• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reacția senatorului George Scarlat: ”Este o minciună ceea ce spune domnul Mătieș, o dezinformare!”

    Ramona Dascălu -

    Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din cadrul Senatului, George Scarlat, îl acuză de dezinformare pe senatorul Călin Mătieș! După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat vineri, 12 februarie, o postare a lui Călin Mătieș, în care a dezvăluit faptul că George Scarlat i-ar fi numit pe țăranii români evazioniști, venim acum și cu poziția lui George Scarlat vizavi de acuzele care i se aduc.

    ”Este o minciună ceea ce spune domnul senator Mătieș, o dezinformare și o chestie ieftină, politică. Eu îl consider însă în continuare ca unul dintre cei care produc ceva pentru România și din punctul ăsta de vedere îl respect, dar ca om politic nu-l respect pentru că nu are cuvânt (…). Nu m-am referit la nimeni că nu plătește TVA, nici măcar nu a fost vorba de așa ceva, pot confirma lucrul ăsta și ceilalți care au fost prezenți (…). Am avut într-adevăr o discuție la rugămintea colegilor crescători de porci din rasele Bazna și Mangalița, cunoscându-mă încă de când eram în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților și mai apoi ca și secretar de stat pe zootehnie, pentru că încercăm să continuăm programul și să fie bugetat”, a declarat George Scarlat, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Senatorul George Scarlat a dorit să clarifice câteva lucruri și în ceea ce privește Ordinul nr.24/29 ianuarie, care limitează la 5 numărul de capete de porci care pot fi crescuți într-o gospodărie. ”Vizavi de ordinul 24, acesta vine să clarifice foarte bine lucrurile în sectorul creșterii porcilor, care din păcate este foarte afectat de condițiile de piață, prețurile fiind în cădere liberă, și în același timp și de pesta porcină africană. Ordinul 24 se referă la două categorii de porci în România, așa cum sunt în toate statele membre ale Uniunii Europene și anume, crescători de porci mici, ferme de subzistență, care cresc porci pentru consum familial, în limita a 5 capete de porci, nu de porci la îngrășat, deci pot face reproducție și susțin să se facă reproducție în gospodăria populației, sunt unul dintre susținători, ca să înțeleagă și domnul Mătieș și toți ceilalți (…). Este momentul ca cel care își introduce în exploatație până la 5 porci să-i crească și să-i consume el cu familia lui, nu are voie să-i vândă pentru că nu este autorizat, deci dacă nu ești autorizat pentru activitatea respectivă, nu poți să faci venit, nu ai voie”, a spus George Scarlat.

    Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat a subliniat faptul că acest ordin vine să îi scoată din joc pe samsari, care reprezintă de altfel principalul vector de transmitere a pestei porcine africane. ”Trebuie să reglementăm partea asta de mișcare a efectivelor de animale, care îi privește în special pe samsari, deci samsarii de animale, nu pe țăranul care își gospodărește porcul, care cresc de ordinul zecilor de capete și îi vând pe piață neagră (…). Deci, sunt două categorii de crescători de porci în România, cei care doresc și au dreptul să crească porci în gospodăria populației, respectând niște condiții minime, obligatorii, de biosecuritate, impuse de ordinul ANSVSA și a doua categorie, adică exploatațiile comerciale, care vor face comerț, activitatea economică din creșterea porcului și care vor trebui să fie autorizați sanitar veterinar și nu înregistrați, ca la prima categorie. Este foarte clar, prima categorie se înregistrează la doctorul veterinar, iar cei din a doua categorie se autorizează, și dacă are doi porci sau 10.000 de porci, pe care vrea să-i vândă, trebuie să fie autorizat pentru că așa este corect și așa este sănătos. Este primul pas spre a scoate în afară toată partea gri, cea a samsarilor, care merg și cumpără porci dintr-o parte și îi duc în altă parte. Cu acest ordin, vom salva gospodăriile țăranilor, nu le vom îngropa. De ce? Pentru că le vom impune anumite măsuri minime prin care își vor salva gospodăria că altfel pesta porcină nu va ierta pe nimeni.”, a explicat acesta.

    George Scarlat a ținut să lămurească și subiectul fiscalității, acesta fiind acuzat de Călin Mătieș că i-a numit pe țăranii români evazioniști. ”Cu privire la fiscalitate nici nu a existat vreo discuție, e doar o închipuire a domnului Mătieș. Nu este o problemă legată de fiscalitate, eu spun foarte clar că pentru gospodăria țărănească îmi doresc să umblăm la Codul Fiscal ca până la 15.000 de euro să nu fie fiscalizați cu absolut nimic, o să fac inițiativă legislativă în acest sens, să te ajute statul ca și fermă de subzistență ca să nu fii fiscalizat și doar de la 15.000 de euro în sus, deci este un prag calculat în baza ajutoarelor sociale care se iau în cursul unui an de o familie medie din mediul rural. Deci, să nu mai fie pe bugetul de stat, să muncească el acolo și să se susțină el cu familia lui și să nu fie impozitat, dar de la acest prag în sus trebuie să intrăm pe o formă organizată, nu neapărat fiscal ci din punct de vedere că nu sunt date pentru că PFA-urile, SRL-urile, ÎI-urile, asociațiile familiale le poți avea într-o bază de date, știi cu cine stai de vorbă”, a menționat acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații