Subvenție garantată pentru micii fermieri care arendează sau vând terenuri!
Roxana Dobre -Subvenție garantată pentru micii fermieri care arendează sau vând terenurile, o măsură pentru agricultură în Programul de guvernare 2021-2024 al Guvernului Florin Cîțu. Conform documentului care a fost depus miercuri, 23 decembrie la Parlament, împreună cu lista de miniștri desemnați, producătorii agricoli vor beneficia de o nouă subvenție.
”Schemă de subvenție europeană care să încurajeze retragerea agricultorilor în vârstă care dețin suprafețe mici de teren (să poată încasa subvenția chiar dacă vând sau arendează terenul, pe perioada exercițiului financiar european în curs). Această schemă va fi inclusă în Planul Național Strategic” precizează sursa citată.
De specificat că o astfel de plată nu este o premieră, întrucât prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a derulat plata rentei viagere care se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31.12.2009, dar la acest moment nu se mai primesc cereri noi pentru persoane care ulterior acestei date ar fi îndeplinit condițiile legale.
Despre acest subiect citiți pe larg aici: Mai pot cere fermierii subvenția de 100 euro/ha plătită pe viață? Răspunsul unui șef APIA!
În același document se trage un semnal de alarmă în privința sectorului agricol care ”se confruntă cu un grad ridicat de îmbătrânire în rândul proprietarilor și managerilor de ferme, demonstrat prin tendința de scădere a populației tinere de până în 40 de ani concomitent cu creșterea populației active cu vârstă mai mare de 40 de ani”. ”Tinerii din mediul rural sunt slab reprezentați numeric, conform datelor statistice de la nivelul anului 2019, reprezentând puțin peste 29% din totalul populației rurale, aspect ce implică nevoia întineririi generațiilor din spațiul rural românesc. Totodată, raportul dintre numărul managerilor de ferme de sub 40 ani ce revin la un manager mai mare de 55 ani reflectă gradul de îmbătrânire al forței de muncă din sectorul agricol (11,2 manageri sub 40 ani la 100 manageri peste 55 de ani)”, se mai specifică în text.
Ce măsuri sunt pregătite pentru schimbul de generații în agricultură
Potrivit Programului de guvernare 2020-2024, România are nevoie de un număr mare de tineri fermieri care să preia managementul fermelor, inclusiv al celor deja existente, să îmbunătățească productivitatea și să crească accesul pe piață al acestora.
”Accesul la terenurile agricole reprezintă o oportunitate și totodată o provocare pentru a fi sprijinită în continuare instalarea de noi manageri de exploatații agricole. Fenomenul de fărâmițare a terenurilor, precum și gestionarea afacerii agricole dintr-o localitate aflată la distanță mare față de exploatație afectează capacitatea fermierului de a o gestiona adecvat”, se mai arată în document.
Măsuri:
- concesionarea prin atribuire directă, tinerilor fermieri, a suprafețelor de teren agricol (până la 50 ha/fermier) aflate în administrarea Agenției Domeniului Statului;
- instalarea tinerilor fermieri, cu sprijin financiar prin FEADR, cu alocarea sumei de aproximativ 520 milioane de Euro;
- stimularea angajării de tineri în agricultură prin sprijin pentru angajatorii si angajații din sectoarele agricultură și industria alimentară constând în plata pe o perioadă de maxim 18 luni 75% din salariu pentru angajatorii care încadrează în muncă cu normă întreagă persoane cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani înregistrați ca șomeri în evidența ANOFM (Tineri NEETS).