• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros, reacție din birou despre protestul fermierilor din fața Ministerului Agriculturii!

    Roxana Dobre -

    Ministrul în birou, fermierii în stradă! În timp ce reprezentanții Asociației Forța Fermierilor îi cereau, din stradă, din fața ministerului, să își respecte cuvântul dat privind plata despăgubirilor de secetă, ministrul Adrian Oros a transmis un mesaj ”rezervat” despre acțiunea din stradă și a evitat să iasă din clădire.

    Protestul Asociației Forța Fermierilor a fost autorizat pentru astăzi, 18 februarie, pentru un număr de maxim 40 de persoane, iar la manifestare a venit și presa centrală. În ciuda faptului că atât jurnaliștii, cât și fermierii i-au cerut ministrului să le spună ce are de gând să facă pentru ca banii de despăgubiri de secetă să se achite în perioada imediat următoare, prin alocare de urgență de la bugetul de stat, șeful MADR nu a binevoit să stea de vorbă nici cu agricultorii veniți din 12 județe, nici cu jurnaliștii. ”Ne-a transmis că a dat un punct de vedere scris și nu iese la declarații, deși este în birou”, ne-a spus o colegă din presă.

    Ministerul a transmis un comunicat privind protestul de astăzi

    Ministerul Agriculturii a avut o reacție transmisă prin biroul de presă în care precizează că Tema protestului organizat de Asociația Forța Fermierilor, respectiv acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de seceta din primăvara anului 2020, a fost dezbătută chiar la începutul acestei săptămâni.

    Inserăm integral comunicatul MADR:

    ”Cu privire la protestul organizat de Asociația Forța Fermierilor de joi, 18 februarie, începând cu ora 14.00, poziția oficială a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este următoarea: Potrivit Constituției României, Asociația Forța Fermierilor are dreptul de a organiza un miting/demonstrație în mod pașnic.

    Tema protestului organizat de Asociația Forța Fermierilor, respectiv acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de seceta din primăvara anului 2020, a fost dezbătută chiar la începutul acestei săptămâni cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, din care fac parte Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – “PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – “LAPAR”, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – “UNCSV” și Asociația Producătorilor de Porumb din România – “APPR”.

    Cu această ocazie, s-a convenit ca reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare să transmită în cel mai scurt timp propunerile lor de soluții și mecanisme alternative privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară, menite să vină în ajutorul fermierilor.

    De peste un an de zile, conducerea MADR este în dialog cu mediul asociativ relevant din toate domeniile ce vizează sectorul agricol. Aceste asociații fac parte și din Comitetul de Monitorizare pentru Planul Național Strategic și au contribuit la elaborarea Analizei SWOT și a Analizei nevoilor pentru creionarea viitorului Plan”, este comunicatul remis de MADR.

    Reamintim că circa 40 de fermieri din 12 județe protestează joi, 18 februarie, în fața MADR. Asociația Forța Fermierilor fiind prima organizație din mediul asociativ al sectorului agroalimentar care organizează acțiuni de protest față de absența din proiectul pentru Legea bugetului de stat pe 2021 a sumelor necesare pentru despăgubirile de secetă. Potrivit unui comunicat de presă emis de Asociația Forța Fermierilor, membrii organizației vor solicita, în stradă, prin protest public, ca despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 să fie incluse în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În prezent, proiectul de buget nu include aceste sume, estimate la un miliard de lei, deși ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în mai multe rânduri, în ultimele luni, că banii pentru fermieri se vor regăsi în Legea Bugetului de Stat pe 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd