• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alex Jurconi, Pro Agro, despre liberalizarea pieței terenurilor: ”Doamne-ferește de o nouă bulă imobiliară, cum a fost cea rezidențială din 2005-2008!”

    Vlad Macovei -

    Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, vorbește în exclusivitate pentru Agrointeligența despre starea de spirit a femierilor legată de liberalizarea vânzării terenurilor agricole către cetățenii din UE, despre ce se întâmplă pe piața funciară și care ar fi soluțiile pentru a evita o noua bulă imobiliară. Federația Pro Agro este o organizație reprezentativă la nivel de producători în agricultură și industria alimentară din România.

    Credeți că motivația pentru care președintele Băsescu a întors Legea Pământurilor la Parlamentă este justă?

    Motivele prezentate public pentru care domnul președinte a întors legea sunt în mare parte corecte. Eu sunt însă un om pragmatic și cred că se putea găsi o soluție ca legea să fie în vigoare în acest moment. Fie era promulgată și putea fi corectată pe parcurs, fie se mergea pe varianta Ordonanței de Urgență. Oricum s-ar fi ajuns la votul Parlamentului și apoi la promulgare. Țin să menționez că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul ministru Daniel Constantin, domnii secretari de stat, aparatul tehnic, au făcut o treabă foarte bună cu acest proiect de lege.

    Spuneți că este o lege necesară. Corect?

    Sigur că da. Este necesară dar nu și suficientă. Trebuie să fie doar începutul în încercarea de a găsi o soluție pentru utilizarea justă, eficientă și în interes național a fondului funciar. Credeți că dacă am dat această lege, gata am rezolvat problemele din agricultură? Să fim serioși. Este o greșeală să ne concentrăm efortul strategic, inclusiv cel de comunicare, doar pe această lege și implicit pe liberalizarea vînzării terenurilor.

    De ce este o greșeală?

    De la 1 ianuarie s-a liberalizat doar vânzarea terenurilor către persoanele fizice din statele membre. Și în urmă cu un an, și cu doi, orice cetățean din UE își făcea o firmă în România cu 500 de euro în 7 zile și cumpăra cât teren dorea, nestingherit. Cele mai multe terenuri din România pentru agricultură ca business sunt și vor fi cumpărate de către persoane juridice. Pe de altă parte, orice stat consideră pământul o resursă strategică și toate țările din UE au metode legislative și administrative de a descuraja achiziția de teren din partea persoanelor străine. Fără niciun fel de jenă, asta trebuie sa facem și noi, e clar.

    Sunteți un om foarte bine informat. Se petrec în aceste zile mișcări de amploare pe piața funciară?

    Nu sunt mari mișcări pe piață acum. Pot să vă spun că anul trecut au fost. Au fost fonduri de investiții care au cumpărat, au fost investitori mari cu tranzacții de calibru. Nu s-a prea vorbit despre aceste lucruri. Noi eram cu ochii la 1 ianuarie 2014 și pe sub nasul nostru era o vânzoleală maximă pe piața funciară. Ar fi fost bine ca opinia publică să știe despre toate aceste lucruri și mass-media să le analizeze. Nici acum nu e târziu.

    Ce feed-back aveți de la membrii Federației?

    Membrii Federatiei Pro Agro sunt și ei oameni și se uită la televizor, ascultă radioul, citesc ziare și reviste. Iar ce se vehiculează în mass-media, mai ales ca ton, este de natură să le producă anxietate. Sunt în permanent contact cu ei. Noi, ca federație, avem un plan clar de acțiune, cu obiective la fel de clare, în sprijinul producătorilor din agricultură și industria alimentară. Și pentru că ne preocupă creșterea bunăstării celor din aceste sectoare, credem că ar trebui să lucrăm un pic și la cauze, nu doar la efecte.

    Concret?

    De ce liberalizarea vânzării terenurilor ne arată că suntem vulnerabili? Pentru că avem un preț mic al pamântului. De ce avem un preț mic? Pentru că mulți dintre cei care se ocupă cu agricultura sunt săraci. Cum creștem agricultura, asta ar trebui să ne preocupe. Daca ne vom dezvolta și noi, și vom ajunge la un preț corect al pământului, nu se vor mai inghesui atât de mulți străini să cumpere. Pentru că nu vor avea bani. Sunt om deschis și cu mentalitate occidentală, pro-business. Oricine care vrea sa facă agricultură, să aducă valoare adaugată acestui pământ, este binevenit. Mă tem însă că sunt destui care nu vor sa facă decât să speculeze un trend. Să cumpere ieftin și să vândă scump. Doamne-ferește să ne mai trezim cu o bulă imobiliară cum a fost cea rezidențială cum a fost cea din 2005-2008. E un risc, și atrag serios atenția, atât opiniei publice cât și decidenților politici.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii