• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fonduri pentru investiții în ferme 2021. Sprijinul: minim 350.000 euro/fermă, maxim 1.500.000 euro/fermă

  Ramona Dascălu -

  Aproape 800 de milioane de euro alocate pentru investiții în perioada de tranziție 2021-2022. Ministrul Agriculturii Adrian Oros susține că pentru perioada de tranziție au fost alocate fonduri în valoare de 760 de milioane de euro pentru partea de investiții – submăsura 4.1 (Exploatații agricole), bani care vor putea fi accesați de către cei care vor să facă achiziții, să investească în partea de procesare sau de condiționare, precum și de către cei care vor să-și integreze producția la nivel de fermă.

  ”Pentru partea de investiții, tot ce înseamnă investiții în exploatații agricole, vreau să vă spun că am alocat 760 de milioane euro pe doi ani și vreau să vă dau o comparație, toată alocarea 2014-2020 pe această componentă a fost de 874 milioane, deci noi pentru doi ani am prins 760 de milioane tocmai pentru a veni exact în ideea de a finanța consistent ceea ce a reieșit din analiza nevoilor, adică partea de procesare și investiții în ferme și integrarea producției la nivel de fermă”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

  Submăsura de investiții, împărțită în 6 componente

  Acesta a ținut însă să sublinieze faptul că submăsura de investiții a fost fracționată în 6 componente în încercarea de a fi acoperite cât mai multe domenii. ”Ce elemente noi sunt aici? În primul rând că am restructurat fișa submăsurii și am defalcat pe mai multe componente și anume: Achiziții simple de utilaje agricole și irigații la nivel de fermier, Condiționare și procesare în fermă, atât vegetal cât și zootehnic, Achiziția de utilaje pentru tinerii fermieri, Investiții în fermele zootehnice – producție primară, condiționare marketing, aici avem o componentă separată pentru zona montană. De asemenea, Investiții în ferme legumicole, inclusiv în spații protejate și cartof – producție primară, condiționare și marketing, Condiționare și procesare în fermă iarași legumicultură și cartof. Deci, am splitat în 6 submăsuri tocmai ca să nu apară această concurență și să meargă sumele doar spre un singur domeniu”, a spus într-un interviu acordat Agro TV ministrul Oros.

  Criterii noi la accesarea submăsurii de investiții 

  Adrian Oros a precizat că odată cu împărțirea submăsurii de investiții pe mai multe componente s-au introdus și noi criterii de selecție.  ”Ce criterii noi am pus? În primul rând, noi criterii de selecție pe bază de competențe, maturitate, echitate în accesare, dimensiunea fermei, sustenabilitate și durabilitate și aici ne referim la maturitatea proiectului în sensul documentației aduse și sustenabilitatea proiectului din perspectivele aspectelor de mediu și managementul riscului, apoi maturitatea solicitantului în sensul vechimii în desfășurarea și vechimea întreprinderii. Vrem să evităm acele sesiuni în care se făceau peste noapte niște entități doar ca să acceseze aceste măsuri, noi vrem să dăm acești bani celor care sunt și se chinuie în agricultură, nu celor care acum își înființează doar pentru a intra. De asemenea, principiul accesului la finanțare în sensul prioritizării solicitanților care nu au beneficiat de finanțare în perioada de programare 2014, adică vor avea prioritate cei care au vechime în agricultură, dar care pe această componentă sau pe această submăsură nu au accesat, vor fi prioritizați față de cei care au accesat o dată”, a explicat ministrul Agriculturii.

  Alocarea maximă pe proiect este de 1.500.000 de euro

  În ceea ce privește alocarea pe proiect, Adrian Oros a spus că se pornește de la o alocare minimă de 350.000 de euro, pentru achiziții simple, și se ajunge la o alocare maximă de 1.500.000 de euro pentru fermele zootehnice și legume în spații protejate.

  ”Alocarea minimă pe proiect, ca să vă dau toate detaliile, este de 350.000 de euro pentru achiziții simple, și alocarea maximă pe proiect pentru ferme zootehnice, legume spații protejate, cooperative – 1.500.000 de euro. Rate de cofinanțare, pentru cooperativele cu istoric, nu înființate acum, maxim 90% și pentru beneficiarii privați maxim 70% intensitate de sprijin. Deci, asta este pentru măsura de investiții”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.


  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene pentru zootehnie și procesare. AFIR a publicat condițiile de accesare MIPE: Cereri de finanțare pentru fonduri europene, evaluate cu ajutorul unor roboți Finalizarea proiectului „Creșterea competitivității societății KOMORA ENGINEERING SRL prin achiziția de active corporale și necorporale”

  Ultimele știri

  Anunțul ministrului Florin Barbu despre plata subvențiilor APIA până la finalul anului Florin Barbu: Voi cere extinderea licențelor de export și pentru zahăr și făină din Ucraina O nouă subvenție la hectar, la plată de anul viitor – fermierii care beneficiază!