• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prunele afumate, la mare căutare în Rusia: Un moldovean exportă acolo 50 de tone de fructe uscate pe an

    agrointeligenta.ro -

    Andrei Trifan din Vărzărești, Nisporeni, inspirat de mirosul prunelor uscate din copilărie, a dezvoltat o afacere de succes pe care o consideră o moștenire de neprețuit pentru copiii săi.

    Aroma prunelor uscate și cuptorul de lut i-au marcat copilăria lui Andrei Trifan, care nu s-a gândit că această îndeletnicire specifică locurilor îi va servi drept sursă de venit și îi va umple inima de mândrie. A lucrat inginer-mecanic, iar ulterior a decis să se orienteze și spre alt gen de activitate.

    Copilărie cu prune afumate

    „Nu pot să uit cuptoarele în care ardea domol focul, iar după puțin timp plutea o aromă de nedescris a prunelor afumate. Cred că am ales anume să investesc în acest gen de activitate, pentru a nu mă despărți de amintirile frumoase. Am început acum 20 de ani și uscam prunele exact cum o făceau părinții mei, în cuptor făceam focul cu lemne, dar a început să scadă cererea pentru astfel de prune. Toți voiau să cumpere prune prelucrate în condiții de fabrică și am decis că e timpul să dezvolt afacerea”, povestește prunarul.

    Cum sunt uscate prunele

    Andrei Trifan își amintește că, în urmă cu 12 ani, a investit 30 de mii de dolari în modernizarea uscătoarelor pentru prune și spune că aceasta i-a înlesnit munca și i-a mărit capacitatea de producție. Înainte de a cumpăra utilaj special, munca era mai migăloasă. „Este vorba despre niște vagonete cu rotile care circulă pe șine înguste ca pentru tren. În interiorul vagonetei sunt 25 de polițe din aluminiu pe care sunt așezate prunele. Vagonetele intră în cuptorul încălzit până la maximum 80°C și peste două ore sau două ore și jumătate prunele ies prin cealaltă parte a cuptorului gata uscate”, a explicat Andrei Trifan mecanismul de uscare a prunelor.

    „Insist ca totul să fie curat și frumos”

    Capacitatea cuptorului este de până la 900 de kilograme de prune, iar în 24 de ore sunt uscate cca 10 tone de fructe. Agricultorul spune că până acum cumpăra prune de la săteni, însă în acest an a reușit să culeagă prima roadă de pe cele zece hectare de pruni sădiți între timp. Din cele 200 de tone de prune culese se obțin 45-50 de tone de fructe uscate. Toată cantitatea este comercializată pe piața rusească și, indiferent de cerințe, gospodarul susține că își dorește să ofere produse calitative și competitive. „Insist foarte mult ca totul să fie curat și fructele să fie ambalate frumos, în cutii de carton. Prunele sunt calibrate și aranjate frumos. Muncim cu mai mulți lucrători la cuptoare, iar eu am grijă ca totul să fie igienic”, afirmă Andrei Trifan.

    Rușii caută nod în papură

    Întreprinzătorul vinde producția la o bază angro, dar și la o piață. „A fost mai dificil în acest an, deoarece am trecut prin controale suplimentare, dar și în piața unde vindeam stăteau polițiști care căutau nod în papură. Din șase exportatori de la noi din sat care exportau în Rusia, am rezistat doar eu”, zice Andrei Trifan. Prețurile medii oferite pe piața rusească la achiziționarea angro sunt de circa trei dolari pe kilogram. Omul de afaceri spune că nu poate să vorbească de profit, deoarece tot ce face investește în dezvoltarea afacerii. „Tot ce fac investesc în utilaje și avem și cheltuieli foarte mari. Pentru a transporta un tir încărcat cu 21 de tone de prune uscate eu cheltuiesc circa 12 mii de dolari”, a precizat agricultorul.

    „Vreau să las ceva frumos”

    Andrei Trifan și-a procurat utilaj agricol în sumă de circa 500 de mii de lei moldovenești, o parte prin intermediul unui program de subvenționare și zice că intenționează să afle totul despre posibilitățile de export pe piața europeană. „Am trei copii care sunt mândria mea și cărora vreau să le las ceva frumos în urmă. De aceea, cred că trebuie să ne gândim la viitor și nu să așteptăm să ne îmbogățim imediat. Această muncă reprezintă un refugiu pentru mine, care îmi aduce multă liniște și satisfacție”, a conchis pe o notă optimistă prunarul.

    Satul Vărzărești din Nisporeni este cunoscut prin faptul că uscarea prunelor reprezintă o sursă de venit pentru o mare parte dintre localnici, iar Andrei Trifan se mândrește cu faptul că a fost primul care a ridicat această îndeletnicire la nivel de afacere de succes.

    Sursa: ziarulnational.md


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!