• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • 13 fabrici de lapte au fost închise, de la 1 ianuarie. Cum se poate vinde acum laptele

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  În urma finalizării perioadei de tranziţie acordată României, pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud, începând cu prima zi a acestui an acesta poate fi comercializat doar în anumite condiţii. 13 fabrici de procesare a laptelui şi-au închis deja porţile.

  Producătorii care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei) sau ferme de vaci producătoare de lapte pot livra laptele crud către centrele de colectare a laptelui sau direct către unităţile de procesare lapte, informează Autoritatea naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA). De asemenea, pot comercializa laptele crud direct către consumatorul final, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.Toate acestea în contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, s-a finalizati perioada de tranziţie acordată României, pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud

  Vânzările directe de lapte crud către consumatorul final

  Pentru a putea comercializa lapte crud direct consumatorului final, laptele fermierilor trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie. Totodată, laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

  Cum se poate vinde în pieţe

  Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului, cu cerinţele legislaţiei.Nu în ultimul rând, comercializarea laptelui şi a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în pieţele agroalimentare şi în târguri, se poate realiza numai în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene.

  Cum se face controlul în pieţe

  Potrivit informaţiilor transmise de ANSVSA, medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare trebuie să verifice modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli.

  S-au închis deja 13 fabrici

  Finalizarea perioadei de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud materie primă i-a afectat serios şi pe unii procesatori, care nu mai au voie să proceseze lapte neconform. 13 unităţi de procesare lapte au fost închise, pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare, potrivit ANSVSA. Prin urmare, toate unităţile care au beneficiat de tranziţie, pentru a procesa lapte conform şi neconform până la 31.12.2013, procesează în prezent numai lapte conform. Iniţial, 64 unităţi de procesare lapte au beneficiat de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare, dintre care 51 unităţi de procesare lapte procesează acum lapte conform.

  În prezent, în România există 168 de unităţi de procesare lapte autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare.

  Sursa: economica.net

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Mic crescător de vaci: ”Primăria mi-a interzis să mai vând laptele în piață, la automat!” Salvarea fermierilor: preţul minim garantat la achiziţia laptelui – materie primă? Cum se face mozzarela la moldoveni. Rețeta unei afaceri cu brânză pentru pizza

  Ultimele știri

  Doi hoţi de animale au fost prinşi şi încătuşaţi în câmp, în timp ce fugeau cu trei vaci şi doi cai! Adrian Oros: Fermierii ne-au cerut să plătim despăgubirile de secetă până pe 30 iulie! Proiect MADR: Testele pentru genotiparea berbecilor – GRATUITE până la sfârșitul anului!

  Căutare în articole