• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii merg la Ministerul Agriculturii! Motivul: subvențiile APIA pentru creșterea ovinelor!

    Roxana Dobre -

    Întâlnire decisivă la Ministerul Agriculturii! Oierii care se află în plin proces cu insitutuția condusă de ministrul Adrian Oros, dar și cu conducerea Agenției Națională de Zootehnie (ANZ), au fost convocați la o ședință pe tema sprijinului cuplat, subvenția ”cea mare” achitată crescătorilor de ovine și de caprine prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Până pe 19 februarie, MADR trebuie să transmită Comisiei Europene decizia privind modul în care se vor plăti subvențiile agricole pentru anul în curs.

    Mai multe asociații de oieri au primit invitație de a participa, miercuri – 10 februarie, ora 11 la o întâlnire organizată de ministerul de resort, prezidată de Adrian Oros. Potrivit invitației, subiectele discuțiilor dintre autorități și ciobani sunt legate de acordarea Sprijinului Cuplat Zootehnic în sectorul creșterii ovinelor și caprinelor.

    La reuniune au fost invitate 9 asociații de crescători: Asociația județeană a crescătorilor de ovine ”Dacia” reprezentată de Dumitru Andreșoi, Asociația crescătorilor de ovine ”Păstorul Crișana” Arad reprezentată de Nicolae Cioranu, Asociația ”Miorița” Arad reprezentată de Ion Braga, Asociația ”MoldoOvis” Botoșani reprezentată de Ionică Nechifor, Asociația Crescătorilor de Ovine Dobrogea reprezentată de Iancu Polifronie, Federația Oierilor de Munte din România reprezentată de Eugen Gonțea, Federația ”ProOvis” Bistrița Năsăud reprezentată de Ioan Câmpian, Asociația Națională a Crescătorilor de Caprine ”Caprirom” reprezentată de Vasile Cocu și Asociația Profesională a Ciobanilor reprezentată de Dan Petrescu.

    Reamintim că o discuție pe marginea plăților privind SCZ s-a purtat, vineri 16 octombrie, la Sibiu, într-un cadru mai restrâns, între ministrul agriculturii, Adrian Oros, șeful Agenției pentru Zootehnie (ANZ) Vaida Bela și reprezentanții Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

    Despre discuțiile de la Sibiu Agrointeligența-AGROINTEL.RO  a scris în premieră aici: Schimbări SCZ ovine: Subvenții numai pentru oile din COP, berbecii de rasă – plată ”dedicată”!

    În viziunea șefului de la ANZ, subvenția mare pentru oi și berbeci trebuie schimbată din 2021. ”Rămâne obligativitatea respectării raportului de sexe, de 1 berbec la 35 de oi. În urma acelei discuții de la Sibiu, și ulterior la Minister, eu și domnul ministru susținem ideea să nu mai fie obligativitatea certificatelor de origine pentru berbeci. Și să mergem pe varianta prin care să dăm sprijin cuplat la femelele înscrise în Registrul Genealogic și în Controlul Oficial al Performanțelor (COP) cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani și efectiv pe exploatație de minim 100 de femele (pragul este acum de minim 150/capete n.r) care se încadrează în această categorie, cumulat. Și până la 650 de capete (pragul maxim este în prezent de 500 capete n.r). Urmând să introducem o schemă nouă de plată pentru berbeci cu certificat de origine, o plată acordată o singură dată în cursul vieții animalului, în momentul în care are toate testele făcute, inclusiv filiația și are performanțele trecute în certificatele zootehnice și se dovedește că este un animal valoros din punct de vedere a ameliorării. Aceste modificări se află în stadiul de discuții și se vor reglementa când vom stabili modificările la Ordinul 619”, ne-a adus precizări dr.ing. Bela Vaida.

    În prezent, Sprijinul Cuplat Zootehnic se acordă crescătorilor de ovine pentru un efectiv minim de 150 de capete și un maxim de 500 de capete. Pentru exploatațiile din zona montană, SCZ se plătește de la 60 de animale în sus, până la plafonul de 500 de capete. Crescătorii de ovine trebuie să dețină un berbec cu ceritificat de origine la 35 de ovine. Vârsta animalelor din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare și maxim 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci la data-limită de depunere a cererii unice.

    Mai mult, efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registru Național al Exploatațiilor (RNE) la data depunerii cererii unice de plată. O altă regulă de eligibilitate prevede că animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute până la data de 23 septembrie 2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.

    Pentru campania 2020, oierii primesc pentru SCZ un cuantum de minim 17,92 euro/cap de animal.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații