Se fac noi plăți pentru crescătorii de animale. Sumele virate în conturi de APIA
Roxana Dobre -Plăți pentru crescătorii de animale, în cuantum total de 26.046.778 lei. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie și în trimestrul II al anului 2022.
MADR a anunțat miercuri, 31 august, că prin APIA efectuează plata sumelor aferente lunii iunie și în trimestrul II al anului 2022, în funcție de opțiunea solicitanților, pentru ajutorul de stat acordat în sectorul de creștere a animalelor.
”Suma autorizată la plată este în valoare de 26.046.778 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor”, a precizat MADR.
Vă reamintim că ajutorul de stat se acordă pentru programele de ameliorare derulate de către asociațiile de cresctători de animale, prin membri acestora. Sumele se achită pe baza documentelor pentru decont.
Recent, Gheorghe Neață, director al Asociației crescătorilor de ovine ”Dacia”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor a semnalat că acest tip de ajutor nu a mai fost actualizat din 2014, când s-a acordat pentru prima dată. ”Scumpirile au venit, noi abia reușim să plătim personalul care face lucrările de control oficial pentru că nimeni de la conducerea țării n-a înțeles că suntem din 2014 cu aceleași tarife pe care le acordă ministerul. Numai dacă calculați inflația și vă dați seama despre ce e vorba. Nu mai punem celelalte prețuri la toate produsele pentru control. Pentru toate și aici sunt investiții, nu se fac lucrurile întâmplător. Noi am semnalat la toți miniștrii dar până acum că sumele decontate au rămas aceleași. Pare că nu-i interesează oieritul, pentru că potrivit unei proiecții, s-a tăiat și din subvenția sprijinului cuplat zootehnic. Deci asta e problema cea mai mare a ciobănitului din România, nu e că e secetă, restul se rezolvă. Oamenii care doresc să-și țină animale le țin cu eforturi”, a spus inginerul Neață pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a celor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.
Intensitatea ajutorului de stat este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.