• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Armistițiu între fermierii mici și cei mari, în 2021, fără atacuri reciproce, doar așa punem agricultura în ofensivă!

    Vlad Macovei -

    Dragi fermieri,

    Vă urez un An Nou cu sănătate, bucurii și împliniri. Îmi doresc din toată inima ca în 2021 să avem finalizat și adoptat Planul Național Strategic. Este obligatoriu ca acest document, care definește cum va fi implementată Politica Agricolă Comună 2021-2027, să fie unul în favoarea fermierilor români, care să dezvolte sectorul agroalimentar național. Până acum, nimeni nu prea știe cât s-a lucrat din PNS și, mai important, cât din ceea ce s-a scris deja, s-a discutat cu fermierii. Părerea mea este că foarte puțin, ca să nu spun deloc. De aceea, sunt necesare consultări intense și pe bune cu dumneavoastră în prima parte a acestui an, pe care decidenții Ministerului Agriculturii trebuie să le facă cu bună-credință și respect față de fermieri. 

    Pentru ca aceste consultări să poată fi realizate cu succes, este nevoie ca fermierii să dea dovadă de unitate și solidaritate. Conflictul între fermierii cu afaceri mai mici și cei cu afaceri mai mari a explodat în ultimii 3-4 ani, fiind alimentat de politicieni care au avut tot interesul să existe dezbinare, pentru a controla mai ușor o parte a mediului asociativ, dar și de către cozi de topor din rândul organizațiilor profesionale din agricultură care au întețit acest scandal, când ei trebuiau să îl domolească, așa cum face un lider responsabil. Nimeni nu a avut de câștigat, nici cei mai mici, nici cei mai mari. 

    Propunerea mea, pe care o fac publică acum, este ca până la adoptarea Planului Național Strategic, cât o dura, 6-9 luni, să existe un moratoriu asumat de către toți cei care înțeleg mizele lui 2021 pentru viitorul lor pentru următorii 20 de ani, de a nu mai exista niciun atac public între fermieri, indiferent de subiect. Orice dispută, orice neînțelegere, orice critică sau nemulțumire, trebuie să se desfășoare în cadrul unor discuții în interiorul asociațiilor de fermieri sau în întâlniri ad-hoc.

    Acest armistițiu între fermierii României, mai mari sau mai mici, va face obiectul primei rezoluții pe care o voi propune membrilor Asociației Forța Fermierilor, în ședința pe care o vom avea în această lună. Aceeași propunere o fac către toți liderii mediului asociativ din agricultură de a propune decizii similare în cadrul organizațiilor lor. Și, de asemenea, către toți cititorii Agrointeligența-AGROINTEL.RO, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o asociație profesională.

    Divergențele nu vor dispărea peste noapte, nu pledez pentru amnezie colectivă, Doamne ferește! Pledez însă pentru o asumare curajoasă și responsabilă de a încerca să ajungem la un compromis acceptabil acolo unde se poate și să mergem cu o poziție unitară la consultările PNS și acolo unde nu se poate, să ne manifestăm divergențele în interiorul discuțiilor și nu în spațiul public. Cred că în multe situații, dacă se fac concesii rezonabile de ambele părți, se poate ajunge la o poziție comună. Cred că acolo unde viziunile și propunerilor fermierilor se despart, se poate accepta asta acum și lucra pe viitor la găsirea unei soluții.

    Să nu credeți că fermierii din Franța sau Germania au toți același punct de vedere în toate chestiunile ce îi privesc. Doar că au învățat că este mai eficient, tot pentru fiecare dintre ei, să vadă întâi lucrurile care îi unesc și mai apoi cele care îi despart. Și mai fac un exercițiu extrem de util, empatia, adică a încerca să te pui și în cizmele celuilalt. Să vezi de ce gândește așa, de ce susține asta, cum ai putea să vii la jumătatea drumului cu o propunere inteligentă de armonizare a punctelor de vedere. 

    Fermierii cu afaceri mai mari ar trebui să accepte public, chiar printr-un document de poziție, că vor respecta și proteja afacerile mai mici din agricultură, că se vor bate ca pentru propriile lor ferme pentru ca PAC 2021-2027 să sprijine și să dezvolte ferma mică de familie. Să de dovadă de curaj în a face concesii față de fermierii mai mici și de a vorbi, întotdeauna, cu respect și considerație despre aceștia. Și faptele lor să se potrivească cu vorbele, foarte important. Fermierii cu afaceri mai mici ar trebui să accepte, la rândul lor, că majoritatea fermelor mari s-au consolidat prin munca, riscul, priceperea, curajul și determinarea unor antreprenori ca și ei. Și că interesele lor în a-și proteja și dezvolta fermele sunt legitime.

    Că în agricultura României există doar o mână de latifundiari dubioși (atât în sectorul vegetal cât și în cel zootehnic), care au folosit influența politică și/sau încălcarea legii pentru a acumula bogăție. Ambele categorii cred că îi disprețuiesc sincer, și cred că nu există nicio pădure fără uscături. Este la fel de greșit în spune că nu există uscături, cu a spune că toată pădurea este plină de uscături. Cred că ambele categorii de fermieri se pot coaliza în lupta împotriva speculatorilor de terenuri din agricultură, spre exemplu.

    Sigur, a fost în interesul celor care doresc să îi dezbine pe fermieri, pentru a-i controla mai apoi pe bucăți, ca să arunce tema plafonării subvențiilor pentru a arunca în aer solidaritatea și unitatea celor din agricultură. Fermierilor care susțin plafonarea le spun doar atât, că se pot plafona subvențiile și să avem un PNS prost construit pentru ferma de familie. Nu este nicio garanție că plafonarea va aduce un sprijin suplimentar pentru fermierii mici și mijlocii.

    Ce vreau să spun este că ar trebui să ne concentrăm, cu toții, în a vedea cele mai bune propuneri pentru a dezvolta ferma de familie și mai apoi, absolut toată lumea, să ne batem pentru a le implementa. Sunt convins că subiectul plafonării va rămâne aprins, îl putem păstra aprins, nicio problemă, dar între fermieri, în discuții organizate, fără a da satisfacție politicienilor sau cozilor de topor că iată, v-au dat un os pentru care să vă încăierați în public. Puteți fi în dezacord pe această temă, dar în acord pe multe altele. Și să puneți presiune pe decidentul politic pentru a lua decizii bune pentru sectorul agroalimentar. Adică și pentru dumneavoastră, și pentru dumneavoastră. 

    Așa cum ziceam, urmează o perioadă decisivă, critică. Toată critica și presiunea publică trebuie pusă, în 2021, pe autorități. Politicienilor nu le va fi niciodată frică de dumneavoastră (în sensul de teamă de a pierde politic sau în planul imaginii publice sau a scaunului de demnitar), nu vă vor respecta, nu vor ține cont de ceea ce propuneți, dacă sunteți dezbinați și vă certați în public. Forța Fermierilor înseamnă unitate și solidaritate. Este cea mai pragmatică decizie pe care o puteți lua, pentru dumneavoastră, pentru familia dumneavoastră, pentru viitorul fermei dumneavoastră.

    Unde pot ajuta, unde pot modera, unde pot participa la discuții, unde îmi este cerută părerea, voi fi alături de dumneavoastră cu mare drag. 2021 este anul în care puteți face diferența, dragi fermieri, punând agricultura în ofensivă. Cu toții, împreună.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd