• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2021: Crescătorii de ovine, obligați să își înscrie animalele în Registrul Genealogic sau COP!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care nu au oile înscrise în Registrul Genealogic pot pierde ”startul” pentru subvenția pe cap de animal din Campania 2021. Mai exact, oierii au aflat miercuri – 10 februarie, în urma unei discuții care a avut loc la sediul Autorității Naționale pentru Zootehnie (ANZ) că începând cu acest an berbecii cu certificate de origine nu vor mai fi obligatorii pentru a respecta raportul de 1 berbec la 35 de ovine astfel că  femelele trebuie înscrise în Registrul Genealogic sau Controlul Oficial al Performanțelor (COP). Termenul pentru acest demers este însă depășit pentru ca asociațiile să își mai recupereze banii pentru înscriere de la stat astfel că ciobanii ar putea să suporte costurile din buzunar. 10 lei pe cap de ovină ar fi cel mai ”costisitor” scenariu pentru ciobani!

    Crescătorii de ovine, induși în eroare de ministrul Oros

    Ionică Nechifor, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine – MoldoOvis a participat la discuțiile de miercuri cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și șeful ANZ, Bela Vaida. Acesta spune că decizia privind eliminarea obligativității berbecilor cu origine a fost primită bine de ciobani, majoritatea liderilor din oierit exprimându-și acordul pentru această regulă care a adus multe nemulțumiri și acuzații. În schimb, demersul MADR pare cam tardiv pentru cei care și-au făcut deja planul pentru 2021 și au achiziționat berbeci sau ovine bazându-se pe declarații ministrului care a afirmat în mai multe rânduri că în cei doi ani de tranziție vor veni bani noi pentru măsuri vechi iar ”subvențiile se vor plăți ca și până acum”. Mai mult, chiar și un proiect de act normativ pentru plata subvențiilor în 2021 și 2022 i-a lăsat pe fermieri să înțeleagă că regulile de plată nu vor fi modificate.

    Despre declarația ministrului citiți aici: Ministrul Agriculturii a anunțat ce subvenții APIA primesc fermierii în 2021!

    Fermierii își mai pot înscrie animalele în Registrul Genealogic

    Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine – MoldoOvis spune că fermierii mai au timp să înscrie animalele în Registrul Genealogic dar dacă MADR nu va acorda o finanțare suplimentară pentru acest demers, costurile privind înscrierea sunt suportate de crescători. Cel mult 10 lei pe cap de animal, suma urmând să fie stabilită de fiecare asociație care gestionează un Registru Genealogic. Concret, oierii au avut termen data de 15 decembrie 2020 să se înscrie pe listele asociațiilor care aveau la rândul lor obligația să depună listele inițiale pentru anul 2021 ca să beneficieze de sprijinul financiar care înseamnă până în 70% din serviciile pentru Controlul Oficial al Producției (COP). Dacă au ratat termenul crescătorii trebuie să plătească integral înscrierea, pentru că din punct de vedere legal aceștia nu mai pot fi trecuți pe lista inițială.

    Citiți și: Subvenții ovine 2021: Berbecii cu certificat de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ!

    Berbecii cu origine, folosiți în programul de ameliorare

    Crescătorii de ovine ne-au transmis furioși că investiția în berbecii cu origine este pierdută, animalele nemaifiind de folos în exploatații. Ionică Nechifor spune însă că reproducătorii rămân în continuare esențiali pentru exploatații putând fi utilizați în programul de ameliorare. ”Eu pentru animalele pe care le introduc în RG trebuie obligatoriu să le introduc în COP. Pentru asta am nevoie de berbeci cu certificat de origine. Și dacă fermierul a investit deja pentru 2021 în niște berbeci cu certificat de origine ca să ia SCZ și a mai băgat și animalele în RG atunci în toamnă poate să intre în programul de amelioare. Problema este că acei oameni care nu au animale să corespundă a fi introduse în RG vor rămâne pe dinafară. Îmi pare rău pentru ei. Spre exemplu sunt oameni care au luat berbeci cu certificate de origine de la rasa Karakul dar ei acasă au oi Țurcană sau Țigaie. Sau altceva. Acest lucru nu mi se pare corect, adică nu pot să îl introduc în RG. Nu am cum! De aceea câțiva o să pice”, a punctat Ionică Nechifor.

    Acesta a mai spus că s-a estimat cifra pentru SCZ în 2020 la circa 4 milioane de oi, 3,700 de milioane capete mai exact. ”Din acest număr sigur o să mai pice dar probabil nu vor fi multe. Aici intervine rolul ANZ și al asociațiilor. Dacă vrem să începem de la zero este nevoie de implicare. Este nevoie doar de animale valoroase în RG iar în câțiva ani cu siguranță vom ajunge să avem toate oile în RG. Sunt circa 2,700 milioane de ovine care sunt în RG și beneficiare pentru SCZ și până la 3,700  milioane sunt doar cu berbeci cu certificat de origine și ele intrau la SCZ”, a mai spus fermierul.

    Astfel în prezent cele 1 milion de oi, diferența de la 2,700 milioane capete aflate în RG și 3,700 capete beneficiare se SCZ, trebuie înscriese de fermieri pentru a încasa plata de la APIA în 2021. ”Timp este să înscrie oile și cei care nu le au înscrise, chiar dacă mai e mai puțin de o lună până la depunerea cererii unice. Noi le putem înscrie dar aici implică niște costuri dacă Ministerul Agriculturii modifică și ne dă bani la registru și pentru acelea, este în regulă, dacă nu, stabilim un minim de tarif pentru crescători ca să le introducem în vederea a fi intrate în COP în toamnă și nu o să luăm noi de la oameni 10 lei pe cap de oaie că îl băgăm în faliment pe fermier. De exemplu din luna mai putem lua 2-3 lei pe cap de animal, să le avem în RG pentru că trebuie să îl gestionăm și noi”, a conchis Ionică Nechifor.

    Șeful ANZ, Bela Vaida: ”Este treaba asociațiilor cum se descurcă” 

    Șeful Agenției pentru Zootehnie (ANZ), Bela Vaida, a comentat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO noile măsuri susținute pentru plata SCZ ovine, mai exact că odată cu eliminarea reproducătorilor cu origine ”pică” și elibilitatea pentru femelele neînscrise astfel că ciobanii trebuie să înregistreze animalele în Registrul Genealogic sau Controlul Oficial al Performanțelor (COP).

    ”Corect (ovinele trebuie înscrise n.r), dar nu este treaba nici a ANZ-ului, nici a ministerului, ci este treaba asociațiilor. De ce să nu fie timp? Eu vreau să aduc o clarificare: cei care nu au fost înscriși până acum, se pot înscrie, chestiunea e că nu mai pot beneficia de ajutorul de stat pentru Controlul Oficial al Performanțelor (COP) și ajutorul de stat în baza hotărârii de guvern 1179 privind conducerea Registrului Genealogic, dar ei se pot înscrie și în cadrul asociației se stabilește cum se recuperează cheltuiala care se face cu ei, fie că plătește direct crescătorul, variante sunt. Important este ca această schemă de plată – sprijinul cuplat în sectorul ovin să ajungă la cei care într-adevăr fac activitate serioasă, începând de la controlul oficial al performanțelor și până la corectitudinea și seriozitatea înscrierii în registrele genealogice”, a punctat Bela Vaida.

    Pentru campania 2020, oierii primesc pentru SCZ un cuantum de minim 17,92 euro/cap de animal.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare