• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AGRO IMM INVEST – cum funcționează: Condiții, cuantum sprijin, termene

  Roxana Dobre -

  Condițiile în care un fermier poate accesa credite prin programul AGRO IMM INVEST. Ordonanța de urgență nr. 16/2021 prin care s-a aprobat sub-programul AGRO IMM INVEST a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 12 martie. Schema, care a fost aprobată anterior de Guvern în ședința din 10 martie, constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program care solicită finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții. Executivul se așteaptă ca 58.987 de fermieri să se împrumute cu garanția statului!

  AGRO IMM INVEST 2021: Ce fermieri sunt eligibili

  Conform documentului publicat în Monitorul Oficial, de facilitățile aprobate  pentru anul 2021 vor beneficia întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

  AGRO IMM INVEST 2021: În ce constă programul pentru fermieri

  Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar AGRO IMM INVEST constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program care solicită finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.

  AGRO IMM INVEST 2021: Care este cuantumul sprijinului

  Prin sub-programul AGRO IMM INVEST fermierii pot beneficia și de un grant care este acordat întreprinderilor mici și mijlocii, întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, precum și fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, care include și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

  AGRO IMM INVEST: Cum funcționează

  Sprijinul acordat fermierilor prin programul IMM AGRO INVEST este bazat pe creditarea pe care producătorul o accesează prin bancă. De exemplu, fermierul împrumută 1 milion de lei cu garantia statului, cu dobândă zero pentru 8 luni si comisioane zero pentru întreaga perioadă de creditare și rambursează la finalul perioadei de creditare doar 90% din valoarea finanțării, cea de 1 milion de lei.

  AGRO IMM INVEST 2021: Credit cu rambursare în două rate

  Ținând cont de specificul activității din agricultură, rambursările creditelor prin programul AGRO IMM INVEST vor fi sezoniere, față de cele lunare ale programului IMM Invest.

  În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, la începutul perioadei de creditare, instituțiile de credit pot acorda, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 24 de luni pentru rambursarea principalului, iar rambursarea creditelor se efectuează în cel puțin două rate pe an, mai arată sursa citată.

  ”În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili din celelalte domenii de activitate, instituțiile de credit pot acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului”, se mai precizează în OUG nr. 16/2021.

  AGRO IMM INVEST 2021: Ce fermieri nu se încadrează

  Una dintre regulile de bază pentru a deveni eligibili pentru împrumutul cu garanția statului este ca întreprinderea să nu se afle  ”în dificultate”. Adică fermierii să nu se afle în una dintre următoarele situații:  

  În plus, fermierii nu trebuie să se afle în interdicție de a emite cecuri și nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei solicitării garanției de stat în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți, cu excepția incidentelor bancare majore cu privire la bilete la ordin și/sau cecuri executate, începând cu data de 16 martie 2020, pe perioada stării de urgență, stării de alertă și o lună după încetarea acestora.

  Mai mult, fermierii trebuie să treacă și de ”reglementările interne ale instituției de credit” de unde contractează creditul. Sursa citată mai anunță că procedura de acordare a garanțiilor de stat, a grantului și plata ajutoarelor de stat va fi prevăzută într-o hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului

  Sub-programul AGRO IMM INVEST a fost aprobat ”la pachet” cu prelungirea programului IMM INVEST ROMÂNIA care se va desfășura până la data de 30 iunie 2021.


  Te-ar mai putea interesa

  Start-Up Nation: 200.000 lei pentru românii care revin în țară și își deschid o afacere Ionuț Radu, legumicultor: ”PFA-urile nu sunt luate atât de mult în seamă de către bănci!” Agricover Credit IFN a inaugurat a zecea sucursală la Brașov

  Ultimele știri

  ANI: Pășuni comunale atribuite de consilieri locali unor membri de familie Alertă în Giurgiu: Două focare de PPA în doar 2 zile. Alte 100 de îmbolnăviri active la porci mistreți! ANM astăzi: Ploi abundente de 80 l/mp până miercuri. Județe sub alertă!