• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Balcan, membru în Asociația Forța Fermierilor: ”Cât agricultorii nu-s uniți și nu vorbesc aceeași limbă, nu-i ia nimeni în seamă”

    Daniel Befu -

    Vasile Balcan fondatorul Marsat SA Roman, este un jucător cheie pe piața comerțului cu inputuri și cereale și unul dintre fermierii cei mai importanți din Moldova. Acesta a luat decizia să fie parte din Asociația Forța Fermierilor, fiindcă consideră că unica șansă a celor din agricultură e unitatea și țelurile comune.

    ”Clar, m-am înscris în Forța Fermierilor cu gândul că în sfârșit vom avea o reprezentare reală a agricultorilor din România. Noi la capitolul ăsta suferim foarte mult, în sensul că de mai bine de 30 de ani, acolo unde au fost cât de cât inițiative de asociere, s-au făcut tot numai pe interese mărunte. Au existat foarte mulți care n-au făcut altceva decât să ne dezbine și în special politicul. A se vedea Camera Agricolă. Practic la capitolul ăsta m-am implicat foarte mult, dar mi-am dat seama că efectiv nu are nici o șansă și atunci am renunțat și la președinție. Proiectul Camerei Agricole prevedea o reprezentare chiar a tuturor agricultorilor și nu numai, ci și din industria alimentară, deci a tuturor celor care conlucrau în activitatea asta agricolă, dar efectiv politicul n-a vrut lucrul ăsta și înainte de orice campanie electorală, mai tot dădeau câte o aprobare pe proiectul de lege, ca în final să fie întoarsă înapoi de la Cotroceni, fiindcă trebuia să nu existe. Trebuie să ai și oleacă de naționalism și să te gândești la țara ta, ca să pui umărul la un proiect major precum Camerele Agricole. Dar mă rog, așa ceva n-au reprezentanții clasei politice”, a spus fermierul.

    Vasile Balcan a mai punctat că o reprezentare unitară a tuturor agricultorilor nu-i avantajează pe politicieni. ”O reprezentare unitară a tuturor agricultorilor, ceea ce gândesc că s-ar putea realiza și prin Asociația Forța Fermierilor, clar că nu-i avantajează pe politicieni. Ei vroiau ca toate asocierile și reprezentările să fie în favoarea unui partid, ori nu se poate așa ceva. Aici trebuie văzute interesele economice și de funcționare ale celor care lucrează în agricultură. Vlad Macovei e un om care cunoaște în amănunt cam tot ce e problemă în agricultură și văd că în ultima perioadă ține legătura cu toate ramurile activităților din agricultură și ca atare cred că e cel mai nimerit să conducă acest for, care, mă repet, sper să fie o reprezentare reală a problemelor din agricultură. Atâta timp cât agricultorii nu-s uniți și nu vorbesc aceeași limbă, e clar că nu-i ia nimeni în seamă. Aici este, oricum, mult de lucrat. Nu o se realizeze o coagulare în jumătate de an, un an, ci în ani, dar eu sper că, totuși, cei care lucrează în agricultură, să își dea seama că numai uniți putem realiza ceva bun. Nu cerem ceva de pomană nimănui, niciodată, dar vrem să ni se respecte niște drepturi și să ni se acorde niște drepturi”, a mai arătat fermierul.

    Vasile Balcan consideră că 2021 e un an important, în sensul că o să demareze un nou ciclu de programe europene. ”Practic noi ne-am mai dezvoltat cât de cât prin accesarea de fonduri. Au fost foarte utile pentru toți cei care lucrează în agricultură, că e fermă mare, că e fermă mică și, deci 2021 fiind anul de început al lansării noului ciclu de finanțare, e clar că aici vor fi multe de realizat. Depinde cât de accesibile vor fi aceste proiecte și aici intervine numai birocrația, care e fără număr la noi. Tot se mai găsesc să mai pună câte ceva, acolo, că e bine să aibă ei ce verifica. În plus, 2021 va începe financiar foarte slab, după ce 2020 a fost cu tot felul de probleme generate de calamități. Din ultimii 30 de ani, 2020 a fost cel mai prost an pentru mine, ca producător. De aceea preconizez că 2021 va fi un an în care puterea financiară a producătorilor agricoli, că-s mari, că-s mici, este foarte scăzută și atunci e clar că atât ajutorul dinspre Ministerul Agriculturii, cât și fondurile europene care s-ar putea atrage, vor fi foarte, foarte binevenite. De aceea Ministerul Agriculturii în faza de iarnă-primăvară, trebuie să vină cu măsuri concrete, în primul rând de a putea ajuta ca fermierii să repornească înființarea culturilor din primăvară, iar, mă rog, obligatoriu, cei care-s din zootehnie, să fie sprijiniți să poată trece iarna și primăvara. De aceea Forța Fermierilor trebuie să fie activă în 2021. Totdeauna, dacă există unitate, există și putere de-a realiza lucruri mari”, subliniază Vasile Balcan.

    Despre Asociația Forța Fermierilor  puteți citi aici: FORȚA FERMIERILOR are personalitate juridică! Pornim la luptă pentru drepturile dumneavoastră! Vă așteptăm alături de noi!


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului