• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermele de vaci care au încasat ajutor de COVID, controlate de ANZ! Se verifică efectivul declarat în 2020!

    Roxana Dobre -

    Controale ANZ în fermele care au primit ajutor de Covid anul trecut! Controale ample la crescătorii de vaci care au încasat ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în cuantum de circa 68-69 de euro pe cap de animal. Direcția Inspecție de Stat în Zootehnie s-a autosesizat și a emis o tematică de control care trebuia să se desfășoare în ferme în intervalul 30 martie-5 aprilie, însă calendarul a suferit întârzieri.

    Bela Vaida, directorul ANZ

    Controalele în ferme au în vedere dacă animalele declarate pentru ajutor de Covid se aflau cu adevărat în exploatații la data de referință, 1 iulie 2020, sau au fost declarate în fals pe cerere.

    Conform unor informații Agrointeligența-AGROINTEL.RO printr-o decizie a directorului general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) – dr. Bela Vaida, inspectorii verifică în ferme efectivul de animale existent în exploatație la data de 01.07.2020 conform extrasului din Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), mișcarea animalelor și efectivul de animale din explotație în perioada 01.04-01.07.2020 conform SNIIA, mișcarea animalelor și efectivul de animale în perioada 01.07-01.08.2020 conform SNIIA și efectivul de animale existent în exploatație la data controlului, comparativ cu animalele din exploatație înregistrate în SNIIA la data controlului.

    Se verifică minim 3 ferme din fiecare județ

    Dr. Vaida Bela ne-a declarat că acțiunea de control trebuia să fie finalizată marți 5 aprilie dar aceasta se va mai prelungi cu o săptămână astfel că rezultatele finale ale controlului vor fi cunoascute marțea viitoare, cel târziu miercuri.

    ”Am început această acțiunea de o săptămână și ceva. Am avut programat să terminăm până marți, 5 aprilie, dar nu am reușit. Am făcut eșantionare de cel puțin 3 exploatații pe fiecare județ, ne deplasăm la fața locului ca și metodologie de control. Și sper să putem implementa și pentru control de la APIA, trebuie scanat prin fotografiere sau prin scanner, fiecare număr matricol de la animale și facem o verificare a mișcării animalelor în perioada de dinainte de 1 iulie 202o, când a fost data de referință la numărul de animale pentru ajutorul COVID. Și o lună după data respectivă și numărul de animale existente în exploatații la data controlului”, a adus precizări pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, șeful ANZ.

    Diferența dintre cuantumul promis și cel achitat, a ridicat suspiciuni la nivelul Inspecției de Stat

    Conform ing. Bela Vaida, Direcția Inspecție de Stat în Zootehnie s-a autosesizat în baza faptului că toamna trecută când au început plățile la bovine, la simulare se calcula că ajutorul trebuia să fie de 100 de euro pe cap de anima iar plata a ajuns undeva la 68/69 de euro pe cap.

    ”La data respectivă foarte mulți crescători erau revoltați de ce a scăzut de la 100 euro la 69 de euro. Ori situația este în felul următor: bugetul  alocat se împarte la numărul de animale eligibile. Și față de simulare a crescut destul de semnificativ numărul de bovine care a intrat la acest ajutor. Și noi vrem, nu neapărat sub formă de sancțiune dar vrem să vedem ca pe viitor să nu mai facem greșeli, greșeli este mult spus, să nu mai avem situații de acest gen, unde cuantumul alocat să se apropie cel puțin de cel care a fost anunțat că vine pe cap de animal”, a mai punctat șeful ANZ.

    Controalele vizează doar fermele peste 91 de capete, care au încasat ajutor de stat

    Acesta a precizat că este vorba doar despre schema de ajutor pentru fermierii care aveau peste 91 de capete, care a fost achitată din bugetul de stat, iar alte scheme nu se află sub incidența acestui control.

    ”Dacă vor fi nereguli, corect și normal ar fi să se dea banii înapoi pentru că s-au primit sume necuvenite. Dar având în vedere că în momentul de față plățile sunt făcute, asta ar însemna o expunere a controlului la întreg efectivul să vedem de la cine luăm banii înapoi și cine ar trebui să mai primească bani. Dacă va fi de acest nivel. Dar vreau să subliniez că această autosesizare nu este neapărat pentru a sancționa fermierii, ci pentru a lua o situație reală să vedem de ce s-a întâmplat acea reducere care este destul de semnificativă. Adică foarte mulți crescători cu peste 91 de capete au făcut calcule că la 100 de euro pot lua cel mult 100.000 de euro pe exploatație. Și de ce până la urmă nu au mai putut lua nici cei care au făcut calculul pentru 100.000 că au luat mult mai puțin”, a mai spus ing. Bela Vaida.

    Rezultatele controalelor nu pun în pericol un nou ajutor COVID, anunțat pentru 2021

    Șeful ANZ  a mai spus că verificările ce se derulează în aceste zile nu are nicio legătură cu ajutorul care s-ar putea da în acest an.

    ”Nu îl blochează cu nimic. Noi vrem doar să vedem care este cauza, nu vreau să insinuez că fermierii sunt de vină. Departe de mine gândul acesta. Dar trebuie să ne edificăm să vedem de ce? Pentru că dacă noi am luat o bază de date la o anumită perioadă de referință, am alocat sumele cu gândul să se primească 100 de euro pe cap de animal, este destul de neplăcut ca după 2 luni să te trezești cu alte sume. Să vină fermierii să spună că mi-ai promis 100 de euro și mi-ai dat 69 de euro, deci m-ai mințit. Pe când nu acesta a fost scopul nici din partea Ministerului Agriculturii dar sigur că nici fermierii nu pot fi acuzați. Deci ca să prevenim în perspectivă, v-am spus, este o acțiune de prevenție”, a mai spus ing. Bela Vaida.

    Fraudele ar putea fi sancționate și banii recuperați

    Specialistul în zootehnie a mai punctat că verificările se vor finaliza săptămâna viitoare, marți, cel târziu miercuri, iar dacă rezultatele vor fi negative într-o măsură mare autoritățile vor fi nevoite să ia măsuri de sancționare și chiar de recuperare de bani.

    ”Dar nu mă gândesc la așa ceva în momentul de față. Noi o să comunicăm rezultatul final și la domnul ministru, inclusiv, pentru că la vremea respectivă actualul președinte al Comisiei pentru agricultură din Senat, domnului Scarlat (George Scarlat n.r) era secretar de stat și era direct implicat în această chestiune, o să prezentăm rezultatul și conducerii Senatului. Și, desigur, la orice autoritate care are dreptul să cunoască rezultatele acestei verificări. Și nu în ultimul rând presei, dumneavoastră, desigur”, a mai arătat ing.Bela Vaida.

    În final, acesta a subliniat că în eventualitatea recuperării sumelor de la fermieri, controlul va trebui extins la toți beneficiarii schemei, declarați eligibili.

    ”În momentul de față noi nu avem nicio metodologie prin care să putem recupera aceste sume decât eventual în baza controlului nostru noi vom solicita, dacă rezultate sunt concludente, agenției de plăți să facă o selecție manuală și să facem controlul la toți solicitanții eligibili, ceea ce este destul complicat. Deci încă o dată vă spun că această măsură este de prevenție și în același timp și fermierii să știe că și dacă în acest an o să fie acest ajutor, pentru că trebuie să fie și ei atenți. Nu este suficient doar ca eu să fiu fermier să vin să îți cer ție statului român și tu stat român să nu ai nicio variantă măcar de verificare, de prevenție și pe urmă sigur, să putem interveni și prin recuperarea sumelor”, a conchis șeful agenției pentru zootehnie.

    Reamintim că fermierii au primit în 2020 un ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, anunțat într-un cuantum de 100 de euro dar achitat în final la circa 68/69 de euro.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Fermierii – foc și pară pe Guvern! Ajutorul de Covid-19 a fost tăiat! Se achită doar 68% din cuantum!

    Citiți și: Greșeală sau fraudă? Cine este de vină că fermierilor li s-a tăiat din ajutorul de Covid-19?


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!