• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în Parlament: Unii fermieri fură!

    agrointeligenta.ro -

    Acuzații grave făcute în Parlamentul României de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Aflat în fața Comisiilor pentru agricultură reunite din Camera Deputaților și Senat, Oros a afirmat că ”unii fermieri fură”, evitând însă să explice dacă acuzațiile sale sunt susținute de anchete penale sau de decizii ale instanțelor.

    Unii fermieri fură. Noi la Minister și aici în Camera Deputaților trebuie să facem legi și reglementări pentru fermieri în general, nu pentru unii fermieri. Acest ordin (Ordinul 180/2020 – n.r.) este legat de modul în care se țin Registrele Genealogice (…) și de suspiciunea care a apărut de ani de zile, când RG au fost legate de acordarea sprijinului cuplat zootenic și când au început acele fraude grosolane în care fermieri care avea 100 de oi-mame vindeau anunal 200 de berbeci de origine. Îi cumpărau din piață cu 300 de lei și îi vindeau cu 3.000 de lei”, a spus Adrian Oros la audierea din Parlament, precizând că ”acest lucru este atât de răspândit încât trebuie cumva oprit”.

    ”Au fost foarte mulți care mi-au spus că fenomenul este foarte larg, s-ar putea să pierdem fonduri, adică să îi lăsăm să fure în continuare. Ei asta fac: fură de la cei care aveau dreptul la aceste subvenții. Sunt lucruri neplăcute și care stau sub covor de multă vreme, trebuie să ridicăm covorul, să le scoatem afară și să măturăm. Este grav dacă în continuare, pentru a nu supăra pe unii fermieri nu vom lua niște măsuri. Eu când m-am referit în tot acest an la vânătorii de subvenții, m-am referit și la acești vânători de subvenții”, a mai declarat Adrian Oros.

    La finele unui mandat de un an și debutul celui nou, Adrian Oros, ca ministru al Agriculturii, a mai spus: ”MADR anual dă 13 milioane de euro pentru cei care dețin RG și asociațiile de ameliorare să țină aceste registre corect. Atunci MADR are dreptul să verifice cum sunt cheluiți acești bani. Crescătorul când cumpără un reproducător are dreptul să știe că dacă dă aproape de 10 ori mai mult, acel reproducător face parte din acel registru, are putere de ameliorare și nu transmite anumite boli. În continuare mă va preocupa modul în care se alocă acești bani și modul în care se alocă acești bani și modul în care se acordă sprijinul cuplat”.

    Acuzațiile aduse la mod general fermierilor au nemulțumirea multor dintre cei prezenți la ședință, apreciindu-se că un ministru nu poate face acest gen de acuzații care lovesc direct pe toți fermierii. ”Știu că dumneavoastră nu aveți cunoștințe juridice vaste, singura mențiune pe care vreau să o fac este că atunci când vorbiți despre fraudă sau de furt public ar trebui să ne informați pe noi, membrii Comisiilor, câte plângeri penale ați formulat unui hoț din domeniul menționat de dumneavoastră mai devreme și care dintre ei a fost condamnat de instanță ca dumneavoastră să puteți să îl puteți cataloga drept hoț. Trebuie să înțelegem cu toții că dacă vrem să legiferăm în interesul fermierilor trebuie să plecăm întotdeauna de la principiul bunei credințe și de la faptul că oamenii aceștia care muncesc zi de zi în agricultură să producă hrană pentru populație, sunt oameni car eîși fac ceea ce au învățat să facă. Dacă greșesc, trebuie să plătească, acei unii despre care vorbiți dumneavoastră, dar nu dumneavoastră, ca ministru al Agriculturii trebuie să îi judecați pentru că nu sunteți nici procuror, nici judecător. Cred că agricultura trebuie să se ocupe de agricultură, dumneavoastră de politica agricolă și în niciun caz de poliția agricolă politică în Ministerul Agriculturii”, a declarat în cadrul ședinței președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu.

    Adrian Oros a fost propus pentru un nou mandat de ministru al Agriculturii în cadrul Executivului condus de Florin Cîțu și care beneficiază de susținerea politică a PNL, USR-PLUS și UDMR.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului