PRO AGRO și RO PAC au semnat un protocol de colaboare: ”Împreună vom putea determina statul să ia decizii pentru agricultori”
agrointeligenta.ro -Federaţia Naţională PRO AGRO și Alianța RO PAC au semnat vineri un protocol de colaborare prin care îşi propun să acționeze împreună în scopul adoptării celor mai potrivite decizii pentru realizarea obiectivelor comune privind Politica Agricolă Comună (PAC) și Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR). Protocolul a fost încheiat pe o perioadă de un an de la data semnării. Acesta poate fi prelungit la propunerea părţilor.
Planul de colaborare dintre cele două organizații cuprinde obiective majore, se arată într-un comunicat de presă. Susţinerea propunerii de PNDR şi PAC este principalul obiectiv al protocolului. Specialişti din cadrul PRO AGRO si RO PAC vor lucra împreună pentru a veni în sprijinul MADR cu cele mai potrivite soluţii pentru agricultorii români. În plus, vor susţine poziţii comune cu privire la modificarea actelor legislative şi elaborarea de norme de impozitare a activităţilor din agricultură, sustenabile de către fermieri.
“Cred în forţa asocierii. Dacă fermierii nu sunt pregătiţi să se asocieze, noi, ca organizaţii, le dăm un semnal puternic atât lor, cât şi statului român. Am făcut acest pas alături de RO PAC pentru că am credinţa că împreună vom putea determina statul să ia decizii pentru agricultori, în deplină cunoştiinţă de cauză. Până astăzi un procent covârşitor de legi a fost adoptat fără o consultare riguroasă a sectorului. Asta se va schimba însă acum! Suntem o forţă împortantă, pregătită să consiliem statul în luarea celor mai bune decizii pentru sectorul agricol”, a declarant Alex Jurconi, președintele PRO AGRO.
Un alt obiectiv important este susţinerea membrilor celor două structuri în comisiile de lucru ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, comitetul de monitorizare a PNDR cu reprezentativitate de minim 51 % . Acest obiectiv se va realiza prin consultarea tuturor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional pentru sectorul agricol.
“Protocolul de colaborare cu alianţa RO PAC stabileşte o serie de obiective majore pentru susţinerea noului PAC şi a Planului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020. Împreună cu colegii din PRO AGRO le vom putea pune mai uşor pe masa discuţiilor cu reprezentanţii MADR”, a întărit și președintele RO PAC, Claudiu, Franc.
Cele două structuri vor întări reprezentarea organizaţiilor profesionale la nivel european în structuri de reprezentare politică agricolă (Comisia Europeană; COPA COGECA; ELO; PAC 2013; Coordonarea Ţărănescă Europeană, IFOAM etc) şi economică (participare la expoziţii naţionale sau internaţionale).