• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Care e stilul de management al lui Dimitrie Muscă? ”În 2020, salariul a ajuns 12.000 lei la combainieri și 15.000 lei pentru inginerul care coordonează secția de mecanizare”

    Daniel Befu -

    Salariile plătite de fermierul Dimitrie Muscă angajaților de la Combinatul Agroindustrial Curtici Arad. De ani buni, inginerul Muscă este un reper pentru ceea ce înseamnă managementul integral al unei afaceri în agricultură. Dimitrie Muscă nu se ferește să recunoască faptul că în spatele succesului său stă și respectul pentru munca oamenilor alături de care lucrează.

    Dimitrie Muscă e unanim recunoscut ca fermierul, deși nu singurul, care a reușit să salveze de la desființare CAP-ul al cărui director tehnic era, ca mai apoi să-l transforme într-un etalon al producției integrate, ”de la furcă la furculiță”, cum îi place să spună. Este directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Arad, care cuprinde ferma de cultură mare, serele legumicole încălzite cu apă geotermală, ferme de vaci de carne și lapte, ferma de porci, abatorul, fabrica de procesare a laptelui, fabrica de preparate din carne și o rețea de câteva zeci de magazine răspândite în mai multe județe din vestul țării.

    Dacă România ar fi avut cel puțin câte unul-doi Muscă la nivelul fiecărui județ, peisajul agricol românesc, dependent de importuri, ar fi arătat fundamental diferit. Tocmai urmare a succesului în business, este intens mediatizat, iar CAI Curtici, ca unitate etalon în materie de integrare, a devenit un loc de ”pelerinaj” aproape obligatoriu pentru miniștri agriculturii și uneori și pentru șefii lor politici. În paralel deține și un business de familie, CAI Olari, unde, de asemenea, performează.

    În acest articol Agrointeligența-AGROINTEL.RO vi-l prezintă pe Dimitrie Muscă din spatele primelor impresii, pe care le-a surprins în fugă camerele de filmat, tocmai pentru a pune în balans atuurile care i-au adus succesul, dar și acele aspecte care pot fi îmbunătățite, fiindcă managerii nu sunt nici ei perfecți.

    Să fii priceput în domeniul în care activezi – plusuri

    Să fii brici în domeniul pe care-l coordonezi, este prima dintre legitățile care guvernează universul lui Dimitrie Muscă. ”În primul rând trebuie să fii pregătit profesional. Dacă nu ești pregătit profesional ca la carte și ai discuții toată ziua cu inginerii, cu subalternii, te faci de minune. Dacă tu nu știi, dar știe subalternul mai mult decât tine, deja ai o problemă. Te ia în derâdere, te ia în batjocură și așa mai departe. La mine nu există așa ceva. Nu poate să mă facă nimeni să par nepregătit. Chiar și pe zootehnie pot foarte mult. Nu știu toate lucrurile cu lux de amănunte, dar știu de unde găsesc să le citesc și să fac, să le rezolv. Dacă ești un profesionist bum, faci producție”, postulează acesta, deși admite că există și arii de competență unde nu stăpânește chiar tot.

    În paralel cu cunoștințele de profil, fermierul trebuie să fie cât mai ancorat în actualitate, recunoaște fermierul. ”Trebuie să lucrezi pe fler, trebuie să ai perspicacitate, trebuie să ai proiecția zilei de mâine, respectiv informații în orice moment: ce vine, ce iese, ce este nu doar în țară, ci în Europa la ora actuală, care îți determină prețurile și câte și mai câte”, consideră Muscă.

    Disciplină, dar însoțită de răsplată

    Cine a călcat o dată pragul CAI Curtici știe atmosfera militărească care domnește în ”unitate”. ”Totul este legat de disciplină. Nu ai disciplină, nu ai rezultate. Nu fac rabat nici în disciplina de zi cu zi a oamenilor și nici în disciplina tehnologică. Aici nu se face rabat. Orice rabat îl faci, te pedepsește în producție, sau în alte activități sau în materie de pierderi. Nu ai voie să faci rabat cu nimic. Trebuie să facem lucrurile matematic. Și salariații mei știu, fiindcă-s formați de mine, după mine. De zeci de ani vin după mine așa cum i-am învățat. Că e bine, că e rău, asta e altă discuție. Uneori îi duc la muncă multă, dar am grijă să nu vină ei să mă tragă de mânecă: «vedeți că nu ne-ai plătit destul pentru cât am lucrat». Ei știu: «trage de noi, dar ne și plătește». Un mecanizator de pe combină primește 500 lei bani în mână pe zi, plus salariul de bază, care este 3500 lei. Ăștia sunt banii în mână. Dar se și muncește mult pentru ei. Nu dau bani pe gratis, Doamne ferește! Nu dau bani pe nemuncite. Numai pe muncite. Dar îmi răsplătesc oamenii la justa valoare. Alea nu-s salarii de tractoriști, să îi dai 4500 lei pe lună. Nu”, a subliniat Dimitrie Muscă.

    Acesta subliniază că în 2020 salariul a ajuns 12.000 lei la combainieri și 15.000 lei pentru inginerul care coordonează secția de mecanizare. ”Încadrabil tot la această regulă este modul în care îngrijește atât plantele, cât și animalele, pe care nu le privează de nici un răsfăț, chiar dacă costă. E obligatoriu să fac asta. Le ajut cu tot ce le trebuie. Fac tot ce au nevoie”, mai spune fermierul.

    Ținerea fiecărui detaliu sub un control strict, plusuri și minusuri

    ”Mi-am permis să merg și în concedii și am văzut toată lumea asta. E adevărat că cu telefoanele după mine, cu telefoanele la ureche, pentru că eu i-am învățat pe ai mei: în orice moment vorbim în doi, șeful de compartiment și cu mine și luăm o decizie după ce-o trecem printr-un filtru comun. De comun acord stabilim ce e de făcut, pentru că dacă ia singur decizia poate să greșească, iar dacă o iau eu singur, eu nu vreau să o iau singur. Îl întreb totdeauna. Chiar dacă e subalternul meu, eu mă consult cu fiecare dintre ei, că e director de complex de porci, că e șeful de la ferma de vaci de carne, de la ferma de vaci de lapte, că e șef la ferma de porci, că e șef la abator, la fabrica de lapte sau că-s șefii de magazine, nu am probleme. Mă consult cu ei. Nu mai vorbim de inginerii din câmp, cu care comunic permanent”, explică Muscă. Plusul acestei abordări manageriale constă în cunoașterea mersului afacerii în cele mai mici unghere și integrarea fiecărui element într-o viziune unitară.

    Totodată e conștient și de marele neajuns al acestei tipologii de manager. Absența apetenței pentru delegarea propriilor responsabilități, l-a împiedicat să pregătească ucenici, motiv pentru care îi e greu să lase afacerea nesupravegheată o perioadă X de timp, din cauza temerii că există riscul ca afacerea să nu funcționeze la parametri de performanță, dacă absentează o perioadă de la cârmă. ”Nu am unul pe care să-l pun în locul meu mâine, deși aș vrea să am unul, ca să pot să călătoresc mai mult și să pot să-mi văd mai mult de ale mele. Nu-l am, dar pe compartimente toți sunt foarte buni. Pe compartimente”, declară directorul general al CAI Curtici. De aceea plătește prețul, fiind perceput de cei din jur drept un workaholic (dependent de muncă n.r) greu curabil.

    Fuge de credite

    Sunt o unitate care n-am credite în bancă de ani de zile, recunoaște Dimitrie Muscă. ”Inclusiv pământ mi-am luat din banii mei personali. Am avut bani ca să fac asta, pentru că am societatea de la Olari și am câștigat din acea societatea încât să pot să cumpăr pământ cu bani lichizi. N-am vrut să cumpăr cu credit de la bancă. De ce să dau dobândă? Atunci am preferat să cheltuiesc banii mei, fiindcă având pământ, an după an fac bani mulți. M-a întrebat și Călin odată (Călin Muscă, fiul lui Dimitrie Muscă n.r) ce rată de profit e în agricultură și i-am spus: «La tată-tu sau în țară?» Am o rată de profit în jur de 30% și pe Curtici și pe Olari. Asta în ciuda faptului că am mărit salariile”, își detaliază filosofia investițională.

    Sfaturi pentru novicii în branșă

    Dacă ar fi să dea un sfat tinerilor manageri de exploatații, acesta ține de stăpânirea informației relevante pentru succes. ”Primul lucru: să meargă să fie documentat de la A la Z, până în pânzele albe, să știe tot, tot, tot despre ce vrea să facă. Să ia în calcul toate posibilitățile, să ia în calcul riscurile, să ia în calcul calamitățile, șamd, atunci când se aruncă la ceva un începător. Altfel nu se poate. A doua chestie: dacă nu știi meserie, du-te și învață. Mulți oameni sunt dispuși să te învețe. Fără bani, fără comisioane, fără absolut nimic. Pe mine mă sună fermieri din toată țara și mă întreabă pe telefon: «Cum să fac aia?». Totdeauna le răspund. De ce să nu le răspund? Am fost întrebat: «Dar tu n-ai nici un secret?». Ca agricultor nu îndrăznesc să țin așa zisele secrete doar pentru mine. Să câștige toată lumea, că este loc sub soare cât vrei. Dacă nici în agricultură nu e, atunci unde?”


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului