• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordinul cu noile reguli pentru subvențiile APIA – retras de MADR!

    Roxana Dobre -

    Ordinul cu noile reguli pentru subvențiile APIA, retras de MADR! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a retras de pe site-ul propriu, din dezbatere publică, Ordinul pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) şi art. 35 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022! Potrivit Regulamentului (UE) 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 notificarea privind schemele de sprijin pentru plățile directe pe care fermierii le vor putea solicita la cererea unică din acest an, trebuia trimisă până la data de 19 februarie la Bruxelles.

    Ordinul subvențiilor a fost lansat în dezbatere publică vineri, 19 februarie, și anunța principalele regulile pentru plățile pentru vegetal și zootehnie în intervalul 2021-2022, perioada de tranziție. Modificarea privind pragul de 250 de capete pentru bovinele de lapte a adus însă nemulțumiri în rândul crescătorilor iar aceștia au trimis un memoriu la minister ca această regulă să revină la forma inițială, adică SCZ să se acorde pentru maxim 250 de vaci.

    De subliniat că din 1 martie, APIA va deschide campania de depunere a cererilor, iar legislația trebuie clarificată pentru fermierii care solicită subvenții agricole în acest an.

    Pe site-ul MADR ultimul ordin aflat în dezbatere este privind numărul de porci permis în gospodării pentru creștere.

    Despre creșterea pragului pentru vacile de lapte Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenţii APIA bovine lapte: Pragul maxim de 250 de capete – eliminat, cel minim – neschimbat!

    În noaptea de duminică spre luni ministrul a anunțat pe pagina personală de Facebook că ”în urma analizei memoriilor fundamentate primite de la mai multe asociații ale crescătorilor de bovine pentru lapte, am decis păstrarea plafonului maxim de 250 capete pentru acordarea Sprjinului Cuplat Zootehnic (SCZ)”.

    Fermierii au trimis un memoriu prin avocați

    Două cooperative din Cluj au semnat împreună cu alte trei organizații, un memoriu în care cer ca plafonul de 250 de capete să fie păstrat. Documentul transmis prin avocați a fost susținut și de Federația Crescătorilor de Bovine din România ca prim-semnatar al documentului.

    ”MEMORIU – Prin intermediul căruia vă solicităm să reveniți asupra Notificării transmise către Comisia Europeană, prin care s-a solicitat eliminarea pragului de 250 de capete prevăzut de art. 75 din Ordinul 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cu consecința revocării acestei solicitări”, se arată în memoriul semnat de cele cinci structuri din zootehnie.

    ”Prin urmare, prima consecință a eliminării plafonului de 250 de capete de vaci de lapte pentru care o exploatație poate solicita acordarea SCZ este mai mult decât evidentă: prejudicierea tuturor celor 160.000 de exploatații mici și mijlocii, pentru a satisface interesele oculte ale unui grup de 122 de exploatații de mari dimensiuni”, spun semnatarii memoriului.

    Citiți și: Ministrul Oros: Am decis păstrarea plafonului maxim de 250 de capete pentru subvenția APIA bovine!


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till