Premierul Florin Cîțu pregătește banii fermierilor! Subvenții care se achită din bugetul pe 2021!
Roxana Dobre -Premierul Florin Cîțu a anunțat că pregătește proiectul de buget pentru anul 2021. De sumele aprobate în acest an pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) depind o serie de scheme care se achită fermierilor ca plăți direct sau ajutoare de stat.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt schemele de plăți achitate din bugetul de stat care depind de bugetul pentru 2021:
Plăți în agricultură din bugetul pe 2021: Ajutorul de stat pentru motorină
Fermierii mai au de încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sumele pentru Trimestrele III și IV din 2020, bani ce urmează să fie finanțați din bugetul pe anul viitor. În prezent APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trimestrului II, anul 2020. Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare care urmează a fi plătită este de 176.725.322 lei pentru un număr de 17.540 beneficiari cu cantitățile de motorină determinate cu acciza redusă de 115.835.265,83 litri. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru.
Plăți în agricultură din bugetul pe 2021: Ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA mai are de achitat trimestrul IV din 2020 după ce pe 15 decembrie au fost plătite prin Centrele Județene,diferențele aferente lunilor februarie, iunie și trimestrul al II-lea, iulie, august, septembrie și trimestrul al III-lea 2020. Suma totală autorizată la plată este de 4.800.023,15 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 48 de solicitanți care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.
Plăți în agricultură din bugetul pe 2021: Despăgubirile pentru secetă la culturile de primăvară
Fermierii care așteaptă banii pentru despăgubirile la culturile de porumb sau floarea-soarelui vor avea sumele în conturile în lunile ianuarie-februarie așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros. Banii trebuie însă prevăzuți în bugetul MADR pentru anul 2021 și aprobați în consecință. Conform informațiilor disponibile pe site-ul MADR, din datele întocmite de către comitetele județene pentru situații de urgență pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, s-a constatat că o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020 au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național, precum și faptul că la nivel teritorial s-au înregistrat județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și care depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză. Din cele 1,2 milioane de hectare, 710.000 de hectare sunt cu suprafețe afectate la porumb și aproximativ 240.000 de hectare la floarea soarelui. Lista depăgubirilor ar cuprinde în total 15 culturi distincte.
Plăți în agricultură din bugetul pe 2021: Ajutoarele Naționale Tranzitorii, atât pentru vegetal cât și zootehnic
Fermierii mici care nu au schemele pentru subvențiile ”mari” din zootehnie și vegetal, așteaptă în luna ianurie plata ANT-urilor, subvenții ce se achită din bani naționali pe hectar sau cap de animale din bugetul aferent anului viitor celui în care s-a depus cererea unică.