• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăiere la programele naționale din bugetul Ministerului Agriculturii. Agrointeligența a avut dreptate: Banii pentru fermieri vor fi mai puțini în 2021

    Marian Buhociu -

    Experți apropiați de premierul Florin Cîțu au confirmat, în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, informațiile noastre că bugetul Ministerului Agriculturii va mai mic în acest an, față de 2020. Sursele citate au precizată că bugetul din acest an al programelor naționale de sprijinire a agriculturii va fi mai mic în medie cu 10%.

    Două sunt cauzele reducerii finanțării programelor naționale în agricultură în acest an, ne-au precizat aceeași experți. Primul, cel evident este al contracției bugetului cauzată de pandemia provocată de coronavirus care a blocat multe sectoare economie și a micșorat încasările la bugetul de stat. Al doilea, ține de lipsa de abilitate a ministrului Adrian Oros în discuțiile cu premierul Florin Cîțu și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, au adăugat experții apropiați de prim-ministrul Românei.

    Despre acest subiect, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris prin opinia semnată de Vlad Macovei, fondator Agrointeligența și președinte al Asociației Forța Fermierilor. Acesta a dezvăluit că bugetul agriculturii în 2021 ar urma să fie mai mic cu un miliard de lei (aproximativ 210 milioane de euro).

    Informația privind tăierea bugetului Ministerului Agriculturii, a fost confirmată și din surse politice, apropiate liderilor PNL. Astfel, am reușit să reconfirmăm că premierul Florin Cîțu a propus ca tăierea programelor naționale de sprijinire a agriculuturii să se facă în medie cu 10%. ”Mențiunea a fost să se dea credit 100% sectorului cerealier și celui zootehnic. Pe cât posibil, aceste domenii să nu sufere scăderi. Ba chiar se dorește continuarea investițiilor în irigații”, ne-a transmis o sursă din PNL.

    Varianta pesimistă pentru ministrul Oros este ca aceste alocări să scadă sub 1,7 miliarde de lei, cel mai puțin din 2017 și până acum. Atenție, sumele pentru eventualele despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 nu sunt nici măcar luate în calcul.

    Anularea programului Tomata – ”scutire” de 40 de milioane de euro

    Mare parte din reduceri va fi realizată prin anularea programului de susținere a culturilor de tomate, susțin sursele citate. Acest program a beneficiat în 2020 de un buget de aproape 186 de milioane de lei (40 de milioane de euro). Alte programe care vor fi anulate în 2021, dar care oricum nu au avut buget nici în ultimii doi ani: dezvoltarea Casei de Comerț Unirea – proiectul de suflet al fostului ministru Petre Daea, dezvoltarea zonei montane, programul subvențiilor pentru lână.

    De menționat că deși nu vor fi prevăzuți bani pentru susținerea fermierilor din zona montană, există o lege veche de trei ani de acum care impune ca ministerul să acorde un miliard de euro pentru dezvoltarea zonelor de munte. Banii ar fi trebuit acordați timp de un deceniu de la aprobarea legii, iulie 2018.

    Reamintim că, potrivit surselor noastre, valoarea ajutoarelor de la bugetul public, pentru sectoarele agricole, este prognozată în 2021 să fie undeva la 1,9 – 1,7 miliarde de lei. Suma nu are legătură cu valoarea subvențiilor europene destinate acestu domeniu. Între 15 și 16 miliarde de lei este prognoza subvențiilor europene care vor intra în România în 2021.

    Cuantumul celor mai importante ajutoare și subvenții acordate de Ministerul Agriculturii în 2020 au fost următoarele:

    Ajutoare naționale
    – ANT 1 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil – 13,3202 euro/ha = 63,1791 lei/ha
    – ANT 3 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru cânepă pentru fibră – 8,9570 euro/ha = 42,5421 lei/ha
    – ANT 4 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru tutun – 1.569,4413 euro/ha = 7.454,2183 lei/ha
    – ANT 5 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru hamei – 400,2599 euro/ha = 1.901,0744 lei/ha
    – ANT 6 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr – 73,8219 euro/ha = 350,6244 lei/ha
    – ANT 7 – Ajutor Național Tranzitoriu – Schema decuplată de producție, specia bovine – sector lapte – 17,7220 euro/tonă = 84,1724 lei/tonă
    – ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne – 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animalANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine – 4,7157 euro/cap = 22,3976 lei/cap de animal

    Subvenția pentru acciza pe motorină
    – se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară, valabilă pentru anul 2020, este de 1,5258 lei/litru.

    Programul zootehnic al raselor
    – schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

    În afară de aceste scheme, fermierii au mai beneficiat de programul de ajutor de minimis pentru cultura de usturoi și de un minimis pentru creșterea porcilor Bazna și Mangalița, puternic limitat începând de anul trecut.


    Te-ar mai putea interesa

    CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice! Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!