• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA și AFIR, o singură agenție? Adrian Oros: ”Nu este una dintre prioritățile mele de negociere la Bruxelles”

    Ramona Dascălu -

    Adrian Oros, despre păstrarea celor două agenții de plăți ca două entități separate! Propus de coaliția majoritară să conducă în următorii patru de ani de guvernare ministerul Agriculturii, Adrian Oros a fost audiat astăzi, miercuri – 23 decembrie, în Comisiile de specialitate de la Parlament, unde a și primit aviz favorabil. Una dintre întrebările la care a trebuit să răspundă în timpul audierilor a fost legată de soarta celor două agenții de plăți – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în viitoarea Politică Agricolă Comună.

    Adrian Oros a declarat astăzi în timpul audierii de Comisiile de specialitate din Parlament că păstrarea celor două agenții de plăți ca două entități separate, adică ca și până acum, nu este una dintre prioritățile sale de negociere la Bruxelles.

    ”Legat de Agenția de Plăți, știm cu toții, iar dumneavoastră știți foarte bine că anul trecut ați venit cu colegul dumneavoastră de APIA și am făcut o intervenție comună, un material comun între AFIR și APIA, o intervenție la Comisie ca să se mențină cele două agenții de plăți. Dacă mă întrebați acum pe mine, nu este una dintre prioritățile mele de negociere acolo, dar dacă este posibil cu siguranță vom menține, dacă este posibil. Dar, atâta vreme cât nu este interesat fermierul, pe mine asta mă interesează, dacă fermierii și beneficiarii muncii celor două agenții să nu fie afectați, nu numărul de angajați în agenții și menținerea unor joburi acolo, ci cum funcționează aceste agenții. Dacă presiunile vor fi ca să facem și noi cum face toată Europa și vom găsi o modalitate de funcționare într-o singură instituție a celor două agenții în așa fel încât să nu fie afectată plata către fermieri și activitatea AFIR-ului, o să găsim acea soluție, dar cel mai important lucru este, repet, indiferent că vor rămâne două indiferent că va fi una, dacă decizia de la Bruxelles va fi acea de a fi și noi ca și ceilalți, important este ca activitatea instituțiilor respective să nu afecteze finanțarea agriculturii”, a declarat Adrian Oros.

    De asemenea, acesta a trecut în revistă prioritățile pentru care el s-a luptat la Bruxelles, în timpul negocierilor privind noua Politică Agricolă Comună. ”Am spus și la început legat de negocieri și foarte multă lume de aici știe că în Uniunea Europeană sunt țări net contributoare și țări net beneficiare, noi, România, suntem una din țările net beneficiare la tot ce înseamnă Politică Comună, inclusiv Politică Agricolă Comună. Negocierile principale ale noastre au fost cele care interesau direct fermierul, și anume să menținem sprijinul cuplat voluntar pentru că repet majoritatea țărilor nu au acest sprijin și nici nu erau de acord să-l continuăm, și menținerea ANT care trebuia să se închidă în 2020, și schimbarea datei de referință și relaxarea condițiilor pentru ecoscheme, deci erau foarte multe priorități, iar când faci negocieri dacă din 10 obții 8 nu este rău. Oricum, eu m-am abținut, am fost doar trei state care ne-am obținut la vot pentru că nu reușisem în Consiliul Agrifish să modificăm data de referință, noroc că a doua zi în Parlamentul European s-a obținut modificarea datei de referință, asta legat de negocieri”, a arătat acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Un tânăr fermier și președinte de cooperativă a pierdut lupta cu o boală nemiloasă la numai 32 de ani! Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem