• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bani mai puțini prin PNRR! Cristian Ghinea: ”Nevoile sunt mult mai mari decât sumele alocate!”

    Roxana Dobre -

    Sume pentru agricultură alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care țara noastră urmează să primească 29,2 de miliarde de euro de la Comisia Europeană. Banii destinați fermierilor vor fi disponibili prin Pilonul 1 -Tranziția verde unde sunt alocări financiare pentru irigații, sisteme anti-grindină, împăduriri dar și perdele forestiere.

    În comisia economică a Parlamentului, Cristian Ghinea, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, a prezentat marți, 9 martie, principalele domenii care vor beneficia de finanţare europeană prin acest plan. Printre domeniile prioritare se află și agricultura, mai exact proiectele pentru irigații, împăduriri, sisteme anti-grindină sau perdelele forestiere.

    ”Pe scurt, vorbim despre Pilonul I Tranziție Verde unde avem 6 componente: prima este Sistemul Național de Gestionare a Apei, vorbim de apă curentă, irigații și sisteme anti-grindină. Componenta numărul 2 din acest pilon vorbim de păduri, perdele forestiere și biodiversitate. La partea de păduri vor fi direcții de investiții: prima va fi lupta cu tăierile ilegale de lemn și a doua direcție va fi fondul de împădurire, deci pădure nou plantată și perdele forestiere”, a explicat Cristian Ghinea, marți în Parlament.

    Mai puțini bani decât se preconizau. Ghinea: „Sunt deja miniști supărați”

    Ministrul de resort a explicat că sumele alocate prin PNRR nu vor acoperi toate proiectele pe care alte ministere le-au trimis spre aprobare astfel că, spune Ghinea, unii miniști și-au exprimat deja supărarea.

    ”Fiecare plan de reziliență o să aibă un echilibru între investiții și reforme. Vorbim despre  o serie de reforme care să vină pentru debirocratizarea relaţiei între stat şi firme, dar şi reforma companiilor de stat. Mai avem discuţii cu ministerele de linie pentru a veni şi cu alte reforme. Vă daţi seama că, dacă trecem de la 70 de miliarde euro la sub 40, urmând să revenim sub 30 până la finalul negocierilor cu Comisia, sunt deja miniştri supăraţi. Nevoile sunt mult mai mari decât sumele alocate, dar e un proces pe care ni-l asumăm şi cu care mergem înainte. PNRR va conține cele mai mari investiții făcute în România în școli, spitale și protecția mediului, aici mă refer la păduri, sisteme de apă și sisteme pentru protecția aerului. Ştiu că s-au creat foarte multe aşteptări şi foarte multe emoţii în jurul acestui subiect. Şi nu ascund faptul că PNRR a ajuns să fie ca un Moş Crăciun, toată lumea scrie scrisori către PNRR. Nu am încurajat această tendinţă, am vorbit foarte puţin despre PNRR în spaţiul public, poate mai puţin decât s-au aşteptat mulţi. Când am vorbit, am pus accent pe reforme, pe realismul investiţiilor, pentru că este o diferenţă foarte mare între dorinţe şi costul realist şi proiecte concrete”, a mai spus ministrul.

    Conform acestuia, Planul pe care îl va propune va avea 33 de componente bazate pe cei 6 piloni care  au fost introduși de către Parlamentul European, iar fiecare domeniu de intervenţie va avea atât reforme cât şi investiţii, precum şi jaloanele şi ţintele care trebuie realizate. O noutate anunțată de Ghinea este decizia Guvernului de a cere o alocare mai mare decât suma care i se cuvine României.

    ”Probabil va fi în jur de 135%. Nu suntem singura ţară care a aluat această decizie, mai sunt şi alte ţări. De exemplu, Grecia va merge pe o alocare de 144%, Cehia de 125%, Germania 124%, Ungaria 108%, Italia 107%. Deci toate aceste guverne îşi asumă ca în prima formă, forma de negociere a planului lor de rezilienţă, să permită o sumă mai mare, urmând ca, şi aceasta e foarte important, în procesul de aşa-zis cost, de analiză a costurilor, de negociere, să revenim ulterior la alocarea României, care în acest moment este de 29,2 miliarde euro. Vreau să sublinieză clar că acest Plan este foarte diferit de programele operaţionale, de fonduri de coeziune şi când spunem PNRR trebuie să ne referim foarte clar despre ce vorbim”, a mai spus ministrul.

    Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare a Planului național. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare. Conform ministrului investiţiilor şi proiectelor europene, potrivit calendarului privind PNRR în intervalul mai-iunie vor avea loc negocieri cu Comisia Europeană, iunie-august discuții în Consiliu.

    Reamintim că ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit în mai multe rânduri despre investițiile care urmează să fie făcute cu ajutorul sumelor alocate prin PNRR. O componentă importantă este partea de irigații unde din informațiile furnizate de Oros se vor aloca 7, 5 milioane de euro pentru tot ce înseamnă infrastructură de gestionare a apei.  Mai mult, o altă investiție importantă este construcția a opt facilități regionale de stocare, parte a unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești.

    Mai mult despre declarațiile ministrului citiți aici: Planul Național de Recuperare și Reziliență. Ce proiecte vor fi finanțate pentru fermieri! 


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”