• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fost președinte ANSVSA – condamnat la 8 ani de închisoare pentru luare de mită

  Ramona Dascălu -

  Fost șef al ANSVSA și patru directori din cadrul instituției, condamnați la ani grei de închisoare! Marian Zlotea, fost președinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost condamnat definitiv miercuri – 13 ianuarie, de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită, instigare la luare de mită şi trafic de influenţă. Acesta este acuzat că a primit de la subalterni, firme şi supermarketuri bani şi produse alimentare pentru „pomeni electorale”. În același dosar, au mai fost condamnați definitiv la închisoare și patru directori de la ANSVSA.

  Instanţa a mai dispus totodată și confiscarea sumei de 263.000 lei de la Marian Zlotea.

  Marian Zlotea (foto: agerpres.ro)

  La instanţa de fond, și anume Tribunalul Bucureşti, fostul șef al ANSVSA primise o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.

  În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti patru directori de la ANSVSA:

  De asemenea, inspectori ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSAB) au primit pedepse cuprinse între un an şi 6 luni cu suspendare şi 3 ani închisoare cu executare.

  În februarie 2015, Marian Zlotea a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, respectiv luare de mită în formă continuată (28 acte materiale), instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) şi constituire de grup infracţional organizat.

  În dosar, pentru fapte similare săvârşite în funcţiile deţinute la acel moment, au fost trimise în judecată alte 15 persoane, majoritatea directori şi inspectori sanitar-veterinari: Doina Constanţa Lupu, director coordonator la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a municipiului Bucureşti, Mădălina Ioana Podosu, director coordonator la DSVSA a judeţului Ilfov, Marius Hofman, director coordonator adjunct la DSVSAB, Iulian Hofman, Vicenţia-Andreea Hofman (fostă Iancu), Robert George Bejan, Bogdan Porumbel, Elena Drăghici, Gabriela Macarie, Maria Dulgheriu, Aurica Mitrana, Aida-Gabriela Păuna, Ionica Sfetcu, Ciprian Stanciu, toţi inspectori DSVSAB, şi Doinisie Căileanu, administrator al unor societăţi comerciale, informează Agerpres.

  Faptele au avut loc în perioada octombrie 2009 – mai 2010

  Conform DNA, în perioada octombrie 2009 – mai 2010, Marian Zlotea, în calitate de şef ANSVSA, împreună cu Doina Lupu, Marius Hofman şi Ioana Podosu, a constituit un grup infracţional organizat la care a aderat ulterior şi Andreea Hofman (fostă Iancu), care a acţionat în mod coordonat în scopul de a obţine, direct şi indirect (prin intermediul subalternilor) foloase necuvenite, prin folosirea abuzivă a funcţiilor deţinute, de la agenţii economici pe care îi supravegheau şi-i controlau pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor.

  De asemenea, folosindu-se de autoritatea şi prerogativele funcţiei de şef al ANSVSA, Marian Zlotea a condiţionat menţinerea pe funcţii şi păstrarea locului de muncă la DSVSA Bucureşti a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecţie şi Control şi Serviciului Igienă Veterinară de plata unei sume lunare – 3.000 lei de către fiecare inspector, reprezentând o cotizaţie lunară pentru formaţiunea politică din care făcea parte inculpatul, plată ce s-a efectuat în perioada ianuarie – mai 2010.

  DNA mai arăta că, în perioada noiembrie – decembrie 2011, Zlotea a pretins direct, dar a primit prin intermediul şi cu ajutorul coinculpaţilor Marius Hofman şi Dionisie Căileanu, 143.000 lei de la administratorul unor supermarketuri, mita fiind disimulată prin încheierea a două contracte fictive de prestări servicii. Procurorii au reţinut că această sumă a fost pretinsă şi primită de Zlotea pentru a favoriza şi a proteja magazinele respective de controalele DSVSA judeţene şi Bucureşti pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor.

  În plus, în perioada 2008 – iunie 2010, inspectorii de la DSVSA Bucureşti, în repetate rânduri, cu ocazia controalelor sanitar-veterinare efectuate sau în afara acestora, au pretins şi au primit bani şi bunuri necuvenite de la principalele supermarketuri din ţară sau alţi agenţi economici, pentru a îndeplini sau a nu îndeplini un act privitoare la atribuţiile de serviciu.


  Te-ar mai putea interesa

  Înălțimea maximă a gardului dintre vecini. Prevederi în lege Sume reținute de APIA din subvenția la hectar! Fermierii au primit deciziile MADR: Subvenția care intră în conturile fermierilor până pe 29 decembrie

  Ultimele știri

  Lăcustele, noua amenințare pentru fermieri. În Mexic, insectele au făcut prăpăd pe unde au trecut Comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperate pe Dosarul NGT. Vezi poziția AAC NGT, subiect de confruntare politică. PNL atacă, PSD dă replica!