Fermierii propun Guvernului scutirea de impozit pe construcții
agrointeligenta.ro -Liga Asociațiilor producătorilor Agricoli din România, condusă de fermierul băcăuan Laurențiu Baciu, a adresat premierului Victor Ponta rugămintea de a decide scoaterea construcțiilor din dotarea fermierilor din baza impozabilă privind Impozitul pe construcții, introdus prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 102/2013. De asemenea, fermierii din LAPAR au cerut și renunțarea la proiectata creștere a accizei la motorina destinată agriculturii. “Motivăm cererile noastre prin starea precară în care se găsește agricultura în România. Agricultorii noștri se află într-o situație financiară dezastruoasă, care nu permite nicio taxă suplimentară.” – spun fermierii.
Primul argument al LAPAR vizează resursele financiare agricole din România care, conform Cadrului Național Strategic Rural, sunt mult mai scăzute decât cele din țările dezvoltate din Uniunea Europeană (UE) și decât în alte sectoare ale economiei românești. Liga dă ca exemplu înzestrarea cu mijloace fixe a unui agricultor român, în comparație cu a unui agricultor francez: 3.600 euro/agricultor în România, 290.000 euro/agricultor în Franța (un raport de 80,6 la1). La fel, fermierii mai susțin că în anul 2008 agricultura, cu o contribuție la formarea Produsului Intern Brut (PIB) de 6,5%, beneficiază doar de 2,4% din totalul creditului bancar, comparativ cu sectorul serviciilor, a căror contribuție la formarea produsului intern brut a crescut la 60,1%, dar care beneficiază de 72,3% din volumul creditului bancar. Și în anul 2010 agricultura a rămas cu o pondere redusă în afacerile băncilor, sub 3%, chiar dacă a contribuit la formarea PIB cu peste 6%. Aceeași sărăcie de resurse pentru agricultură se manifestă și în binecunoscutul caz al subvențiilor directe, acestea fiind în general de trei ori mai mici decât cele de care beneficiază agricultorii din unele țări dezvoltate din UE. În ultimii ani, reducerea dramatică a investițiilor străine directe (de peste cinci ori față de perioada de creștere economică din deceniul precedent), precum și cele circa 10 miliarde de euro retrase din țara noastră de băncile străine, care dețin peste 90% din sectorul bancar, au lovit și ele puternic agricultorii.
“Peste toate aceste nenorociri – spune Laurențiu Baciu, în scrisoarea adresată premierului -, agricultorii români au fost loviți doi ani la rând prin efectele dezastruoase ale secetei din 2012, dar și mai important prin prețurile practicate de traderii globali în perioada recoltei din 2013. În expunerea de motive la OUG 102/2013 arătați că se impun măsuri urgente de susținere a creșterii economice și de stimulare a investițiilor, în lipsa cărora finanțarea economiei pe termen scurt și mediu poate fi afectată.”
Fermierii cred că impozitarea construcțiilor speciale ar putea avea sens în cazul companiilor mamut din sectorul de utilități, care polarizează, în ultimii ani, lichiditățile din economia reală și care înregistrează chiar și în condiții de criză profituri anuale uriașe, chiar de ordinul unui miliard de euro pe companie. În agricultură – susțin fermierii – pierderile suferite în ultimii ani, baza de capital precară, lipsa finanțării bancare, nivelul relativ redus al subvențiilor directe, eliminarea subvenției pentru accizele la motorină timp de un an, în perioada 20102 – 2013, costurile mari ale conformării cu legislația UE în domeniu, nivelul redus al investițiilor străine directe, gradul relativ scăzut al absorbției fondurilor europene, seceta din 2012, precum și speculația financiară la care au fost supuși la recolta 2013 pun în pericol continuarea activității.
Răspunsul a venit de la Ministerul Finanțelor Publice, în care secretarul de stat Dan Manolescu invocă angajamentele asumate de România ca stat membru al UE, dar care mai spune că propunerile LAPAR vor fi luate în analiză la dezbaterea OUG 102/2013 în Parlament.
Sursa: Ziarul de Bacău