• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ordin MADR: Berbecii cu origine, eliminați din condițiile pentru subvenția APIA

  agrointeligenta.ro -

  Berbecii cu certificate de origine nu mai sunt din acest an obligatorii pentru subvenția APIA de tip sprijin cuplat. De asemenea, nici raportul de un mascul la 35 de femele nu mai reprezintă o condiție de eligibilitate. Noile condiții pentru accesarea subvențiilor la ovine prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se regăsesc într-un proiect de ordin publicat de Ministerul Agriculturii în dezbatere publică cu privire la condițiile pentru subvențiile pentru 2021 și 2022.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că din acest an, berbecii cu certificat de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ ovine. De asemenea, tot publicația noastră a comunicat faptul că ovinele femele pentru care se va putea lua sprijin cuplat vor trebui să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, precum și în controlul performanțelor de producție. Ambele noi reguli se regăsesc în proiectul de ordin publicat de Ministerul Agriculturii astăzi, vineri – 19 februarie.

  Campania de depunere a cererilor la APIA demarează din 1 martie, dată până la care noile condiții pentru subvențiile pe 2021 și 2022 trebuie ”oficializate” prin publicarea în Monitorul Oficial.

  Iată prevederile Ordinului propus de Ministerul Agriculturii cu privire la condițiile pentru sprijinul cuplat zootehnic:

  Art. 75.
  (1) SCZ pentru ovine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia celor din UATurile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
  a) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
  b) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
  c) efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 639/2014;
  d) să deţină registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
  e) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere;
  f) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală;
  g) efectivul de femele ovine pentru care se acordă SCZ să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, precum și în controlul performanțelor de producție.
  (2) Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci.
  Art. 76.
  Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care până la finalul perioadei de 100 de zile, prevăzută la art. 75 alin. (1) lit. e), au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile sociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat”.

  Pentru campania 2020, oierii primesc pentru SCZ un cuantum de minim 17,92 euro/cap de animal.

  Despre discuțiile oierilor cu ministrul agriculturii, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenții ovine 2021: Berbecii cu certificat de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ!

  Subvenții APIA 2021: Crescătorii de ovine, obligați să își înscrie animalele în Registrul Genealogic sau COP!

  Ordinul MADR poate fi consultat integral aici: Ordin-implementare-scheme-de-plati-2021-2022


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de la APIA pentru fermierii beneficiari de subvenții! Lege în vigoare! O nouă subvenție pentru fermieri – la plată de la 1 iulie 2021 Crescătorii de animale care pierd anul acesta SCZ pe cap de animal!

  Ultimele știri

  Ce produse eficiente sunt folosite în județul Olt pentru a avea pepeni gustoși și dulci peste o lună UDMR nu este de acord cu decizia ANSVSA de a interzice temporar comerțul cu păsări vii Crescătorii de animale – subvenție suplimentară prin schemele ecologice aprobate la Bruxelles