Alexandru Stănescu, fost președinte al Comisiei de Agricultură din Parlament: Am decis să devin membru al Asociației Forța Fermierilor!
Daniel Befu -Fermierul Alexandru Stănescu, parlamentar al României timp de două mandate, a luat decizia de a continua să își pună la dispoziția sectorului agroalimentar întreaga sa experiență profesională, legislativă și de dialog, de data aceasta din poziția de reprezentant de frunte a mediului asociativ.
Cu o experiență unică în România în zona coordonării procesului legislativ în domeniul agriculturii și industriei alimentare, Alexandru Stănescu a ocupat, din 2017 până la finalul lui 2020, funcția de președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Stănescu are un puternic background de fermier, înainte de revoluție activând în cadrul Agromec Vișina, iar din 1993, timp de aproape două decenii, a fost director general al Agromec Bucinișu.
Într-o intervenție în exclusivitate pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Alexandru Stănescu face publice motivele care l-au determinat să aleagă să se înscrie în Asociația Forța Fermierilor, precum și așteptările pe care le are de la structura asociativă nou înființată.
”Cred că Forța Fermierilor va fi o asociație care să reprezinte cu adevărat fermierii la nivel național și care să vină cu o ofertă complementară celei pe care o au majoritatea celorlalte structuri asociative ale fermierilor.
Nu vreau ca spusele mele să fie interpretate greșit. Nu spun nimic rău despre celelalte asociații, fiindcă în ultimii ani mai multe dintre acestea au depus eforturi considerabile în interesul fermierilor și al agriculturii. Faptul că există mai multe asociații profesionale în care fermierii s-au strâns laolaltă pentru a-și apăra interesele e un demers lăudabil, doar că Forța Fermierilor vine cu un suflu nou și răspunde unor nevoi la care celelalte asociații au răspuns mai puțin.
Forța Fermierilor sper să devină cea mai importantă platformă de dezbatere publică, în care toți fermierii deopotrivă să aibă acces la informația relevantă pentru activitatea lor și să-și poată expune liber poziția privitor la politicile naționale care se creionează în agricultură. Și mai ales acum, cu noua Politică Agricolă Comună, e nevoie de multă informare la nivelul fermierilor. Unul din elementele cheie e zona de media, pentru că Forța Fermierilor are în spate și un departament media puternic, prin care fermierii pot beneficia foarte ușor de ultimele informații și de tot ceea ce ei trebuie să cunoască legat de ce se întâmplă în zona agricolă. E unul din punctele importante pe care nu le au restul asociațiilor.
Mă aștept ca odată cu nașterea Asociației Forța Fermierilor, mediatizarea și informarea să fie și mai bune și acest vehicul media redutabil, care este Agrointeligența, să fie folosit exclusiv în interesul fermierilor, fiindcă fermierii nu sunt nicidecum o masă de manevră amorfă, ci simt când problemele lor și cauzele lor juste sunt reprezentate în mod corect. De aceea, pe zona de informare media, un aspect cheie în acest sens e legat de relația Agrointeligența cu toate structurile implicate. Mă refer aici la Parlamentul European, Comisia Europeană, dar și structurile naționale, începând cu Ministerul Agriculturii până la tot ce înseamnă zona de administrație din România. Chiar dacă de Vlad Macovei mă leagă și o relație personală de apropiere, dincolo de acest detaliu privat, eu nu aș fi acceptat niciodată să fac parte dintr-o asociație de acest tip, dacă n-aș fi crezut în modul cel mai autentic că aduce valoare adăugată pentru fermierii români. Am așteptări de la Vlad Macovei să fie un etalon ca voce și să dea glas fermierilor, acolo unde restul asociațiilor nu au reușit să se facă auzite suficient de bine. Vlad Macovei nu este un fermier, dar este un om care prezintă situația din agricultură de mult timp și care o cunoaște foarte bine. Fermierul de foarte multe ori cunoaște doar pe anumite zone situația. Totodată, nefiind fermier, Vald Macovei e dezinteresat și se poate plasa cumva deasupra intereselor punctuale, ca nivel de obiectivitate al percepției problemelor. Această detașare îi permite să promoveze o agendă a intereselor comune ale membrilor Asociației Forța Fermierilor.
Mă aștept ca Forța Fermierilor să facă ce nu au făcut asociațiile profesionale până acum: să vină cu propuneri de strategii și politici agricole atât de profesionist elaborate, încât să nu poată fi refuzate de decidenții politici. Eu am spus-o mereu și eu le-am cerut-o mereu public asociațiilor profesionale să vină cu strategii agricole, iar cei care vin în zona executivului sau politicului, doar să le pună în practică. Cât din politicile pe care asociațiile profesionale le dezvoltă reușesc să pună în practică decidenții, e un aspect ce poate fi măsurat în timpul mandatului sau la final de mandat.
De ce cred sincer că structurile profesionale au nevoie să aibă un cuvânt tot mai important în creionarea politicilor publice? Fiindcă în zona politică strategiile se fac mai greoi și nu au o direcție stabilă. De multe ori strategie într-o direcție se schimbă foarte repede în sens opus, atunci când compoziția politică se schimbă peste noapte. De asta cred că ele sunt mai binevenite din zona asociativă, zona asociațiilor profesionale, care, bineînțeles, au timp mai mult să facă aceste strategii și, cel mai important, în creionarea lor se pot apleca fermieri într-un număr mai mare. Totodată Forța Fermierilor poate să asigure și consultanța pe zona fermierilor”, este de părere Alexandru Stănescu.
Fostul președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților va coordona Departamentul Legislativ din cadrul Senatului Asociației Forța Fermierilor și va fi unul din principalii comunicatori ai organizației.
Despre Asociația Forța Fermierilor, mai multe puteți citi AICI! https://agrointel.ro/165827/asociatia-forta-fermierilor-va-asteptam-alaturi-de-noi/
Cei care doresc să se alăture demersului nostru îi pot trimite un mail președintelui Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei, la adresa vlad.macovei@agrointel.ro