• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Domnule ministru Oros, nu mai fluturați steagul negru în fața fermierilor! Ajunge, aveți treburi importante de făcut, curaj!

    Vlad Macovei -

    Acum peste 60 de ani, Curtea Supremă a Israelului a definit în ce condiții un militar poate refuza să execute un ordin direct al superiorului și să nu sufere nicio consecință legală. Atunci când ordinul respectiv este în mod manifest ilegal. Și soldatul poate identifica acest lucru, nu prin cunoașterea legilor sau a regulamentelor militare ci prin, au spus atunci judecătorii, bun-simț. Un ordin este vădit ilegal, spune decizia judecătoarească respectivă, „atunci când înțeapă ochiul și tulbură inima, dacă privirea nu este oarbă iar inima nu este închisă sau coruptă”. „E ca și cum un steag negru ar flutura deasupra ordinului cu pricina, spunând <<interzis>>”, citez din aceeași sentință. Este o bucățică de geniu a minții și sufletului Umanității, de inspirație Divină, pentru că definește o situația foarte grea prin ceva foarte simplu, un ghid pe care absolut toată lumea îl poate înțelege și accepta. 

    Ministrul Agriculturii, aici vorbim de funcție, nu de numele ministrului, este un element-cheie în lupta care trebuie să se ducă în acest an pentru drepturile fermierilor și pentru apărarea și promovarea intereselor legitime ale acestora. Fermierii intră în al treilea an în care decapitalizarea agriculturii naționale este accelerată. Din cauza secetei, din cauza supraproducției la nivel european și mondial, din cauza globalizării, cauzele sunt multe. Efectele sunt însă importante: scăderi de venituri și creșteri de cheltuieli, risc uriaș de a ieși din circuit, de a intra în faliment, de a fi nevoit să vinzi ferma pe foarte puțin. Știu, teoria e frumoasă, e economie de piață, e liberă concurență, legea cererii și a ofertei. Tot teoria spune însă că această concurență trebuie să se producă în condiții de egalitate. 

    Dacă cineva poate cumpăra teren în România cu dobândă subvenționată, cu garanție minimă, cu perioadă de grație maximă, printr-un credit obținut din țara lui, stat membru UE iar fermierul român nu are aceleași condiții, rezultatul luptei este previzibil, nu? Aceasta este concurență corectă, pe bune? Practica ne spune, că atunci când cineva este împins în arenă să lupte cu mâinile goale, împotriva unui adversar care are o ghioagă, deznodământul întrecerii este previzibil. Treaba ministrului Agriculturii, ca reprezentant al statului român în relația cu fermierii, este să le pună “ghioage” în mâinile fermierilor români sau să le ia bâtele celorlalți. Iar treaba mea să îi susțin și reprezint pe fermieri și să mă asigur că ministrului Agriculturii, indiferent de nume, i-a intrat în cap chestia asta, că asta e treaba lui. De asta, ministrul Oros trebuie să înțeleagă că presiunea publică pe care o fac, la adresa lui, nu are nimic personal, nu are nimic incorect. 

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, are un rol decisiv în a ajuta fermierii români să se recapitalizeze, adică să supraviețuiască, pe termen scurt și mediu. Pe de o parte, contextul politic actual, în care premierul nu mai concentrează întreaga putere politică a majorității guvernamentale, îl face pe Adrian Oros să fie singurul care să poată impune, în Executiv, OUG și HG care să sprijine, rapid, sectorul agroalimentar. Cât era premier Ludovic Orban, căruia îi păsa, la un anumit nivel, de fermieri, rolul lui Oros putea fi strict decorativ. Acum nu mai poate fi, pentru că premierul Florin Cîțu nu are nicio apreciere față de agricultură. Nu o consideră esențială pentru România. Nici măcar nu trebuie să nu supărăm, trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt. Eu unul, de câte ori voi avea ocazia, voi încerca să îl conving pe domnul Cîțu că fermierii români merită susținuți și respectați. 

    Așadar cartoful fierbinte este exclusiv în mâna domnului Oros și el trebuie să îl ducă cu succes la destinație. Ordonanța de Urgență pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară trebuie adoptată înainte de Legea Bugetului! Este obligația ministrului Oros și este exclusiv răspunderea lui. Vă rog, scutiți-mă de abureli, voi care sunteți dușmanii fermierilor, că, vezi Doamne, nu sunt bani. Bani nu sunt pentru toate, e adevărat, sunt doar pentru priorități. Iar dacă scoți agricultura din priorități, ești dușman al fermierilor. Punct.

    2021 este un an foarte important pentru că acum se definește cum vor fi recapitalizați fermierii români și pe termen lung. PNS și PAC 2021-2027 se decid anul acesta iar ministrul Agriculturii, are iarăși un rol important, pentru că este obligat să conducă consultările iar vocea fermierilor români să fie ascultată. Așadar, consultări transparente, pe bune, fără blaturi, transmise în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii, pentru ca fermierii să poată vedea și auzi cine si ce susține. Asociația Forța Fermierilor a apărut exact din acest motiv, ca fermierii să aibă un sprijin în lupta lor pentru a rămâne fermeri și pe termen scurt, și pe termen lung.

    Aceste două decizii, pe care Asociația Forța Fermierilor le susține explicit, evident că nu sunt suficiente pentru ca fermierii români să câștige războiul dar sunt necesare. Sine qua non, fără de care nu se poate. OUG pentru despăgubirile la culturile de primăvară și un PNS ca lumea, favorabil fermierilor noștri. Fără aceste două elemente vom avea ferme ale românilor preluate de speculatori funciari, vom avea recesiune, vom avea în continuare mâncare din afară, vom avea fermieri care își vor pune ștreangul de gât. Steagul negru flutură amenințător iar cine nu îl vede, se face vinovat de trădare de țară. Eu unul, mă și rog lui Dumnezeu dar și acționez, indiferent de riscuri și amenințări, pentru ca ministrul Oros să rezolve problema acestui steag negru.

    Iar dumneavoastră, dragi fermieri, când vedeți o nedreptate care vă străpunge ochiul și inima, aveți datoria, obligația chiar, să protestați public dacă ministrul Agriculturii este lipsit de curaj, orb la evidențe și surd la argumente. Este moral, este legal, este necesar.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd