• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR a cerut să se păstreze caracterul facultativ al plafonării subvențiilor APIA pentru fermele mari

  Angelica Lefter -

  Stadiul negocierilor privind noua Politică Agricolă Comună, discutat într-o videoconferință informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului prezidată de președinția portugheză. Deși întâlnirea figura pe agenda ministrului Agriculturii, Adrian Oros, din partea instituției a participat secretarul de stat Gheorghe Ștefan.

  Videoconferința cu miniștrii agriculturii a avut loc la data de 25 ianuarie 2021, iar principalele teme aflate pe agenda Consiliului au vizat pachetul de reformă al Politicii Agricole Comune (PAC) post-2020, chestiuni agricole legate de comerț și posibilitățile de pescuit pentru stocurile comune cu Regatul Unit, se mai arată în informare. Din partea României ar fi trebuit să participe ministrul Adrian Oros, lucru confirmat și de agenda sa făcută publică de MADR, însă la discuții a luat partea doar secretarul de stat Gheorghe Ștefan.

  Videoconferința ce includea tema noii PAC figura pe agenda de lucru a ministrului Adrian Oros (sursa: Facebook.com/Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale)

  ”Principalele teme aflate pe agenda Consiliului au vizat pachetul de reformă PAC post-2020, chestiuni agricole legate de comerț și posibilitățile de pescuit pentru stocurile comune cu Regatul Unit. Comisia a informat miniștrii cu privire la aspecte agricole legate de comerț și le-a prezentat un studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare despre impactul acordurilor comerciale. În acest context, au avut loc schimburi de opinii referitoare la aceste două subiecte. De asemenea, Președinția portugheză a înștiințat miniștrii despre stadiul negocierilor actualului proces de reformă a Politicii Agricole Comune”, se arată într-un comunicat de presă al MADR.

  ”Cu privire la reforma PAC, secretarul de stat Gheorghe Ștefan a făcut apel la Președinție și și-a exprimat susținerea pentru eforturile acesteia, astfel încât la negocierile reformei PAC din trialog să nu fie permisă o deviere prea mare de la elementele de mandat cuprinse în abordarea generală a Consiliului de miniștri din octombrie 2020, în special a aspectelor legate de caracterul facultativ al plafonării subvenției pentru fermele mari, al modului de implementare a sprijinului redistributiv, precum și a procentului de 20% pentru ring fancing pentru eco-scheme”, se precizează în comunicat.

  Conform aceleiași surse, oficialul MADR a transmis necesitatea ca fermierii să rămână competitivi și să aibă perspectiva continuării activității și de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor UE, cu toate dificultățile ce decurg din noile ambiții de mediu și climă dar și din pandemia COVID. Eco-schemele reprezintă cheia viitoarei PAC și acestea trebuie să asigure un mod facil de aplicare și evitare a pierderii fondurilor alocate.

  ”Referitor la condiționalitatea socială, România susține poziția exprimată în cadrul Comitetului special pentru agricultură (CSA) și consideră că eventuala aplicare a acesteia nu trebuie să determine poveri administrative suplimentare și să penalizeze fermierii automat. În privința actelor de implementare și delegare se dorește demararea adoptării acestora și finalizarea cu celeritate a negocierilor tripartite, astfel încât administrațiile naționale să poată încheia la timp procesul de pregătire pentru noua PAC, în special redactarea Planului Național Strategic. În ceea ce privește Regulamentul privind Organizarea Comună a Piețelor, România apreciază rezultatele discuțiilor din CSA și susține abordarea Președinției din noul document având în vedere că unele dintre amendamentele Parlamentului European corespund cerințelor marii majorități a Statelor Membre din cadrul Concluziilor privind Strategia Farm to Fork”, se încheie comunicatul MADR.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a aprobat plafoanele SCV – plata la hectar pentru fiecare cultură! Combaterea coropișnițelor cu metode naturale și insecticide Ploi torențiale, vijelii și grindină. Alerta meteo emisă astăzi de meteorologi

  Ultimele știri

  Cât valorează viața unui român. Familia unui bărbat ucis de urs, despăgubită cu 35.000 de euro Programul Prima Conectare. Ajutor de 1.900 euro pentru racordarea la apă și canalizare – condiții Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare, ediția 2023. Vineri, 9 iunie la Platforma Expo a SCDA Lovrin