• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Minciunile lui Oros înseamnă vieți și destine de fermier pulverizate. Domnule ministru, ați devenit un risc pentru siguranța națională, trebuie să vă reveniți urgent!

    Vlad Macovei -

    Haideți să n-o mai dăm pe după gard! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis în campania electorală că va acorda despăgubiri fermierilor afectați de secetă deși știa că șansele sunt foarte reduse. Doar el a știut asta și o mână de apropiați. Sincer, sper din toată inima, să nu fie și cineva și din mediul asociativ care să fi avut această informație fără a o face publică, pentru că asta l-ar face un trădător al fermierilor. În fine, a fost campanie electorală și o parte dintre politicieni sunt demagogi, se pare că nici Oros nu face excepție.

    Dacă, la limită putem trece asta cu vederea, garanțiile verbale acordate fermierilor acum trei săptămâni, că despăgubirile de secetă vor fi plătite în aprilie, nu mai au nicio scuză. Semantic, nu vorbim doar de promisiuni neonorate ci, la propriu, de niște minciuni.

    În privința despăgubirilor, ministrul Oros i-a mințit în față pe fermieri. Și pentru că nu am văzut, în luări de poziție publice, niciun act de smerenie, de căință, de a-și cere iertare fermierilor, Adrian Oros, pe lângă faptul că a mințit, fuge și de răspundere. Iar în politică, minciuna este criticabilă dar lipsa de răspundere este detestabilă.

    Noi nu discutăm aici de faptul că despăgubirile de secetă ar trebui sau nu plătite de la buget în fiecare an. Evident că nu, dar 2020 chiar a fost un an catastrofal pentru mulți fermieri. Chiar ministrul Agriculturii a spus că este corect ca aceste despăgubiri să fie plătite, în mod excepțional, din bani publici. Fermierii au avut încredere în asigurările ministrului. Oamenii și-au făcut calcule și, mai important, și-au făcut speranțe.

    Iar faptul ca Oros a înșelat încrederea fermierilor, se traduce în vieți și destine distruse. Nu aveți niciun dubiu, vor fi fermieri care vor fi executați silit, care își vor pierde fermele, alții vor vinde pe nimic, unii vor lua calea pribegiei în străinătate, alții, cu familii cu tot, vor ajunge în mizerie. Mă rog la Dumnezeu, și ar trebui o facă și Oros în fiecare zi, să nu aflăm de vreun caz de fermier care să își fi pus ștreangul de gât, la disperare.

    Probabil că unii dintre acești fermieri nu ar fi supraviețuit economic pe termen mediu, cu sau fără despăgubiri. Dar faptul că ministrul Agriculturii le-a dat speranțe deșarte, nu îi scade cu nimic din vină. Ba dimpotrivă, pe lângă minciună, lipsă de responsabilitate mai adăugăm și indiferență, poate chiar cinism. De asta cazul despăgubirilor este scandalos și de asta Asociația Forța Fermierilor a protestat în fața ministerului Agriculturii.

    Nu e vorba doar de bani, deși mi se pare inadmisibil că în țara asta în care e atâta jaf la banul public, nu s-au găsit 200 de milioane de euro pentru o cauză justificată. Este vorba de disprețul la adresa fermierilor, la adresa contribuabilului, din partea unui politician care în mod evident, și-a pierdut, sper că doar temporar, busola morală. Am înțeles că într-o conferință online la care a participat, Oros a spus că „are colindători”, referindu-se la pichetul organizat de Asociația Forța Fermierilor în fața MADR.

    Și încă ceva, nu există alternativă la despăgubirile de secetă. Sigur, discuția despre capitalizarea fermierilor este foarte importantă, ne vom implica și noi, dar este o altă discuție, un alt subiect, diferit de cel al despăgubirilor. Aici, dacă nu vor fi acordate, această situație trebuie să rămână un eșec imputabil celor care l-au creat. Adrian Oros trebuie să rămână cu această etichetă „ministrul care a promis despăgubiri și nu le-a acordat”. Nu trebuie să fie „salvat” de „măsuri alternative”. Pentru că dacă acceptăm măsuri alternative, înseamnă că ministrul a scăpat de răspundere.

    Și cred că este un moment zero, acum, când nu trebuie să îl mai lăsăm pe ministrul Agriculturii să scape de răspundere. Orice blat, indiferent de avantaje punctuale/personale, pentru ca ministrul Agriculturii să scape de răspunderea neacordării despăgubirilor este, de asemenea, un act de trădare al fermierilor. Pentru că va permite oricărui ministru vine după Oros să creadă că poate face o mizerie similară fără să plătească nimic.

    Sigur, și cei dinainte sunt de vină, poate unii sunt mai vinovați decât Oros, dar în politică, greaua moștenire nu face nici cât o ceapă degerată. Și oricum, faptul că pe actualul ministru îl cheamă Adrian Oros înseamnă că predecesorul său, Petre Daea, spre exemplu, a plătit prețul politic, pentru că nu mai este în funcție. Deci, miza ar trebui să fie, întotdeauna, cine e la guvernare, indiferent de partid. Eu unul așa fac, sunt critic cu Puterea, indiferent din cine este compusă, la un anume moment. Și consider că fac foarte bine.

    Adrian Oros este un ministru în vrie în acest moment. Deciziile pe care le ia înseamnă haos în minister și în viața fermierilor. Ordinul cu SCZ bovine retras de două ori și modificat de trei ori. Cel cu ovinele, retras intempestiv, după ce a fost publicat în dezbatere publică. După ce a provocat răzmeriță în rândul micilor crescători de porci, ordinul cu dimensionarea la cinci capete în gospodărie, a fost retras, iarăși tam-nesam, fără nicio explicație coerentă, doar cu foarte multă țâfnă în glas.

    Eu aici discut la rece, nu spun că e bine că s-a retras sau e bine să se fi menținut toate aceste ordine. Este treaba fermierilor să se pronunțe. Eu spun doar că acest haos nu folosește nimănui. Dacă erau rele, de ce le-a mai dat, bulversând lumea? Și dacă sunt bune, de ce le-a retras?

    Avem în acest moment o decizie guvernamentală în agricultură paralizată complet. Pare că ne jucăm cu securitatea alimentară a României. Din a fi un factor de echilibru, de progres, ministrul Agriculturii a ajuns un factor de risc. Nimeni, absolut nimeni, poate cu excepția unei mici camarile iresponsabile și pusă pe adunat cașcaval, nu înțelege, în acest moment, ce naiba se întâmplă cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Iar felul în care s-a prezentat public în ultimele zile, limbajul trupului, grimasele, tonul, ne fac să ne îngrijorăm și mai mult.

    Domnule Oros, sincer vă spun, fac un apel la dumneavoastră, este momentul să vă reveniți! În ciuda relației tensionate pe care o avem, din motive care țin exclusiv de greșelile pe care le-ați făcut în fața fermierilor, vă spun domnule Oros că nu trebuie să vă dați demisia, dimpotrivă. Ați scăpa prea ușor. Domnule ministru, trebuie să rămâneți la minister și să ordonați tot haosul pe care l-ați creat și amplificat.

    Partidul dumneavoastră ar trebui să înțeleagă riscul politic la care se expune dacă nu începeți să vă faceți treaba ca lumea la Ministerul Agriculturii. Fără aroganță, fără a împărți lumea în cei care sunt cu noi și cei care nu sunt cu noi, fără consultări netransparente sau în dauna intereselor fermierilor. Comunicând cum trebuie, ascultând toate opiniile, fără să faceți discriminări între reprezentanții mediului asociativ.

    Nimic nu va putea spăla dezastrul mandatului dumneavoastră de până acum, domnule ministru. Dar veți putea compensa, echilibra. Aveți ocazia să începeți, pentru numele lui Dumnezeu, să faceți lucrurile pe care le așteptăm de la dumneavoastră și să puneți, de-adevăratelea, agricultura în ofensivă.

    Dacă sunteți decis să faceți asta, acum, în doisprezecelea ceas, mâna mea este întinsă, iar membrii Asociației Forța Fermierilor se vor dovedi cei mai incomozi dar și cei mai eficienți parteneri de dialog. Poate fi un moment zero, depinde doar de dumneavoastră. Fermierii nu vor putea uita ce le-ați făcut, evident, dar, poate, vor putea ierta. Curaj!


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds