• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvențiile anuale de 10.000 și 20.000 de euro pentru fermieri – AMÂNATE de noul Guvern!

  Roxana Dobre -

  Fermierii nu vor putea beneficia de noua subvenție adoptată în Parlamentul României pentru comercializarea produselor agricole sau procesarea lor! Motivul? Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a elaborat normele de aplicare ale legii, chiar dacă legea a apărut în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, l-a interogat pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, cu privire la normele de aplicare ce ar face funcțională legea. Adrian Oros a anunțat că nua re de gând să dea aceste norma ca sprijinul să fie bugetat pe 2021!

  (…) Legat de legea care acordă 200 euro per tonă de produs primar care se comercializează prin fabrici de procesare, maxim 20.000 de euro per an. Aș vrea să vă întreb dacă aveți în vedere ca în aceste ultimele 7-8 zile cât a mai rămas până la sfârșitul anului să publicați normele metodologice de aplicare și cred că ar fi cazul și adresez rugămintea și către cele două Comisii reunite să ne aplecăm puțin asupra acestei legi. Vă dau un singur exemplu despre ce se poate întâmpla după ce faci o analiză riguroasă a acestui act normativ: pui în balanță să dai 200 de euro/tonă unui producător care face grâu și 200 euro/tonă unui producător de carne. L-aș ruga pe domnul ministru să ne spună dacă până pe 31 decembrie apar normele de aplicare ale legii ținând cont că este una foarte importantă și dacă are în vedere să cuprindă corecturi în normele de aplicare astfel încât să o facem aplicabilă și în interesul fermierilor”, a subliniat Chesnoiu.

  La rândul său Adrian Oros a răspuns că normele de aplicare nu vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.  ”Prin normele de aplicare vom încerca să facem această lege aplicabilă. Și o vedeți că așa se va întâmpla. Este o lege bună în sine, fiind vorba despre o fiscalizare stimulativă, adică să îi stimulăm pe fermierii care doresc să își fiscalizeze producția. Doar că sunt unele lipsuri și sperăm că în această comisie le veți rezolva astfel încât normele de aplicare să se plieze pe cerințele fermierilor. Normele de aplicare nu apar până la 31 decembrie”, a fost răspunsul clar al ministrului. De precizat că fără norme aplicare, noua lege nu este funcțională și nici nu poate fi ”prinsă” în bugetul de stat pe anul următor, deși intră în vigore din ianuarie.

  Termenul va fi prorogat prin OUG

  În discuție a intervenit și George Scarlat care a subliniat că în prezent există un proiect care prorogă termenul de intrare în vigoare a acestei legi. ”O scurtă completare. Există un proiect de ordonanță de urgență cu privire la prorogarea termenului tocmai pentru că este o lege imperfectă”, a spus la rândul său George Scarlat, fost secretar de stat în cadrul MADR și actual președinte al Comisiei de agricultură din Senat.

  Legea subvențiilor anuale pentru fermieri a fost adoptată pe 13 octombrie de Camera Deputaților, for decizional. Anunțul a fost făcut de către inițiatorul legii, deputatul Ion Ștefan, cel care a propus ca statul să sprijine producătorii agricoli cu o primă de până la 20.000 de euro dacă vând la procesator sau 10.000 de euro dacă vând la piață, direct pentru consum.

  Despre acest subiect citiți pe larg aici:

  S-A VOTAT! Subvenția de 10.000 și 20.000  pentru fermieri – în vigoare de la 1 ianuarie 2021!

  Legea subvențiilor de 10.000 și 20.000 euro/an, publicată în Monitorul Oficial! Condiții, acte necesare, plăți!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Adrian Oros: ”Am obţinut o modificare a datei de referinţă la subvenții, dar ea va începe din 2023” Mesajului directorului APIA, Adrian Pintea, pentru fermieri! Ajutoare de minimis în 2021: Plafon de 88 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor

  Ultimele știri

  Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie! Alertă emisă de ANM! Avertizare meteo de ninsori și vânt puternic care poate atinge 70 km/h! ”Legumicultorii trebuie să cultive ce le dictează piaţa, nu roşii că aşa a spus Oros sau Daea”