVID-19, este revoltat că nu poate să-și trateze animalele! Până acum i-au murit 17 capre și oi pentru că nu a putut ajunge la ele pentru efectuarea tratamentelor care erau programate în această perioadă.

  Eusebiu Marin Sultan este un crescător de animale din județul Brașov, localitatea Cața. Marți – 22 decembrie, bărbatul trebuia să iasă din izolare, după calculele sale, izolare impusă de îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că a respectat toate regulile, dar s-a trezit că cei de la Direcția de Sănătate Publică Brașov l-au luat în evidență abia după al doilea test, PCR care a ieșit pozitiv.

  Primul test, explică bărbatul, a fost unul rapid efectuat la data de 8 decembrie, la clinica din zonă, care a ieșit tot pozitiv și în urma căruia s-a izolat imediat împreună cu trei dintre copiii săi.

  ”De Sfântul Nicolae, pe data de 6 decembrie mi-a fost rău, m-am izolat. Marți am fost la spital, mi s-a făcut testul rapid și am ieșit pozitiv. Eu și cei trei copiii ne-am izolat într-o casă, iar în cealaltă casă din curte s-au izolat soția și fetița mea de numai 2 luni. Am luat legătura cu medicul de familie, am luat toate instrucțiunile. Mi-au spus că după 14 zile pot să ies din izolare. După 14 zile, au zis cei de la DSP că nu țin cont că am stat după primul test, că nu a fost PCR. Eu ca fermier, ca mi-a fost rău, am fost la camera de gardă, ei mi-au spus să mă izolez acasă, după 4 zile am fost să îmi schimbe medicația și doctorița mi-a făcut încă un test. Cei de la DSP țin cont de acest test, al doilea, deși eu stat izolat de la primul” a menționat crescătorul de animale brașovean.

  Supărarea fermierului nu ar fi că mai stă câteva zile în casă, deși spune că nu a putut să se pregătească de sărbătoarea Crăciunului așa cum se cuvine, ci că îi mor animalele pe capete și nu poate face nimic, nici furajarea cum trebuie, nici tratamente.

  ”Vă dați seama, de 2 săptămâni nu pot să merg să văd ce se întâmplă cu animalele. Când nu sunt acolo e dezastru! A rămas omul care mă ajută. Soția cu copil de 2 luni în brațe s-a dus pe câmp să-i ducă mâncare, este foarte greu. Mi se distruge tot. Vin sărbătorile, nu am făcut tratamente la animale, ca acum să aflu că mai trebuie să stau încă 4 zile. Am citit și eu Ordinul de ministru dat și scrie clar că în termen de 14 zile de la efectuarea primului test. Am sunat și eu pe doamna director de spital, pe doamnele de la laborator și am întrebat. Mi-au spus că normal este să stau 14 zile de la primul test. Absolut nimic nu pot să fac, am pierderi în fermă! Dacă eu nu sunt acolo nu le poate furaja, nu ne ajută nimeni pentru că cine aude ca ai avut coronavirus, e ca pe timpuri, parcă am avut holeră! Autoritățile locale nu mă pot ajuta cu animalele, e greu, am 4 copii. Aprovizionarea cu alimente am făcut-o cu sprijinul altor oameni care ne lăsau alimentele la poartă”, spune fermierul Eusebiu Marin Sultan.

  Bărbatul susține că undeva a fost o greșeală. Cei de la Direcția de Sănătate nu au fost informați la timp de primul test efectuat.

  ”Ei nu au știut de testul meu, primul test a trebuit să-l trimit eu săptămâna trecută. Sunt distrus psihic, chiar dacă fizic sunt bine. Nu mi-am tăiat porcul în gospodărie. Nu am respectat calendarul de tratament, 17 ovine și caprine au murit! Era perioada când trebuia să le fac tratamentele de deparaziatre, de anaerobioză. Nimeni nu vine, nu putem scoate bani din conturi!”, a încheiat fermierul brașovean, afectat de coronavirus.

  Acesta a mărturisit că așteaptă un sprijin din partea autorităților, iar cel mai bine ar fi să i se permită să iasă din casă pentru că a efectuat întreaga perioadă de izolare.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunțul ministrului Adrian Oros despre subvențiile APIA! Tehnica răritului chimic, prezentată de echipa Syngenta în cadrul Forumului OptiTech™ pentru Pomicultură Alo, Opoziția, mai ușor cu demagogia! „Hoți de voturi” sunteți și voi, ați speculat politic drama fermierilor!

  Ultimele știri

  Cum pot tinerii fermieri să obțină o subvenție mai mare de la APIA! Director APIA – anunț despre fermierii pasibili de pierderea subvenției! Astăzi la APIA: ședință de urgență pentru subvențiile fermierilor!