• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri disperați: ”O greșeală la intepretarea controlului prin teledetecție ne blochează plățile APIA!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii se plâng că o greșeală de interpretare a verificărilor prin teledetecție le întârzie nejustificat de mult subvențiile pe suprafață. Un producător agricol din județul Covasna, care cultivă cartofi pentru industrializare, susține că în urma verificărilor prin teledetecție, s-a constatat la interpretarea rezultatelor că pe o parte din terenul pe care îl lucrează cultivă floarea-soarelui, ceea ce, spune fermierul, este o eroare care a dus la blocarea subvenției și întârzierea plății nejustificat de mult. În situația aceasta sunt mai mulți producători agricoli din județ!

    Cosnean Călin spune că în județul Covasna sunt mai mulți fermieri care au avut control prin teledetecție și din cauza erorilor de interpretare nu a primit niciun leu pentru Campania 2020.

    ”Mă numesc Cosnean Călin, sunt fermier în județul Covasna, comuna Zăbala și lucrez o suprafață agricolă de 55 ha.  Terenurile sunt arendate și o parte în proprietate. Am o rugăminte la dumneavoastră. Sunt al doilea an consecutiv la control prin teledetectie lucru care nu mi se pare normal, dar să spunem că trăim în România. În anul agricol 2019-2020 am avut aproximativ 20 ha cultivate cu cartof pentru industrializare. La controlul prin teledetecție o suprafață de aproximativ 3 ha unde au fost cultivați cartof pentru industrializare a ieșit cultivată cu floarea-soarelui. Am fost anunțat de această problema de angajatul APIA unde am dosarul și am discutat cu dânsul despre situația creată. A fost trimisă o echipa care a făcut controlul pe teren și a constatat că pe suprafață respectivă au fost cultivați cartofi și nu floarea-soarelui. În această situație cu interpretări greșite ale controlului prin teledetecție suntem mai mulți fermieri”, ne-a semnalat fermierul. Acesta a vrut să sublinieze că funcționarii de la centrul APIA Covasna au gestionat ireproșabil dosarul și s-au implicat să lămurească situația creată în urma controlului.

    Mai mult, fermierul spune că a ajuns la sapă de lemn având în vedere că la problemele legale de secetă, prețul mic al cartofilor s-a mai adăugat și necazul cu blocarea subvenției. ”Problema mea și a celorlalți este că noi nu am primit până astăzi 18.02.2021 niciun leu din subvenția pe suprafață. Suntem și noi fermieri ca și ceilalți colegi ai noștri, am avut și noi probleme cu seceta, cu prețul de vânzare la cartof care este de 0,40 bani, preț care nu ne acoperă nici investiția, și nu mi se pare corect ca din cauza unei erori de care nu suntem noi vinovați să nu primim nici acum nimic din drepturile care se cuvin. Am tot citit la dumneavoastră că se laudă cei din minister cu mari procente la plățile pe suprafață și mai nou se vorbește și de plăți în avans pe 2021 și noi nu am primit nimic”, ne-a mai transmis fermierul.

    Șeful APIA dă asigurări că ultimii fermieri cu teledetecție intră pe circuitul de autorizare la plată de luni – 23 februarie

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a semnalat problema chiar directorului general al APIA, Adrian Pintea, care nu a întârziat să vină cu precizări privind situația plăților pentru fermierii care s-au aflat la controlul prin teledetecție. ”Mai sunt într-adevăr fermieri de plată dintre cei care au fost la control. Ultimele dosare cu erori au venit ieri și astăzi iar vestea bună este că luni îi băgăm în procesul de autorizare. Sunt reinterpretări ale dosarelor și de aceea tot procesul durează mai mult”, ne-a precizat Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”