• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale în fermele cu vaci de lapte: Sănătatea animalelor și igiena mulsului, pe lista inspectorilor!

    Roxana Dobre -

    Controale în fermele de animale! Crescătorii de vaci pentru lapte au fost verificați în perioada 23 februarie – 11 martie, în baza unor prevederi tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară și pentru siguranța Alimentelor (ANSVSA) în teritoriu. Inspectorii de specialitate au efectuat acțiunile de control cu privire la respectarea condițiilor sanitar-veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea şi depozitarea laptelui crud şi a produselor lactate, verificarea cerinţelor de sănătate și igiena animalelor producătoare de lapte.

    Potrivit www.observatorcl.info, inspectorii au fost evaluat controalele efectuate de deținătorii de animale pentru stabilirea criteriilor microbiologice şi a nivelurilor maxime admise de reziduuri şi contaminanţi în lapte şi produse lactate.

    ”Au fost verificate, de asemenea, implementarea cerinţelor relevante ale legislației europene cu privire la producerea laptelui crud şi a produselor lactate, inclusiv igiena, siguranţa şi trasabilitatea alimentelor, implementarea permanentă a proceclurilor bazate pe principiile HACCP – Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control, precum şi testarea prin analize microbiologice”, mai precizează sursa citată.

    Ținta controalelor: vacile de lapte

    Acțiunile de control au vizat în principal starea de sănătate a animalelor producătoare de lapte, asigurarea protecției și bunăstării acestora, starea de întreţinere a tuturor spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor, aplicarea planurilor de igienizare şi dezinfecţie, în sensul creșterii frecvenţei acestor acţiuni și a realizării lor cu produse biocide adecvate și autorizate, instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă a mulsului necesare obţinerii de produse alimentare sigure, precum şi cele suplimentare de prevenire a răspăndirii virusului SARS-CoV-2.

    Până la această dată, au fost controlate un număr de 51 de obiective, din care 21 de exploatații comerciale deținătoare de animale, 23 de centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploatației de animale producătoare de lapte și şapte centre independente de prelucrare a laptelui.

    În urma depistării unor deficienţe, au fost aplicate: o sancţiune contravenţională în baza Hotărârii Guvernului nr. 984/2005, cu modificări la nivelul unei ferme bovine lapte și şapte sancțiuni, avertismente, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrijirea narciselor după ofilirea florilor. Lucrări de tăiere, replantare, înmulțire Un fermier român s-a specializat în semănatul ierbii pe lângă autostrăzi folosind tehnica hydroseeding Primăriile – controale la fermierii care primesc subvenții APIA pentru pășune

    Ultimele știri

    Groupama – precizări despre incendiul la combina fermierului Dumitru Ene  Misiune imposibilă la APIA. Zeci de mii de fermieri riscă să își piardă subvențiile Rupere de nori cu ploi torențiale și grindină în mai multe județe. Culturi distruse în câteva minute