• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesajele-cheie pentru fermieri și decidenți pe care Comisia Europeană le-a transmis României. Ce trebuie să facem pentru a profita de PAC 2021-2027

    Vlad Macovei -

    A fost ținut destul de bine la sertar un document extrem de important, lansat pe 18 decembrie anul trecut, și despre care nu prea au vorbit nici reprezentanții Ministerului Agriculturii și nici ai unei mari părți a mediului asociativ. Iată că acum punem în dezbatere acest document, în cadrul Asociației Forța Fermierilor. Acest raport extrem de important se numește “Recomandările Comisiei Europe pentru planul strategic PAC al României” și ar trebui să fie baza oricărei consultări ce va avea loc între fermieri și autorități pentru conceperea și redactarea PNS. Documentul cu pricina îl puteți consulta AICI.

    Am încercat să traduc un pic din “bruxeleză” și, în același timp, să sintetizez un pic semnalele, unele dintre ele extrem de încurajatoare, pe care Comisia ni le transmite. Membrii Asociației Forța Fermierilor îi transmit, încă o dată, ministrului Adrian Oros că nu trebuie să ratăm acest moment. Iată punctele-cheie pe care trebuie să le discutăm, în viziunea oficialilor europeni.

    1. Soia, soia, soia. În mai multe rânduri, documentul vorbește despre oportunitatea ca România să devină producătorul de soia numărul 1 al Europei, cu care să compensăm o parte din importuri. Culturile proteice (cred că și lucerna va fi determinantă, alături de soia) trebuie să fie parte esențială din strategia agricolă a României. Sunt condiții, există piață, UE ne va sprijini, vom putea vinde iar fermierii să facă bani. 

    2. Nu ne interesează irigațiile, zice Comisia Europeană. Dacă vreți să le faceți, folosiți bani naționali. Comisia vrea perdele forestiere, soluții tehnologice, lucrări minime ale solului, conservarea apei, rotație lungă, asta interesează. Investiții sustenabile, care nu consumă curent electric ca să iei apa de la vale și să o arunci la deal. Ideea de investiții în irigații nu apare nicăieri în document deși, evident, se vorbește mult despre combaterea efectelor secetei. E interesat de aflat de unde vine această neîncredere a Comisiei în capacitatea României de a implementa un sistem de irigații eficient energetic și care să acopere întregul teritoriu.

    3. Fermele mici trebuie să se dezvolte, fermele mari trebuie protejate. Despre plafonare nu se vorbește nimic însă se vorbește negru pe alb despre nivelul următor pentru clasa de mijloc a fermierilor. Comisia transmite clar mesajul că PAC 2027 trebuie dedicată în primul rând susținerii fermierilor mici și mijlocii, atât cu plăți directe cât și cu fonduri din proiecte. Plata redistributivă trebuie regândită, pentru o sumă mai mare și pentru un număr mai mare de hectare. Comisia critică faptul că valoarea plății la hectar scade după 30 de hectare și sugerează că ar trebui să fie o atenție specială până la pragul de 500 de hectare, când începe ferma mare. Ferma de familie este o prioritate a UE, trebuie să devină și o prioritate a României, de data asta pe bune.

    4. Fermierii mari sunt lăudați pentru avansul tehnologic, pentru investiții, pentru productivitate și pentru orientarea către piață. Practic, ei nu ar trebui să piardă nimic prin PNS, nu neapărat să câștige ceva în plus. Comisia vorbește de fermă mică până la 30 de hectare, de fermă mare peste 500 de hectare, deci ferma mijlocie ar fi între 30 și 500 de hectare. Și mai vorbește de un prag psihologic de venituri anuale în valoare de 50.000 de euro. Interesant. 

    5. Probleme cu zootehnia. Deși se menționează că bani s-au acordat, mulți, atât din bugetul național cât și din cel comunitar, efectele nu prea s-au simțit. Ponderea valorii produse de zootehnie este foarte jos, la 25% din total agricultură. Soluția sugerată de europeni este să se lege dezvoltarea zootehniei de consumator. Convingeți lumea să consume produse din zootehnia românească, aveți verde.

    6. Soluția pentru agricultura de subzistență și semisubzistență trebuie legată de dezvoltarea mediului rural. Adică dacă veți crește prosperitatea la sat, va dispărea și autoconsumul. Cum facem asta? Prin politici europene, dar și naționale. Dar nu mai amestecați producția pentru piață cu autoconsumul. Politici diferite, bugete diferite.

    7. Comisia vrea tineri fermieri mai mulți și vrea fermieri profesioniști mai mulți. Vrea noi fermieri. Și sugerează ca PNS să prevadă sume consistente pentru acest proiect. Depinde de noi cum o jucăm inteligent și eficient.

    8. Agricultura ecologică trebuie legată de Green Deal și trebuie insistat mult pe asta. Mesajul Comisiei e că dacă vom face asta, și vom avea reconversie masivă de fermieri în zona bio, am scăpat de o mare parte din belelele Pactului Verde European. E un semnal foarte puternic și foarte util.

    9. Investiții în digitalizare și în comunicarea online. Nu există alt viitor. Mulțumesc Comisiei Europene în numele Agrointeligența, pentru că ne-a validat strategia noastră de comunicare cu fermierii. Strategie care ne-a permis să dominăm piața media agricolă. Prin know-how, investiții, experiență și transparență. Aceasta este direcția și pe dezvoltarea Asociației Forța Fermierilor. Cam asta trebuie să facă și PNS.

    10. Cum punem agricultura în ofensivă? Comisia, poate pentru prima dată, dă un semnal extrem de favorabil: Fiți serioși, lăsați prostiile, găsiți un echilibru între dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii și interesele fermierilor mari, lăsați populismele și consultările de formă, fructificați oportunitățile de piață și gândiți “verde”.

    Trebuie să înțelegem ce ne transmite Comisia Europeană și să prindem această mână întinsă. Am impresia că la București încă se doarme deși la Bruxelles e lumina aprinsă deja. Treziți-vă!!!


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!