• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Constantin Anghel, membru în Asociația Forța Fermierilor: ”Este un proiect viabil. Văd că Vlad Macovei apără interesele fermierilor, simte cel mai bine problemele noastre!”

    Daniel Befu -

    Constantin Anghel (71 ani) e președinte la Societatea Agricolă Agrozootehnica Independența, localizată la 10 kilometri de orașul Călărași, Acesta are o experiență de 31 de ani pe vegetal și o experiență de a aproape 50 de ani în zootehnie. În prezent, societatea pe care o prezidează lucrează 2050 ha de teren și deține o componentă zootehnică de 450 capete de bovine din rasa Holstein.

    Producătorul a luat decizia să fie parte din Forța Fermierilor fiindcă e treabă multă de făcut pentru a rezolva problemele din agricultură. ”Am ales să mă înscriu în Asociație pentru că trebuie să se rezolve niște probleme care nu au fost rezolvate, adică, în primul rând să găsească o soluție la problema Fondului Mutual într-un fel sau altul, ca să nu mai stăm cu mâna întinsă, de parcă noi am fi cerșetori, privind despăgubirea de secetă. În ziua de azi seceta poate să intervină oricum și oriunde. În al doilea rând Forța Fermierilor trebuie să facă presiuni ca toți fermierii să poată să acceseze fonduri europene. Trebuie să găsim o soluție pentru accesarea de fonduri UE, pentru că, având în vedere statutul societății noastre, nu prea mai avem dreptul să accesăm aceste fonduri. În al treilea rând trebuie să luptăm pentru a forța conducerea Ministerului Agriculturii să manifeste consecvență, adică ceea ce spune să facă, nu să spună una și să facă alta, sau să n-o mai facă. Exemplific, ca să nu se spună că vorbesc la general, fără să argumentez. Luați de exemplu plata calamităților. Ne-a dat o dată cu întârziere o fracție de 80% și ne-a mai dat acum 8-9%. Aștept ca ministerul dacă promite ceva, aia să facă, nu să spună de dragul de a spune, ca să dea frumos pe ecran când se uită la televizor fermierii. În al patrulea rând, trebuie să ne implicăm în dezvoltarea unei strategii privind sistemul de irigații. Toată lumea vorbește că se încep investiițiile în irigații, că vor fi alocate ba 3 miliarde, ba 6 miliarde, dar nu știm pe unde și cum se va investi. Noi suntem într-o zonă în care există infrastructură de irigații cu canale deschise. Însă ceea ce a fost valabil în anii ‘70, în anul 2021 nu mai este de actualitate. Și atunci vreau să știu: în 1-2 ani va începe amenajarea sistemului de irigații cu conductă irigată? Autoritățile trebuie convinse să ia în seamă această nevoie a noastră”, a comentat fermierul.

    Acesta spune că statul trebuie să investească nu după metodele de ieri, ci cu viziune pentru viitor. ”Și vrem să ni se dea și un orizont de timp pentru implementarea investițiilor în irigații, pentru că nu suntem naivi să credem că astfel de proiecte se pot realiza în 1-2 ani. Astea sunt investiții majore, cu termen de realizare de 10 ani. Vreau să știm soluții la aceste 4 obiective. Dacă noi, Forța Fermierilor, îndeplinim aceste obiective în 2021, în 2022 vom avea altele. Cred că Forța Fermierilor e un proiect viabil, deoarece văd că Vlad Macovei, chiar dacă nu e fermier, el apără interesele fermierilor, adică simte cel mai bine problemele noastre. Ca să mă exprim altfel, a fost la firul ierbii. El a fost la fermieri și a făcut materiale. Iar când te duci la fermieri și stai 2 sau 3 ore, deja intri în atmosfera aia de fermier și de fermă. Și el știe că activitatea de fermier nu este o activitate așa ușoară și că fermierii nu sunt atât de bogați pe cât se spune, pentru că azi ești bogat, mâine bagi trei sferturi din ce ai, în pământ în clipa în care reiei procesul de producție. Eu apreciez că Vlad simte asta, știe despre ce e vorba și vede care e zbuciumul fermierilor. Numai niște nebuni sunt fermieri, vă spun eu, pentru că nu e așa mare lăfăială. Toată lumea ne acuză că mergem cu mașini puternice. Dar nu sunt mașini bengoase, ci sunt mașini de câmp, pentru că azi cu căruța nu mai poți să te duci, că pământul e pe 25 de kilometri și e alta viteza. Nu mai e viteza de secol XIX”, afirmă Constantin Anghel.

    Despre Asociația Forța Fermierilor  puteți citi aici: FORȚA FERMIERILOR are personalitate juridică! Pornim la luptă pentru drepturile dumneavoastră! Vă așteptăm alături de noi!


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd